Vilniaus miesto taryba patvirtino tarptautinių festivalių trimečio finansavimo konkurso nuostatus

  • Teksto dydis:

Strategiškai planuojant didesnį miesto prisidėjimą prie sostinės gyventojams, svečiams bei kultūros bendruomenei reikšmingų tarptautinių renginių, Vilniaus miesto taryba patvirtino 2025–2027 m. tarptautinių festivalių trimečio finansavimo konkurso nuostatus. Sprendimas numato atskirų tarptautinių festivalių išlaikymui skirto biudžeto didinimą ir perkėlimą į konkursinę sistemą, taip suteikiant procesui daugiau aiškumo, skaidrumo, o rinkos dalyviams – lygių konkurencijos sąlygų bei galimybių užsitikrinti ilgalaikį finansavimą.

„Sostinėje vykstantys festivaliai ne tik kuria kultūrinį Vilniaus identitetą, džiugina gyventojus ar miesto svečius, bet ir neša miestui realią ekonominę naudą. Dėl to svarbu ne tik didinti festivaliams skiriamą finansavimą, bet ir tai daryti strategiškai, skaidriai bei tvariai. Ankstesnė konkrečių festivalių išlaikymo praktika, atmetant bet kokias abejones dėl jų kokybės, neatitinka nei valstybėje, nei mieste šiuo metu taikomos finansavimo praktikos, taip pat ir kultūros lauko dalyvių lūkesčių, todėl natūraliai atėjo metas ją tobulinti“, – sako vicemerė Simona Bieliūnė.

S. Bieliūnė pažymi, kad didelių festivalių organizatoriai paprastai koncentruojasi į ilgalaikę perspektyvą ir savo veiklą planuoja kelis metus į priekį. Be to, valstybėje jau yra taikomas trimetis tų pačių tarptautinių festivalių finansavimas – taigi toks sprendimas suvienodina skirtingais lygmenimis taikomą praktiką, užtikrina sklandesnį komandos darbą bei stabilumą.

Priimtas sprendimas sudaro galimybes į finansavimą pretenduoti platesniam dalyvių ratui, o jį užsitikrinus – leidžia veiklą vykdyti dar kokybiškiau bei plačiau. Pavyzdžiui, skatinant kultūros ir meno sostinėje raidą, dažnu atveju festivaliuose sostinėje pasirodantys Lietuvos atlikėjai užmezga tolimesnes bendradarbiavimo galimybes ir toliau garsina miesto vardą užsienyje.

Finansavimas didės daugiau nei dvigubai

Šiandieninis Tarybos sprendimas atliepia dar 2021 m. priimtas strategines gaires kultūros sričiai, kuriose numatomas pokytis skirstant finansavimą, t. y. didinant lėšas atviriems konkursams, o ne įstaigų išlaikymui.

Siekiama, kad iki 2030 m. išlaikymo bei konkursų ir projektų sistemoms skiriamas finansavimas taptų vienodas (po 50 proc.). 2021 m. įstaigų išlaikymo finansavimui buvo skirta net 72 proc. viso kultūrai atitenkančio biudžeto, konkursų ir projektų finansavimui – 28 proc.

Tarybai patvirtinus 2025–2027 m. tarptautinių festivalių trimečio finansavimo konkurso nuostatus, planuojama, kad programai skiriamas biudžetas išaugs daugiau nei dvigubai. Skaičiuojama, kad per kiekvienus konkurso metus jį laimėjusių festivalių finansavimui bus skiriama apie 1 mln. eurų. 2023 ir 2024 m. biudžete įstaigos išlaikymui ir festivalių finansavimui buvo numatyta po kiek daugiau nei 0,5 mln. eurų.

Konkurso finansavimo didžiausia suma vienam festivaliui vieniems metams priklausys nuo to, į kokį finansavimą yra pretenduojama. Laimėję paraiškas organizatoriai galės gauti finansavimą nuo 25 iki 100 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių