Inspektorių akiratyje: vynas be akcizo

Gėrimų asortimentą išplėsti nusprendusi kavinė sulaukė mokesčių inspektorių perspėjimo. Italijoje nusipirkus vyno, Lietuvoje reikia sumokėti akcizo mokestį, nes ten jis šiam gėrimui netaikomas.

Parduodamas kaip pienas

Pastaruoju metu Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) sulaukia daugiau įmonių ir fizinių asmenų prašymų paaiškinti, kokia tvarka galima atsivežti vyno iš įvairių ES šalių. Daugiausia neaiškumų kyla planuojantiesiems atsigabenti vyno iš Italijos.

"Vynas Italijoje neapmokestinamas akcizo mokesčiu ir juo prekiauti leidžiama panašiai kaip pas mus prekybos centruose prekiaujama pilstomu pienu, – atkreipia dėmesį Kauno AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Judita Stankienė. – Pas mus vynas apmokestintas akcizo mokesčiu."

Jos teigimu, besirengiantieji Lietuvoje prekiauti itališku vynu, turėtų laikytis Lietuvoje priimtų įstatymų ir taisyklių, numatančių vyno atsivežimo, laikymo ir prekybos tvarką. Ją reglamentuoja Akcizų įstatymas.

"Jame apibrėžtos pagrindinės sąvokos, reikalavimai ir prievolės. Jų nežinant, labai apsunkinamas bendravimas ir užima nemažai laiko, kol išsiaiškinama, ko konkrečiai nežino (tiksliau, ką žino) būsimieji verslininkai", – ragino šviestis J.Stankienė.

Iš pirmo karto nepavyko

Neseniai į Kauno AVMI kreipėsi vienos įmonės direktorius ir Italijoje gyvenantis jo kolega. Verslininkai domėjosi, kokia tvarka galima prekiauti itališku smulkaus vyndario gamintu vynu Kaune.

Inspekcijos darbuotojai, J.Stankienės teigimu, išsamiai paaiškino prekybos pilstomu vynu tvarką, reikalavimus ir prievoles. Įmonės vadovas nusprendė tapti registruotu gavėju ir gauti teisę įvežti vyną iš ES šalių be akcizo mokesčio.

"Patikrinę šiai įmonei priklausantį barą ir specializuotą alkoholinių gėrimų parduotuvę pareigūnai nustatė, kad prekybos vietoje buvo prekiaujama vynu neturint juridinę galią turinčių privalomų tų produktų įsigijimo arba gabenimo dokumentų", – apie pažeidimą pasakojo direktorė ir pridūrė, kad vynas buvo parduodamas pilstant jį iš molinių statinių į klientų atsineštą arba įmonės turimą tarą.

"Alkoholio kontrolės įstatymas draudžia pardavinėti pilstomus alkoholinius gėrimus, – atkreipia dėmesį J.Stankienė. – Žinoma, yra nurodyta ir išimčių, pavyzdžiui, kai alkoholiniais gėrimais prekiaujama stacionariose viešojo maitinimo įmonėse, stacionariuose pastatuose vykstančiose parodose ir mugėse, traukiniuose, laivuose, orlaiviuose ir kitais atvejais."

Mokesčių inspektoriai pabrėžia, kad negalima klientams duoti nemokamai paragauti (degustuoti) vyno prieš jį perkant, nes tai yra Alkoholio kontrolės įstatymu draudžiamas alkoholinių gėrimų pardavimo skatinimo būdas.

Perka iš didmenininkų

Prie Rotušės įsikūrusios "Medžiotojų užeigos" direktorius Ričardas Mačiulaitis klientams siūlo atsigaivinti beveik pusšimčio rūšių vynais iš Vokietijos, Australijos, Italijos, Ispanijos, Prancūzijos ir kitų šalių.

"Mūsų klientai labiausiai mėgsta sausą vyną, turintį truputį saldumo ir renkasi ne pigiau butelį ne pigiausią, bet įvertinę kainos ir kokybės santykį", – apie pasirinkimą kalbėjo R.Mačiulaitis.

Jo teigimu, "Medžiotojų užeiga" visus vynus perka iš didmenininkų, patys nesiveža nė vienos rūšies.

"Manau, kad visi turi dirbti savo darbą, reikėtų per daug visko išstudijuoti, kad nepažeistum įstatymų", – pats klientams parvežti vyno neketina R.Mačiulaitis.

Kavinė "Miesto sodas" taip pat visus vynus perka iš gėrimus į Lietuvą importuojančių bendrovių. "Miesto sodas" direktorius Gintautas Ruminas sako, kad taip yra paprasčiau.

"Mes dėl nieko nesukame galvos, nes didmenininkai sumoka visus mokesčius, įveža pagal įstatymus ir mums nereikia dėl nieko rūpintis", – sakė G.Ruminas.

Vienos iš stambesnių gėrimų importo bendrovės "Mineraliniai vandenys" ryšių su visuomene skyriaus vadovas Linas Toleikis pripažįsta, kad veiklą reglamentuoja sudėtingi įstatymai.

"Mūsų specialistams tenka nuolat domėtis įstatymų ir tvarkos pakeitimais. Per daugybę metų įgijome patirties", – sakė L.Toleikis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
kam naudingi ir reikalingi tokie sudėtingi "apsunkinti" įstatymai ? Tikrai ne prekiaujantiems .Valdininkams tai "duona su sviestu" - pažeidimų , dažnai absurdiškų daug, yra už ką kabinėtis ir dėl ko kažko tikėtis...

Vincenzas

Vincenzas portretas
Tai kaip italai neprasigeria. Ir vyna kas antram ukyje gamina, ir parduoda visur beveik kaip piena..... Pas mus taip negalima, nes busim kaip italai :)))))))
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių