Rūkalai automobilyje ypač kenkia

  • Teksto dydis:

Cheminio transporto priemonių valymo įpročiai ir dažnumas keičiasi. Seniau šią paslaugą užsakinėdavo tuomet, kai norėdavo parduoti automobilį, arba – priešingai, kai jį nusipirkdavo, tačiau vis dažniau prioritetu išvalyti automobilį tampa ir sveikata.

Viena priežasčių, kodėl automobilio saloną reikėtų valyti dažniau, yra ypač aktuali mėgstantiems užtraukti dūmą automobilyje. Reikia turėti omenyje, kad patalpose, taip pat ir automobiliuose, kur yra rūkoma, tabako dūmai nusėda ant visų paviršių ir į juos įsigeria, dėl ko vėliau vykstant reakcijai su patalpose esančia azoto rūgštimi susidaro pavojingi kancerogenai. Dėl šių priežasčių vien tik išvėdinti patalpą neužtenka.

Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų, tyrinėjančių tretinio rūkymo poveikį, teigimu, svarbiausias kenksmingų medžiagų šaltinis, į kurį adsorbuojasi cigarečių dūmai, yra patalpų, taip pat ir automobilio dulkės. Taip pat šios medžiagos susigeria į visus porėtus paviršius. Įdomu tai, kad rūkantys žmonės gali pernešti nuodingas medžiagas vien liesdamiesi prie paviršių rankomis. "International Journal of Hygiene and Environmental Health" skelbto Vokietijoje atlikto tyrimo, apie tradicinių cigarečių ir kaitinamo tabako produktų įtaką automobilyje rūkančiųjų ir jų keleivių sveikatai, duomenimis, didžiausia kenksmingų medžiagų koncentracija rasta rūkant įprastas cigaretes, žymiai mažiau – vartojant kaitinamo tabako produktus, kadangi didžiausias toksiškų medžiagų kiekis fiksuojamas būtent degant tabakui.

Įdomu tai, kad rūkantys žmonės gali pernešti nuodingas medžiagas vien liesdamiesi prie paviršių rankomis.

Automobilyje rūkyti apskritai nepatartina, nes uždaroje aplinkoje kvėpuojama didesniu dūmų kiekiu nei įprastai atviroje erdvėje, kur yra galimybė dūmams prasisklaidyti. Be to, rūkymas automobilyje taip pat sukelia ir jo priežiūros problemų. Pirmiausia, rūkančiųjų automobiliuose akivaizdžiai jaučiamas cigarečių kvapas, kurį pašalinti cheminiu būdu yra gerokai sunkiau nei įprastus kvapus. Antra, rūkymas salone sukelia spalvos pakitimus: dūmai garuoja į viršų ir virš tų vietų, kur buvo rūkoma, lubos ir apdailos būna gelsvesnės, o tai sukelia papildomų iššūkių valant saloną. Trečia, nuo cigarečių dūmų per gana trumpą laiką ant vidinės langų pusės susidaro tarsi plėvelė – stiklas atrodo kaip riebaluotas. Todėl verta turėti omenyje, kad rūkantiesiems automobilio saloną reiks valyti dažniau nei tiems, kurie jame nerūko.

Nėra konkrečių taisyklių, kaip dažnai reikėtų valyti automobilio saloną. Tai priklauso nuo automobilio naudojimo pobūdžio, nuvažiuojamų atstumų, kiek žmonių tuo automobiliu įprastai keliauja, ar yra rūkančiųjų automobilyje. Jei mes vieni eksploatuojame automobilį ir esame gana pedantiški, jį prižiūrime gana dažnai, cheminio salono valymo prireiks tik po dvejų metų ar vėliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių