Ant plauko kybojusi šventė įvyko

Pirmą kartą Užupio respublikos istorijoje jos nepriklausomybės šventė galėjo neįvykti. Taip užupiečiai ruošėsi protestuoti prieš jų bibliotekos pardavimą.

Melagių dieną vilniečiai kasmet džiaugiasi švente Užupio respublikoje. Muzikantai, dailininkai, visi unikalios respublikos gyventojai suvienija jėgas, kad mieste būtų daugiau šypsenų ir geros nuotaikos. Tačiau šiemet, pirmą kartą istorijoje, šventei buvo iškilęs pavojus.

Miesto valdžiai nusprendus Užupio biblioteką parduoti ir už ją gautus pinigus panaudoti Pilaitės bibliotekos remontui, užupiečiai buvo taip nusivylę tokiu sprendimu, kad žadėjo savo protestą parodyti nebeorganizuodami vilniečių ir miesto svečių pamėgtos šventės.

"Mes miestui atiduodame savo energiją, pritraukiame daugybę žmonių, pernai buvome paskelbti metų bendruomene, o mus miestas baudžia pačiais negražiausiais būdais, nori atimti biblioteką. Be to, taip miesto valdžia kiršina miesto bendruomenes, paimdama iš vienos ir atiduodama kitai. Biblioteka – mūsų bendruomenės sąlyga, be kurios bet koks santykis su miestu yra neįmanomas", – sakė Užupio bendruomenės administratorius Evaldas Kubilius.

Apsigalvoti bendruomenę privertė dieną prieš šventę Vilniaus vicemero Gintauto Babravičiaus duotas pažadas, kad biblioteka Užupyje bus. Todėl visus Užupio nepriklausomybės dienos renginius teko organizuoti paskutinę naktį. Nors ir pavargę, užupiečiai žadėjo linksmintis iš širdies.

"Mes kantrūs. Dainuosime, šoksime, koncertuosime ir tikėsime, kad mūsų vaikai, anūkai ir seneliai galės vaikščioti į biblioteką dar šimtą metų", – sakė E.Kubilius.


Šiame straipsnyje: Užupis

NAUJAUSI KOMENTARAI

jeeeee

  jeeeee portretas
šaunuoliai Užupiečiai
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių