Su kokiomis problemomis susiduria negalią turintys vairuotojai?

  • Teksto dydis:

Negalią turintys vairuotojai ruošiami Valakupių reabilitacijos centre – ten jie įgauna tiek teorinių, tiek praktinių žinių. Apie vairavimą turint negalią ir taisykles pokalbis su Aidu ir Valakupių reabilitacijos centro Neįgaliųjų vairavimo mokyklos koordinatore Lina.

– Aidai, tavo gyvenimas apsivertė 180 laipsnių. Ar pameni nelaimės dieną, momentą?

– Iš dalies pamenu, kad važinėjau su draugu motociklais, buvo vakaras, iki namų buvo likę 180 m, o vėliau prisimenu, kad atsikėliau po dviejų savaičių po komos.

– Su krosiniu motociklu trenkeisi į medį?

– Taip. Pirmą kartą vairavau krosinį motociklą, pasimokiau ir išvažiavau.

– Kaip tau atrodė, kokios gyvenimo alternatyvos – judėti toliau, pasiekti įprastas vietas, kaip gali atrodyti kasdienybė?

– Man gana pasisekė – liko sveikos rankos. Po avarijos, kai atsistačiau, visur judėjau vežimėliu ir tėvai padėdavo nuvažiuoti arba taksi. Tada pasiūlė išsilaikyti teises, nes prieš tai jų neturėjau, vyko kursai Kaune, ir per du mėnesiu dėl gerų instruktorių ir organizavimo pavyko išsilaikyti teises.

– Tavo automobilyje dirba rankos?

– Taip. Viską valdau rankomis – vairavimą, greitį.

Valakupių reabilitacijos centro Neįgaliųjų vairavimo mokyklos koordinatorė Lina supažindino, kokia situacija, neįgaliesiems norint išsilaikyti vairavimo pažymėjimą: „Sudėtinga sistema. Problema, kad neįgaliųjų vairavimo mokymo prieinamumas yra labai ribotas. Lietuvos mastu neįgaliųjų vairavimo kaip ir niekas nerengia, išskyrus mūsų centrą, kadangi finansuoja Neįgaliųjų reikalų departamentas. Problema jau ne vienus metus net turintiems lengvesnę negalią, kuriems užtektų automatinės pavarų dėžės, bet problema, kad vairavimo mokyklos neapsiima mokyti neįgalių asmenų.“

– Tuoj bus ketveri metai, kai esu neįgaliojo vežimėlyje, o pats vairuoju trejus metus.

– Iš kur sužinojai apie neįgaliųjų vairavimo mokymus, kaip atrodė kursai?

– Lankiau treniruotes Valakupių reabilitacijos centre ir ten man viską paaiškino – kad vyksta neįgaliesiems skirti kursai, galima užsiregistruoti.

Lina toliau vardija problemas, su kuriomis susiduria neįgalieji.

– Dar didelė problema automobilio pritaikymas ir įsigijimas. Valstybė kompensuoja, bet tik tuomet, kai neįgalus asmuo įsigyja automobilį ir jį pritaiko. Neturint lėšų, neįsigysi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek brangiau gali kainuoti toks automobilis nei įprastas?

– Labai skiriasi, priklauso nuo to, kokio pritaikymo reikia. Valstybė kompensuoja tik apie 2,5 tūkst. eurų ir tik kas šešerius metus.

– Man šie kursai labai svarbūs. Prieš avariją nebuvau automobilių entuziastas. Visur keliavau viešuoju transportu, pėsčiomis arba dviračiu. Tačiau dabar , kai esu neįgalus, man automobilis yra realiai išsigelbėjimas. Be jo negaliu normaliai niekur judėti.

– Koks neįgaliesiems pritaikytų automobilių pasirinkimas?

– Mano pirmas automobilis buvo už 600 eurų. Pavyko rasti Kaune, kas parduoda pritaikytą.

– Kaip automobilis valdomas?

– Rankinis valdymas. Spaudžiant pavarą į priekį – stabdo, atgal – gazuoja. Viena ranka ant vairo, kita – ant pavaros. Būna avarinių situacijų, bet ranka jau įpratusi, kad reikia greitai stabdyti. Kartais nuo įtemptų nervinių situacijų jaučiu kojų raumenų spazmus, todėl kartais pasimaišo po pedalais, bet tai nieko baisaus. Vairavimo egzamine buvo trys teoriniai klausimai, egzaminas vyko pritaikytame automobilyje.

Valakupių reabilitacijos centro Neįgaliųjų vairavimo mokyklos koordinatorė Lina pažymi, kad neįgalieji susiduria su sunkumais ir dėl neįgaliųjų kodų pažymėjime: „Šiuo metu vis liberaliau žiūrima į vairuotojus, turinčius negalią, tačiau regionas, ypač kaimo vietovėse gyvenantiems sudėtinga, nes gydytojai žiūri skeptiškai. Taip pat yra neįgaliųjų kodų apribojimai, kurie įrašomi vairuotojų medicininėje pažymoje. Dažnai nurodoma, kad jie negali važiuoti automagistrale, nes labai didelis greitis. Gydytojams rekomenduojame skambinti mums ir diskutuojame. Jei laikausi vairuotojo pažymėjimą, eismo sąlygos visiems eismo dalyviams vienodos.“

– Poreikis yra visada. Neįgaliųjų atsiranda nemažai.

– Kokios būna grupės, kiek susirenka žmonių?

– Per metus numatyta paruošti 30 asmenų.

– Ar valstybė visiškai kompensuoja?

– Taip. Kompensuoja visus kursus – tiek teorijos mokymus, tiek praktinius variavimus. Prireikus, jei asmuo iš kito miesto, kompensuoja apgyvendinimo paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Albinas

Albinas portretas
Ne prie visų prekybos centrų yra įrengtos neįgaliems, automobilių statymo ženklai, tarkime prie "Saturno Norfos" neįgaliųjų statymo ženklo nėra yra tik ant asfalto nupiešta, kuris nematomas žiemą užsnigus ar rudenį lapams prikritus. todėl ten stato savo automobilius visi, ten dar ir taip trūksta automobilių statymo vietų, neįgaliems liko tik viena ir ta pati užimta.

Ingrida

Ingrida portretas
Ypatingai sunku prie prekybos centru. Ten suvaziuoja,,PROTO NEGALIA,, turintys BMW X6, MB, AUDI. Nelieka vietos kitiems neigaliesiems. BAUST reik tokius VATNYKUS
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių