Nuomositės automobilį? Atlikite namų darbus

Įsibėgėjus atostogų metui, Europos vartotojų centras (EVC) Lietuvoje pasidalijo patarimais, kurie pravers ketinantiems išsinuomoti automobilį užsienyje.

Susigrąžino 80 eurų

Vairuotojas iš Lietuvos po kelionės Italijoje, kur nuomojosi automobilį, sulaukė nemalonios staigmenos: grąžinus automobilį, paslaugos teikėjas nuo kreditinės kortelės nuskaičiavo 80 eurų.

Paslaugos teikėjas paaiškino, kad tai mokestis už papildomą automobilio valymą, nes transporto priemonėje rado veido apsaugos kaukę ir buteliuką vandens.

Lietuvis tikino, kad, pasiimant automobilį, nebuvo nurodyta, jog per  pandemiją taikomi kitokie reikalavimai švarai.

EVC Lietuvoje priklauso Europos vartotojų centrų tinklui (ECC-Net).

Ginčą pavyko išspręsti tik tada, kai vartotojas kreipėsi į EVC Lietuvoje, kuris, bendradarbiaudamas su EVC Italijoje, padėjo klientui susigrąžinti 80 eurų.

EVC Lietuvoje priklauso Europos vartotojų centrų tinklui (ECC-Net), kuris jungia centrus, įsikūrusius ES valstybėse narėse ir Norvegijoje, Islandijoje.

Sąlygų spektras

Lietuvos centro vedėja dr. Raimonda Balnienė atkreipė dėmesį: painių situacijų būtų mažiau, jeigu vartotojai dar prieš išsinuomodami automobilį atliktų namų darbus.

„Pažiūrėkite, iš ko susideda automobilio nuomos kaina. Ypač atkreipkite dėmesį į oro uosto ir kitus vietinius mokesčius, galiojantį draudimą, pasitikslinkite dėl papildomų mokesčių. Išsiaiškinkite degalų politiką“, – vardijo dr. R.Balnienė.

Be to, pro akis nepraleiskite atšaukimo sąlygų, o galbūt paslaugos teikėjas yra numatęs ribojimų – tarkime, neleidžia vykti į tam tikras šalis.

Pasiimdami automobilį, nuomos sutartyje fiksuokite jo trūkumus, išsinagrinėkite draudimo sąlygas ir būtinai išsaugokite visus dokumentus – jie gali būti įrodymas.

Dažniausiai į pradinę nuomos kainą bus įskaičiuotas tik bazinis automobilio draudimas. Juo transporto priemonė apdraudžiama nuo įvykių su didele franšizės išskaita. Ši gali siekti ir kelis tūkstančius eurų. Vadinasi, apgadinus automobilį, jums gali tekti nemažai sumokėti.

Be to, tais atvejais, kai automobilis nuomojamas tik su baziniu draudimu, vartotojo kreditinėje kortelėje bus rezervuotas užstatas. Jis gali siekti ir 2 000 eurų.

Draudimo viražai

Jei ketinate įsigyti ir aukštesnio lygio draudimą, susipažinkite, kokią konkrečiai apsaugą gausite – draudimo bendrovės taiko skirtingas sąlygas.

Papildomą draudimą gali siūlyti ne tik nuomos kompanija, bet ir tarpininkai. EVC Lietuvoje vedėja paaiškino, kuo tarpininko draudimas skiriasi nuo nuomos kompanijos siūlomo papildomo draudimo.

Jei svarstote rinktis automobilio nuomos tarpininko siūlomą papildomą draudimą, žinokite, kad tai nesumažina kliento atsakomybės nuomos kompanijai. Vadinasi, jeigu apgadinsite nuomojamą automobilį, nuomos kompanija išlaidas už žalą nuskaičiuos nuo jūsų sąskaitos, o jūs turėsite kreiptis į draudimo kompaniją, kad ši kompensuotų išlaidas.

Tarpininko siūlomas draudimas nesumažina ir nuomos kompanijai paliekamo užstato. Tais atvejais, kai norėsite sumažinti kreditinėje kortelėje rezervuojamo užstato dydį ar iš viso jo nepalikti, teks įsigyti nuomos kompanijos siūlomą papildomą draudimą. Svarbu, kad, įsigijus nuomos kompanijos papildomą draudimą ir apgadinus automobilį, nuomos kompanija nenuskaičiuos pinigų už padarytą žalą.

Dr. R.Balnienė tiems vartotojams, kurie automobilį rezervavo per tarpininką, rekomenduoja, atvykus atsiimti transporto priemonę, nepasirašyti nuomos sutarties neperžiūrėjus jos ir nepatikrinus, ar nėra įtraukti papildomi mokesčiai, kurių nepageidavote. Sutartį, kurią pasirašėte ir tuo patvirtinote, kad susipažinote ir sutinkate su sutarties sąlygomis, kilus pretenzijų, praktiškai būtų sudėtinga užginčyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių