Europa atsitraukė, JAV žengė tolyn

  • Teksto dydis:

ES sušvelnino muitus Kinijoje pagamintiems elektromobiliams, o JAV pasielgė priešingai – įvedė didesnius tarifus.

Šiemet liepą Europos Komisija (EK) buvo patvirtinusi papildomus didesnius importo mokesčius Kinijos vyriausybės dotuojamų gamintojų automobiliams.

Tąkart kompanijai BYD nustatytas individualus 17,4 proc. muitas, „Geely“ – 19,9 proc., „Great Wall“ – 37 proc., SAIC – 37,6 proc.

Tai gerokai pristabdė kinų pagamintų elektrinių transporto priemonių antplūdį į Europą: „Dataforce“ duomenimis, vien naujų BYD ir SAIC elektromobilių srautas liepą, palyginti su birželiu, sumažėjo 45 proc.

Platūs EK užmojai Senajame žemyne sulaukė prieštaringų politikos ir verslo atstovų vertinimų.

Tad anksčiau siūlytos muitų normos šiek tiek pakoreguotos Kinijos gamintojų naudai (oficialus argumentas – esą sulaukus iš jų daugiau informacijos): tarp jų BYD – iki 17 proc., „Geely“ – iki 18,8 proc., SAIC – iki 35,3 proc., o „Tesla“ – net iki 7,8 proc. (buvo 20,8 proc.).

Tuo metu JAV netrukus įsigalios 100 proc. muitas kiniškiems elektromobiliams ir 25 proc. – elektromobilių baterijoms.

Anksčiau EK siūlytos muitų normos pakoreguotos Kinijos gamintojų naudai.

JAV prekybos atstovės (USTR) biuro vadovė Katherine Tai pareiškė, kad tarifų padidinimas nukreiptas prieš žalingą Kinijos politiką ir praktiką, kuri ir toliau daro poveikį Amerikos darbuotojams ir įmonėms.

USTR biuras taip pat patvirtino, kad kitąmet įsigalios 50 proc. muitas puslaidininkiams.

Kinijos gamintojai savo ruožtu ieško bendrų verslo projektų su europiečiais. Antai SAIC su vokiečių „Audi“ planuoja trijų elektromobilių debiutą – jis numatytas 2025 m. lapkritį.

„Mercedes-Benz“ patvirtino, kad investuos Kinijoje dar beveik 2 mlrd. JAV dolerių: bendra įmonė „Beijing Benz“ gamins tik šios šalies rinkai skirtus elektromobilius „Mercedes-Benz CLA“ ir visureigio GLE versiją, o kita bendrovė – „Fujian Benz“ – prabangų miniveną ant VAN.EA („Van Electric Architecture“) platformos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
Kišiniovas tur būt suveike?

Vladas

Vladas portretas
Europa Kinijos vergė darosi , tuoj mes visi tarnausim kinam ir musulmonam

PVM

PVM portretas
ar lietuva gamina savo automobilius ? - ne...net garaziniai meistreliai ir tie isnaikinti...su sakem ismezti nax i emigracija ,kad jau tikrai nieks nieko negamintu ir neremeontuotu... a MUITAS automobiliam YRA... muitai buso sukurti tam kad skatint vietini versla gamint... a kaip gamint jei valdzia mokesciais licenzijomis leidimais dusina visus ri viska ir tik smuikuotojus ir nusmuikintojus pripazysta kaip zmones...rentos, premijos, mokestines lengvatos...ir elektrikai ir siuksliu mafija net zalieji ekhologai ir tie eina lenda ir reketuoja.... nesuprantu as jusu ...visi nori kazka gamint daryt kurt...a viens kitam basli sudina i aki duria...pakol leidimo neissipirksi veiklos neleisiu... gerove... visi patenkinti visi iki paskutinio bankomat0 ir PSD verg0 dziaugiais ateitimi...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių