Siūloma steigti e. sveikatos koordinavimo centrą

Liberalų sąjūdžio Sveikatos komiteto pirmininkas gydytojas-odontologas Vytautas Tamošiūnas siūlo steigti e. sveikatos koordinavimo centrą, kurio steigėjai būtų Sveikatos apsaugos ministerija, Susisiekimo ministerija, Valstybinė ligonių kasa, VĮ „Registrų centras“, didžiosios ligoninės, Savivaldybių asociacija, medikų ir pacientų organizacijos.

Jo duomenimis, panašiu principu e. sveikatos sveikata sėkmingai veikia Estijoje.

V. Tamošiūnas sako esąs įsitikinęs, kad situacija, kurioje atsidūrė medicinos įstaigos, gydytojai ir pacientai, dėl „Registrų centro“ po lietaus užpiltos serverinės ir dėl to nefunkcionuojančios e. sveikatos sistemos, kartosis dar ne kartą, jei nebus įsteigtas e.sveikatos koordinavimo centras.

Pasak V. Tamošiūno, didelė problema yra tai, kad veikia atskiros ligoninių informacinės sistemos, nuolat ir anksčiau strigusi e. sveikata, taip pat egzistuoja ir popierinės pacientų kortelės.

„E. sveikata buvo kurta tam, kad taupytų gydytojų darbo laiką. Deja, dėl smulkių techninių nesklandumų gydytojų darbo laikas naudojamas neracionaliai“, – sako jis.

Kai galiausiai bus atkurtas e. sveikatos veikimas, anot gydytojo, niekas negali atsakyti, kiek duomenų bus negrįžtamai prarasta.

„Informacinių technologijų specialistai, medikai bei teisininkai privalo kalbėtis viena kalba ir sukurti e. sveikatos sistemą tokią, kad ji būtų gydytojo pagalbininkė. Tai mažintų diagnostikos ir gydymo klaidų tikimybę, sudarytų pagrindą pagerinti ligų prevenciją, užtikrintų kvalifikuotą ir nuoseklų diagnozavimą, pagrįstą gydymą, atsakingą stebėjimą ir valdymą“, – įsitikinęs V. Tamošiūnas.

ELTA primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Arvydas Anušauskas kreipėsi į ekonomikos ir inovacijų ministrą Rimantą Sinkevičių bei Registrų centro generalinį direktorių Saulių Urbanavičių, klausdamas apie tai, kas jau yra suplanuota padaryti, kad valstybės piliečiams svarbūs visų elektroninių registrų duomenys būtų saugūs bet kokių krizių ar stichinių nelaimių ar net karo metu.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcija reikalauja valstybės įmonės Registrų centro direktoriaus S. Urbanavičiaus atsakyti į klausimus dėl aukščiausios saugumo kategorijos, tai yra e. sveikatos sistemos ir kitų Registrų centre saugomų duomenų bazių, atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių