Paramos organizacijos varguolių antplūdžio laukia rudenį

"Jėzus yra pasakęs, kad vargstančiųjų visada bus tarp mūsų", – primena Lietuvos "Caritas" vadovas Robertas Grigas. Sunkmečiui įsibėgėjant, vis daugiau žmonių ieško paramos.

Skurstančiųjų daugėja

Lietuvos "Caritas", vykdydamas Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims programą, liepą maisto produktų paketus išdalijo daugiau nei 279 tūkst. žmonių visoje Lietuvoje. Pageidaujančiųjų gauti paramą maisto produktais nuolat daugėja. Vasarį tokios paramos sulaukė šiek tiek daugiau nei 181 tūkst. varguolių, o liepą šis skaičius išaugo 54 proc. Manoma, kad rudenį besikreipiančiųjų dar padaugės.

Maisto paketą sudaro miltinis mišinys blynams arba kvietiniai miltai, saldintas sutirštintas pienas, perlinės kruopos, trijų grūdų dribsniai, ryžiai ir cukrus. "Išdalyti tonų tonas maisto mūsų darbuotojams ir savanoriams gana sunku, bet suprantame, kad reikia", – aiškino kunigas R.Grigas.

Labdaros paramos fondo "Maisto bankas" direktorės Deimantės Žebrauskaitės duomenimis, jų organizacija 123 t maisto 23 tūkst. sunkiai besiverčiančiantiems asmenims išdalijo Vilniuje ir Panevėžyje. "Radome maisto gamintojų Kaune, kurie nori mums aukoti. Jeigu planai nepasikeis, lapkritį ketiname atidaryti savo padalinį Kaune", – žadėjo D.Žebrauskaitė.

Šiuo metu "Maisto bankas" ieško kuo pigiau išsinuomoti sandėliavimo patalpas Kaune. Neturėdamas savo sandėliavimo patalpų, "Maisto bankas" labdarą teikia gausių šeimų asociacijai, kitoms panašioms organizacijoms.

Šiemet pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nustatytą kriterijų paramą maisto produktais šešis kartus per metus gali gauti asmenys, kurių pajamos neviršija 1,5 Vyriausybės patvirtintų valstybės remiamų pajamų dydžio, t. y. 525 Lt per mėnesį. Produktai iš intervencinių atsargų dalijami vasario, kovo, gegužės, liepos, rugsėjo, lapkričio mėnesiais.

Padės ir be dokumentų

R.Grigo teigimu, Kauno arkivyskupijos "Caritas" išlaikoma labdaros valgykla šiemet taip pat sulaukia daugiau lankytojų, tačiau vasara yra toks metas, kai skurdžiai gyvenantys žmonės patys suranda būdų, kaip pragyventi, įsidarbina pas ūkininkus.

Pagalbos prašančiųjų paprastai padaugėja rudenį ir žiemą. Į labdaros valgyklą šaltuoju sezonu pavalgyti reguliariai ateina 800–1000 prašančių maisto žmonių. "Krizė įsibėgėja, šį rudenį ir žiemą bus matyti, ar smarkiai padaugėjo skurstančiųjų", – prognozavo kunigas.

Norint gauti už ES paramą perkamus maisto paketus, būtina pateikti dokumentus, įrodančius mažas pajamas. "Caritas" rūpinasi skurstančiais vaikais, elgetaujančiomis šeimomis, moterimis, kurios buvo įtrauktos į prostituciją, kaliniais, slaugomais ligoniais. Taigi pagalba teikiama pagal vargstančiųjų poreikius, dokumentų netikriname", – tikino Lietuvos "Caritas" vadovas. Jeigu žmogus ateina į labdaros valgyklą ir nori ten pavalgyti, iš jo jokių dokumentų neprašoma.

Organizacijoje dirbantys profesionalūs socialiniai darbuotojai stengiasi išsiaiškinti, kokios pagalbos ir kiek reikia. Pasak R.Grigo, kartais žmonės turi psichikos sutrikimų, įvairių priklausomybių, tada jau pinigų ar daiktų davimas nepadės, o tik pagilins problemą.

Naujovė – higienos prekės

"Kad ir kiek gautume paramos, poreikis visada didesnis. Pamažu Lietuvoje kuriasi aukojimo ir savanoriško darbo tradicijos", – džiaugėsi "Caritas" generalinis direktorius. 1989 m. įkurta katalikiška organizacija ne vienus metus sulaukdavo labdaros iš panašių Vakarų šalių organizacijų, fondų ar privačių asmenų, bet šie šaltiniai vis labiau senka. Tačiau Lietuvoje daugėja savanorių, sutinkančių padėti be atlygio.

"Vakarų šalių organizacijos mums baksnoja pirštu – esate NATO ir ES narė, laikas jums patiems pradėti remti varguolius Rytuose – Baltarusijoje, Kaukaze. Galėsime išlaikyti veiklą ir tęsti darbus, jei įgysime daugiau paramos savo visuomenėje", – įsitikinęs R.Grigas.

"Caritas" vadovas pastebi, kad žmonės linkę atiduoti tuos daiktus, kurių patiems nebereikia. "Tai ypač pajuntame vasarą, kai pradedamos tvarkyti ir valyti spintos. Parama drabužiais mums dabar nebėra tokia reikalinga, bet stengiamės žmonių neatstumti, neslopinti geros valios", – sakė R.Grigas.

"Maisto bankas", iki šiol šelpęs vargstančiuosius tik maisto produktais, imasi naujos srities – paramos higienos prekėmis. "Muilas, dantų pasta, šampūnas yra gana brangūs, bet žmonėms būtini. Radome įmonę, kuri sutinka mums padėti, tad plėsime paramą higienos prekėmis", – džiaugėsi "Maisto banko" vadovė.

Kadangi "Caritas" teikia pagalbą įvairioms moterų grupėms ir šeimoms bei vaikams, mielai priimami vaikiški, moteriški drabužiai, vaikams priežiūrėti skirti daiktai. Pasak R.Grigo, "Caritas" neapsiriboja vien medžiaginiu šelpimu. Įvairiuose socialiniuose projektuose teikiama teisinė, psichologinė pagalba, vyksta mokymai, socializacijos kursai.

"Žinoma, žmonės visada linkę paaukoti murzinam ir ašarotam vaikiukui, nes tai graudina, o ne kažkokiai įstaigai. Bet jeigu nebus įstaigos, nebus teikiama ir įvairialypė pagalba", – pastebėjo organizacijos vadovas. Jo nuomone, parama pačiai "Caritas" struktūrai išlaikyti yra ne tik Bažnyčios reikalas, bet ir visuomenės jautrumo išraiška.


Konstantinas Romualdas Dobrovolskis, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos pirmininkas

Mūsų savanoriai dalija ne tik pagal Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims programą gaunamus masito paketus. Maisto rinkimo akcijas rengiame ir patys. Paramos prašančių žmonių, palyginti su pernai, padaugėjo dvigubai. Pernai rajonuose išdalydavome 2–3 tūkst. maisto paketų per mėnesį, o šiemet juos gauna 6–7 tūkst. vargstančiųjų. Anksčiau žmonės rinkdavosi, ką imti, atsisakydavo miltų, o dabar ima viską, ką duodame. Rudenį tokių žmonių, kuriems reikalinga pagalba, turėtų dar padaugėti. Ar turėsime jiems ką duoti, priklausys ir nuo visuomenės požiūrio. Pastebėjau, kad sunkmečiu žmonės gana noriai aukoja.


Labdaros organizacijos

"Caritas" padaliniai veikia septyniose Lietuvos vyskupijose. Informacijos, kaip paaukoti skurstantiesiems, galima rasti internete www.caritas.lt arba kreiptis Kauno tel.  (8 37) 20 54 27 . Čia taip pat teikiama informacija, kaip gauti paramą.

Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims programa Lietuvoje vykdoma nuo 2005 m. Vykdant šią programą Vyriausybės lėšomis nuperkama maisto produktų iš ES intervencinių atsargų, kuriuos vėliau pagal ES galiojančią tvarką nepasiturintiesiems išdalija Lietuvos "Caritas", Raudonojo Kryžiaus draugija ir Labdaros paramos fondas "Maisto bankas". Apie 70 proc. programos darbo pagal apimamą Lietuvos teritorijos plotą ir aptarnaujamų žmonių skaičių įgyvendina Lietuvos "Caritas" bendradarbiai ir savanoriai.


Šiame straipsnyje: Caritasskurstantyselgetos

NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
Netrukus ruošiuosi išeiti į pensiją, norėčiau dalyvauti Carito veikloje. Bet girdėjau, kad nauji nariai ten nepageidaujami. Gal kas žinote ar tikrai?

laima

laima portretas
atsiprasau bet esu labai pasipiktinusi nes viena karta sutvarkiusi savo vaiku nes turiu dvynius rubelius ir tikrai lb gerus neturedama kur deti o prie konteinerio kazkaip gaila nes bomzai isdraiko ismeto ir viskas tai susiradau tel kazkokio karito ir pasiuliau tai zinot man pasake neskit ant konteineriu musu kunigelis kas savaite parsiveza is vokietijos ar dar is kazkur nepamenu ir viskas tai aisku as suradau kam atiduoti nes drabuzeliai mano vaiku net ne is skudurynu bet pasirodo mes lb turtingi bet jei paprasysi pagalbos kazin ar gausi

zita

zita portretas
tikrai ponia tikiu jog nauju jie nepriima nes visi savi sueje suka machinacijas esu girdejusi jog tas labdaras issirenka ir sau pasidalina o ne daugiavaikem pati auginu 4 vaikus ir ne kart jokios labdaros negavau
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių