Suabejojo, ar JAV supranta ES nerimą

ES pagrasino imtis atsakomųjų priemonių prieš Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) dėl subsidijų elektromobilių pramonei, suteikiančių pranašumą vietos gamintojams.

Grėsmė konkurencijai

ES nerimauja dėl Vašingtono priimto Infliacijos mažinimo įstatymo, pagal kurį bus skirta daug lėšų žaliosios energijos iniciatyvoms ir taikomos mokesčių lengvatos JAV pagamintiems elektromobiliams su šalyje pagamintomis baterijomis įsigyti.

Teigiama, kad dėl šių lengvatų amerikiečių elektromobilių gamintojams ES pagaminti automobiliai atsidurtų nesąžiningai nepalankioje padėtyje pelningoje JAV vidaus rinkoje.

Briuselyje susitikę ES finansų ministrai pareiškė manantys, kad Vašingtonas negirdi Europos nuogąstavimų.

Turėtume padaryti viską, kad išvengtume akis už akį scenarijaus ar net prekybos karo.

„Nesu tikras, ar jie supranta mūsų nerimą“, – pažymėjo Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris. Jis pridūrė: „Turėtume padaryti viską, kad išvengtume akis už akį scenarijaus ar net prekybos karo.“

Jo kolega Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire‘as teigė besitikintis, kad Europos Komisija pateiks stiprų atsaką į tokią JAV politiką.

Pasak jo, JAV teisės aktai gali pakenkti vienodoms konkurencijos sąlygoms tarp Europos ir Amerikos įmonių. Ministras pabrėžė, kad tai kelia didelį susirūpinimą Prancūzijos vyriausybei, suskaičiavusiai, kad grėsmė iškilo 10 mlrd. eurų investicijų.

Įstatymo barjerai

JAV infliacijos mažinimo įstatymas numato 7,5 tūkst. JAV dolerių mokesčių lengvatą perkant elektromobilį, tačiau transporto priemonė turi būti išriedėjusi iš JAV gamyklos, o joje turi būti sumontuotos šalyje pagamintos baterijos.

Už vidaus rinką atsakingas EK narys Thierry Bretonas pagrasino imtis atsakomųjų priemonių JAV ir pavadino subsidijas prieštaraujančiomis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėms.

Jei Vašingtonas neatsižvelgs į partnerės ES nuomonę, europiečiai gali kreiptis į PPO ir pateikti savo argumentus.

Praeitą savaitę ES paragino JAV suteikti jos produkcijai tokias pačias lengvatas, kaip ir Kanadoje ir Meksikoje pagamintiems automobiliams.

Sudarė darbo grupę

Briuselis ir Vašingtonas sudarė darbo grupę, kuri bandys rasti sprendimą.

EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis sakė, kad šis klausimas plačiai aptariamas su JAV kolegomis.

JAV siūlomos mokesčių lengvatos sukėlė daug nerimo Vokietijai, susirūpinusiai dėl savo didžiulės automobilių gamybos rinkos.

Kancleris Olafas Scholzas perspėjo, kad JAV priemonės gali sukelti didžiulį muitų karą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rūtenis

Rūtenis portretas
Nenoriu tuščiai veltis į beviltiškas diskusijas, nes Lietuvai ar taip, ar kitaip, bus nuleistos direktyvos, o jau mes tai strimgalviais pirmų pirmi pulsime vykdyti, nes kitaip dvaro bernas ir neišmoko per 20 metų, o tik kam įtikti ir svarbiausia, būti pirmam užpakalio palaižyme, svarbu žiūrėti iš kur vėjas pučia, kad ES ponas neužpyktu. Šio konflikto plotmėje savo valstybės tai iš vis neįžiūriu, mums čia svarbu tik lankstaus stuburo išlaikymas ir būti maksimaliai mandagiems.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai JAV rinka ir savo eu šudus tegul susikiša kur nesueina

Tai

Tai portretas
Ekonominis karas vyksta ir ES , Vokieciai is Rusu vamzdi atsivede , i Kinija nuvare ,uostus Kinams parduoda ir dar Vokietija slaptai norejo savo ekonomika skatint spausdintis pinigus , Prancuzai ir pykstasi su Vokieciais neleido is Ispanu dujotekio atsivest per Prancuzija , ES viduje kovos vyksta be taisykliu ,JAV su UK , Autralija dar Japonija nebijo ES ir mus zlugdys .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių