Radvilų rūmuose Vilniuje – dovanų gauta Rytų meno kolekcija

  • Teksto dydis:

Lietuvos dailės muziejus antradienį Radvilų rūmų muziejuje atidarė orientalinės dailės kolekcijos parodą, kurią Lietuvai padovanojo Nijolė, Leonas ir Linas Maskaliūnai iš JAV.

Ši kolekcija Lietuvos dailės muziejų pasiekė šiemet, ji surinkta iš įvairių Azijos kultūrinių regionų. Tai JAV lietuvio – žymaus statybos inžinieriaus, garsaus filantropo, Lietuvos švietimo ir kultūros puoselėtojo – L. Maskaliūno dovana Lietuvai, pranešė muziejus.

Kolekciją sudaro meno kūriniai iš Tailando, Indonezijos, Honkonko, Irano, Indijos, kt.

Didžiąją rinkinio dalį sudaro kinų tapybos, skulptūros kūriniai, dailiųjų amatų pavyzdžiai. Bene įspūdingiausias iš jų – širma, dekoruota senovine lako technika ir inkrustacijomis iš perlamutro bei pusbrangių akmenų. Japonų dailę reprezentuoja XIX amžiaus pabaigos – XX amžiaus įvairių stilių porcelianinės vazos ir lėkštės, taip pat skulptūros pavyzdžiai.

Svarbi rinkinio dalis – tajų dailės kūriniai iš Tailando: sena bronzinė Budos galva su auksavimo pėdsakais, puikūs tradicinės medinės skulptūros pavyzdžiai, ypač auksuota povo skulptūra su inkrustacijomis.

Įdomiausias Indonezijos eksponatas – Balio kalendorius ant audinio, vadinamas plintanganu. Dovanotojo duomenimis, XVIII amžiuje jį sukūrė paskutiniojo Balio karaliaus dvaro dailininkas. Toks 210 dienų ciklą apimantis kalendorius lig šiol reguliuoja Balio šventyklų bei baliečių ritualus.

„Dar viena įdomi kolekcijos dalis – islamo menas, paremtas rafinuotu abstrakčių geometrinių, augalinių motyvų ornamentu. Tai įvairiomis technikomis sukurtos žalvarinės ir varinės dekoratyvinės lėkštės, kalstymu dekoruoti metaliniai dubenys iš Artimųjų Rytų, vienas už kitą įmantresnės formos ir dekoro įvairių Azijos kraštų arbatiniai indai“, – rašoma pranešime.

Kolekcijoje yra po keletą eksponatų iš Pietryčių Azijos šalių, kurių Lietuvos dailės muziejus lig šiol neturėjo. Tai khimerų dailėje populiarios apsaros bareljefinis atspaudas ant ryžių popieriaus iš Kambodžos, seni lieti metaliniai gyvūnų pavidalo svarsčiai iš Mianmaro, budistų deivės Žaliosios Taros XIX amžiaus skulptūra ir juvelyriniai kvapų indeliai iš Nepalo.

Iš Rokiškio kilęs L. Maskaliūnas 1944 metais pasitraukė į Vokietiją, kur studijavo architektūrą ir inžineriją. Studijas jis baigė Jungtinėse Amerikos Valstijose, o vėliau išvyko dirbti į Pietryčių Aziją. L.Maskaliūnas projektavo, statė ir konsultavo šešiolikoje Azijos valstybių, ilgiausiai – Tailande, kur jam vadovaujant pastatyta didžiausia Pietryčių Azijos uosto krantinė ir per 100 jo projektuotų tiltų.

Meno kolekciją Maskaliūnai sukaupė per tris dešimtmečius.

Kolekcija viešai rodoma pirmą kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių