Teismas atmetė „Achemos“ skundą byloje prieš EK

Europos Sąjungos Bendrasis teismas ketvirtadienį atmetė bendrovės „Achema“ skundą byloje prieš Europos Komisiją (EK). „Achema” skundė 2013 metų EK sprendimą dėl valstybės pagalbos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalui, pranešė Energetikos ministerija. Tuo metu koncernas „Achemos grupė“ teigia, kad priimtame sprendime yra mažai teisinių argumentų ir laiko jį politiniu.

Lietuva, anot ministerijos, 2013 metais suderino valstybės pagalbą su EK. Teismas ketvirtadienį patvirtino, kad visa derinimo procedūra vyko taip, kaip yra nustatyta teisės aktuose, įskaitant tinkamai pasirinktą SGD terminalo dydį ir įgyvendinimo bei finansavimo modelį.

„Dar kartą patvirtinta strateginė terminalo svarba valstybei ir visiems gamtinių dujų vartotojams. Lietuvos pasirinktas kelias dėl SGD importo šaltinių diversifikavimo buvo teisingas ir neišvengiamas, užbaigęs pusę amžiaus trukusią priklausomybę nuo vieno monopolinio gamtinių dujų tiekėjo, diktavusio dujų kainas“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Achemos grupė“ Eltai atsiųstame komentare teigia, kad sprendimas yra politinis.

„Toks sprendimas gali suformuoti ydingą valstybės pagalbos derinimo praktiką visoje Europos Sąjungoje, nes juo nustatoma, kad ES valstybės narės, siekdamos suderinti valstybės pagalbą, kuri ženkliai riboja konkurenciją atitinkamame sektoriuje, gali nepateikti visos svarbios informacijos Europos Komisijai, o ši neprivalo jos tikrinti ir būti aktyvi renkant informaciją, dėl ko būtų priimtas nepagrįstas ir konkurenciją ribojantis sprendimas“, – teigia grupė.

Grupė taip pat nurodė skųsianti sprendimą ES Teisingumo Teismui.

Šiuo metu Energetikos ministerija derina valstybės pagalbą su EK dėl ilgalaikio SGD tiekimo per Klaipėdos terminalą užtikrinimo. Ministerijos žiniomis, EK jau yra atlikusi beveik visus reikalingus žingsnius ir procedūras valstybės pagalbai dėl saugumo dedamosios mažinimo gamtinių dujų vartotojams suderinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegu

Tegu portretas
Algas teisejai susimazina apuoku salis

Xe

Xe portretas
Korumpuotas teismas.manau kiek teisejams pakiso valdzia a? Mest lauk is es lietuva
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių