Knygoje autoriai bandys paaiškinti Rusijos konflikto su Ukraina priežastis

Leidykla „Briedis“ kviečia į Jurijaus Felštinskio ir Michailo Stančevo knygos „Trečiasis pasaulinis. Mūšis dėl Ukrainos“ pristatymą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje.

 

Lietuvoje viešės ir knygą pristatys vienas jos bendraautorių Jurijus Felštinskis – amerikiečių istorikas, istorijos mokslų daktaras, drąsių, atvirų veikalų apie SSRS ir Rusijos istoriją autorius arba bendraautoris ( „KGB žaidžia šachmatais“, „Niekšų sąmokslas“, „FST sprogdina Rusiją“, „Nuo raudonojo teroro iki mafijinės valstybės“).

Jis yra parašęs Lietuvai svarbių veikalų, iš kurių mokėsi mūsų istorikai ir politikai. Pavyzdžiui, 1989 m. tuometinėje Vilniaus leidykloje „Mokslas“ pusiau legaliai išspausdinta J. Felštinskio knyga apie Molotovo–Ribbentropo paktą „TSRS–Vokietija 1939. Dokumentinė medžiaga“ (pirmąkart išleista 1983 m. nedidelėje JAV išeivijos leidykloje „Telex“). Įdomu tai, kad dalis iš 100 tūkstančio Vilniuje išspausdintų egzempliorių (lietuvių ir rusų kalbomis) iškeliavo į Maskvą ir buvo išsiųsti visiems SSRS Aukščiausiosios Tarybos nariams.

Kaip žinoma, netrukus SSRS vadovybę sudrebino žinia, kad visos trys Baltijos respublikos, kurios buvo okupuotos Raudonosios armijos pagal 1939 m. rugpjūčio sovietų ir Vokietijos vyriausybių sudarytą slaptą sutartį, iškėlė klausimą dėl atsiskyrimo nuo Sovietų Sąjungos. Ir kas galėtų paneigti, kad šios dokumentinės medžiagos paskelbimas neprisidėjo prie Sovietų Sąjungos žlugimo.

J. Felštinskis gimė ir užaugo Rusijoje. 1978 m. išvyko studijuoti į JAV, gilinosi į įvairaus laikotarpio Rusijos istoriją, tapo istorijos mokslų daktaru. 1993 m. grįžo į Rusiją ir Mokslų akademijoje apgynė mokslo daktaro disertaciją. 1998 m. Maskvoje ėmė studijuoti šiuolaikinės Rusijos politiką, susipažino su Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST) agentu Aleksandru Litvinenka.

Iš šios pažinties gimė didelio atgarsio sulaukusi knyga „FST sprogdina Rusiją“, kurioje pirmąkart drąsiai teigiama, kad per 2000-ųjų prezidento rinkimus norėdama užgrobti Rusijos Federacijos prezidento postą FST ryžosi susprogdinti keletą gyvenamųjų namų Rusijoje, pasėti paniką, šiais teroro aktais apkaltinti čečėnus ir sukelti antrąjį Čečėnijos karą. Knyga Rusijoje, suprantama, uždrausta.

2002 m., kai pirmąkart buvo paviešintas šis kruvinas KGB–FST įgyvendintas planas, J. Felštinskio ir A. Litvinenkos (kuris po kelerių metų buvo nunuodytas) iškeltos teorijos rodėsi sunkiai suvokiamos. Bet po dvidešimties metų jos atrodo labiau nei įtikinamos.

Šių metų gegužę J. Felštinskis jau lankėsi Vilniuje ir pristatė kartu su bendraautoriu Vladimiru Popovu parašytą knygą „Nuo raudonojo teroro iki mafijinės valstybės“. Tai tokia pat drąsi, išsami, chrestomatinė Rusijos valstybės saugumo vykdyta valdžios užgrobimo istorija, prasidedanti 1917 m. gruodį Rusijos ypatingosios komisijos (rus. Vserossijskaja črezvyčiainaja komissija, VČK) įsteigimu ir chronologiškai pasakojama iki šių laikų. Šis veikalas ir Lietuvoje viešėjęs autorius sulaukė ne tik skaitytojų, bet ir žiniasklaidos susidomėjimo.

Naujausios į lietuvių kalbą išverstos knygos pristatyme dalyvausiantis J. Felštinskis, jau keletą dešimtmečių skaitytojams pasakojantis Kremliui nepatogią SSRS ir Rusijos istoriją, pasidalins įžvalgomis apie Ukrainoje pradėtą brutalų karą, atsakys į dalyvių klausimus. Renginys vyks rusų kalba.

J. Felštinskio ir M. Stančevo knyga „Trečiasis pasaulinis. Mūšis dėl Ukrainos“ – tai autorių bandymas atskleisti imperinius Rusijos užmojus ir paaiškinti konflikto su Ukraina priežastis. Bendraautoriai drąsiai vadina Putiną rusų Hitleriu, peržengusiu Rubikoną dar 2014 m. kovą. Būtent po Krymo okupacijos ir buvo parašyta ši knyga, netrukus tapusi bestseleriu ir iki šiol nepraradusi aktualumo.

Bendraautorių teigimu, besitęsiantis Rusijos karas prieš Ukrainą yra didelio – Trečiojo pasaulinio – karo preliudija. Dar 2015 m. autoriai spaudoje prognozavo, kad Rusijos invazija yra tik šešerių metų rusų kariuomenės pasirengimo klausimas ir įvyks 2021 m. (tiesa, invaziją šiek tiek nutolino nenumatyta koronaviruso pandemija). Tad sunku nesutikti su šių autorių argumentais: „Rusija yra didelė degalinė ir dujų saugykla. Jei perkama rusiška nafta ir dujos, Rusija turi pinigų. Jei jos neperka, perka ne iš Rusijos arba perka už mažesnę kainą, Rusija neturi pinigų. Tai banali tiesa. Būtent tai įrodo visa Rusijos dujų karo prieš Ukrainą istorija.“

Nors knyga parašyta 2015 m., pastaruoju metu ją perleidžiant įvairiomis kalbomis, J. Felštinskis teigia, kad nekeistų joje nė vieno žodžio, nes jau tada buvo akivaizdu, kas nutiks ateityje. Vis dėlto, rengiant knygą lietuvių kalba, 2022 m. vasario 24 d. Ukrainoje prasidėjo nauja Rusijos invazija, tad autoriams teko papildyti šį leidimą naujais skyriais ir informacija.

Knygos pratarmėje J. Felštinskis rašo: „Neįmanoma neužsiminti apie vieną žmogų, kuris visai nesąmoningai tapo laisvos Ukrainos ir pasipriešinimo Putinui simboliu. Tai – Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Kad ir kas dabar nutiktų, jis įeis į istoriją kaip valstybės veikėjas, kuris gynė savo šalies nepriklausomybę nuo beprotiško tirono, naikinusio viską savo kelyje. Zelenskis jau laimėjo šią kovą, nes Putino karas yra pralaimėtas. Tiesiog Putinas to dar nežino.“


Data: lapkričio 21 d.

Laikas: 17 val.

Vieta: Konferencijų salė, V a.

Trukmė: 2 val.

Dalyvavimas: įėjimas laisvas

Organizatoriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, leidykla „Briedis“

Svarbu: renginys vyks rusų kalba



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių