Prasmingi „Begos“ jubiliejaus akcentai

Pirmosios privačios Klaipėdos uosto kompanijos „Bega“ 25-mečio jubiliejaus šventės metu pristatyta nauja infrastruktūra ir galingas krovos kompleksas. Ta proga sulaukta Vyriausybės atstovų, ministrų, uosto kolegų, partnerių, netgi Telšių vyskupo sveikinimų.

Atidarė reikšmingą kompleksą

Prie Uosto direkcijos užbaigtos rekonstruoti 66 krantinės ir nutiestos naujos geležinkelio linijos atsirado ir naujas jūrų krovinių kompanijos „Bega“ žemės ūkio produktų krovos kompleksas. Už 8 mln. eurų pastatytos 6 silosų tipo talpyklų po 10 tūkst. kub. metrų bei geležinkelio vagonų ir autotransporto iškrovimo stotys.

Silosinių talpyklų statyba „Bega“ baigė nuo 2012 m. eksploatuojamo universalaus žemės ūkio produktų eksporto–importo terminalo plėtrą.

Iš viso kompanijos „Bega“ žemės ūkio produktų krovos terminalas šiuo metu dengtose talpyklose gali sukaupti per 300 tūkst. kub. m grūdų bei kitos žemės ūkio produkcijos. Komplekse, kurio metinis krovos pajėgumas 4 mln. tonų, veikia trys geležinkelio vagonų bei autotransporto iškrovimo stotys, grūdų valymo ir džiovinimo įranga, krovinio kokybės tyrimo laboratorijos, laivų pakrovimo ir iškrovimo technologijos.

Per keletą metų pastatytos terminalo dalys technologiškai yra integruotos į bendrą visiškai automatizuotą sistemą. Vykdoma krova pagal visas įmanomas logistines schemas – birių žemės ūkio produktų eksportas, importas, paskirstymas, arba vadinamasis „tranšipmentas“, palaido krovinio pakavimas, konteinerizavimas ir kt. 

Šiuo kompleksu ir kita nuolat vystoma krova „Bega“ dar labiau plės savo partnerių ratą tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse šalyse.

„Begos“ ir valstybės sėkmė

Tarp gausybės sveikintojų Lietuvos Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio žodžius „Begai“ perdavė Vyriausybės vicekancleris Alminas Mačiulis.

„Malonu matyti, kad praktiškai iš nieko susikūrusi pirmoji privati Klaipėdos uosto kompanija „Bega“ duoda didžiulę grąžą ne tik akcininkams, bet ir Lietuvos valstybei. Ypač žavi jos bendradarbiavimas su Lietuvos valstybės institucijomis. Galima pasidžiaugti ir „Begos“ socialinės veiklos prasme“, - teigė jis.

Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas akcentavo, kad „Bega“ yra puikus žemdirbių partneris, sudaro sąlygas Lietuvos žemdirbiams eksportuoti grūdus. Žemdirbiai, kaip ir uostas nuolat gerina rezultatus. Šiemet tikėtasi rekordinio 6 mln. tonų grūdų derliaus. Anot ministro, žemdirbiai įrodė, kad moka auginti grūdus, o „Bega“ – greitai ir kokybiškai juos krauti į laivus.

Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius pastebėjo, kad uostas duoda gerą toną Lietuvos ekonomikai vystytis. Jo dėka valstybė turi ilgalaikį požiūrį ir ekonomikos perspektyvą.

„Tokių uosto kompanijų kaip „Bega“ sėkmė yra ir visos valstybės sėkmė“, - akcentavo M.Sinkevičius.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, prisiminęs, kad prieš kelias dienas Mažvydo alėjoje atidarė išskirtinį „Begos“ suoliuką – atverstą knygą, pastebėjo, kad „Bega“ yra patikimas, jautrus ir draugiškas miesto socialinis partneris. Ji diegdama naujas technologijas iškelia kartelę ir kitoms uosto kompanijoms.

Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus dar jaunas studentas atliko praktiką dabartinės „Begos“ teritorijoje. Prisipažino matęs, kaip teršalai tekėjo į marių akvatoriją. Dabar toje teritorijoje jis mato blizgančią, aukšto lygio technologijų „Begos“ kompaniją.

„Dažnai lankantis kitose šalyse sakau, jei norite pamatyti kaip veikia modernus uostas atvykite į Klaipėdą. Turiu galvoje ir pirmąją privačią uosto kompaniją „Bega“. Ji dažnai mums rodė teisingą kelią, kaip reikia vystyti uostą. Ir jos dėka Klaipėdos uostas šiandien yra klestintis Baltijos jūros regione. Jis savo partneriu gali pakviesti didžiausias Europos kompanijas“, - akcentavo A.Vaitkus.

Vienas iš „Begos“ partnerių Danijos agrokoncernas „Danish Agro Group“ ir jo padalinys Lietuvoje „Baltic Agro“. Šio padalinio generalinis direktorius Arūnas Bielskis teigė, kad įvertino visas uosto kompanijas ir kai pamatė „Begą“ nebekilo abejonių, kad su ja reikia dirbti.

„Baltic Agro“ naudosis naujausiomis siloso talpyklomis pagal ilgalaikę sutartį nuo šio sezono eksportuodama grūdus. Jis pripažino, kad dirbdama su „Bega“ kompanija „Baltic Agro“ ir pati tampa stipresnė. 

„Klaipėdos monolito“ valdybos pirmininkas Rimantas Taraškevičius prisiminė, kad su „Begos“ valdybos pirmininku Aloyzu Kuzmarskiui jie sėdėjo vienoje klasėje. Daugelio „Begos“ krovos kompleksų pamatai įrengti „Klaipėdos monolito“. Su „Bega“ buvo net 38 sutartys. R.Taraškevičiaus teigė galintis didžiuotis, kad viena geriausių uosto kompanijų stovi ant tvirtų „Klaipėdos monolito“ pamatų.

Augo kartu su partneriais

„Begos“ žemės ūkio produktų krovos terminalo komplekso dalį šventino Telšių  vyskupas koadjutorius Kęstutis Kėvalas. Jis pastebėjo, kad ši uosto kompanija savo klestėjimu prisideda ir prie tėvynės klestėjimo. Jam įspūdį padarė, kad darbštūs žmonės tuščioje vietoje per 25 metus įrengė tokią modernią krovos kompaniją.

„Nuoširdžiai dėkoju „Begos“ žmonėms. Didelė dalis atėjo būdami studentais. Išaugo iki specialistų, pamainų viršininkų, direktorių, dargi generalinio direktoriaus. Jų veržlumo, sumanumo, darbštumo dėka turime modernią apie dviejų kilometrų ilgio ir pusės kilometro pločio 24 valandas kasdien ir 365 dienas per metus dirbančią krovos kompaniją“, - teigė „Begos“ valdybos pirmininkas A.Kuzmarskis. Anot jo, „Begos“ kolektyvas yra labai stiprus ir supratingas.

„Esame Klaipėdos miesto vaikas, dalyvaujame įvairiose priemonėse net tik mieste, bet ir Lietuvoje. Akcentuojame savo patriotiškumą Klaipėdai ir šaliai“, - akcentavo A.Kuzmarskis.

Jis dėkojo ir partneriams su kuriais „Bega“ pradėjo savo veiklą prieš 25 metus. „Bega“ augo kartu su jais. Per 25 metus neatpažįstamai pasikeitė Kėdainių chemijos gamykla („Lifosa“). Ji, anot A.Kuzmarskio, tapo pavyzdžiu kaip turi dirbti chemijos pramonė. Kompanija „EuroChem“ daro didžiulius žingsnius, kad jos produkcija keliautų per Klaipėdos uostą. Dėkota Akmenės cementui, Jonavos azotui, partneriams iš Baltarusijos, žemės ūkio produkcijos augintojams, jos eksportuotojams.

„Sunkiai įsivaizduojame savo darbus, jei nebūtų ambicingų planu, kuriuos sau kelia Uosto direkcija ir jos vadovas Arvydas Vaitkus. Noriu pasidžiaugti darbais ir rezultatais, kuriuos įgyvendinome kartu su Uosto direkcija“, - sakė A.Kuzmarskis.

Per „Begos“ 25 metų jubiliejų atidarytas ne tik silosinių talpyklų kompleksas, pažymėta užbaigta rekonstruoti 66 krantinė. Perkirpta juostelė autotransporto iškrovimo stoties juostelė, prisiminta, kad įrengta papildomai 4 kilometrai geležinkelių.

„Bega“ išliko ištikima ir meninėms tradicijoms. Kompanijos viduje atidengtas vykdant statybas rastas didžiulis akmuo. Simboliška, kad jį, skirtą „Begos“ 25 metų jubiliejui, A.Kuzmarskis atidengė kartu su pirmuoju nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos valstybės susisiekimo ministru Jonu Biržiškiu ir geriausiai vertinamais uosto direkcijos vadovais - dabartiniu Arvydu Vaitkumi ir vienu pirmųjų Valentinu Greičiūnu.

Ant „Begos“ pastato atidengtas ir didžiulis paveikslas - iš Minijos gatvės matomas meniškas uosto vaizdas. Tai vėlgi pirmoji tokia dovana miestui akcentuojant, kad uostas jame yra labai svarbus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras L.

Artūras L. portretas
Sveikinimai Verslo Maestro Aloyzui ir jo visai Begos kompanijai. Visiems jums įsimintinai laimingų, sveikatos metų ir nepamirškite mažiau matomų savo kompanijos žmonių- jie verti pagarbos, dėmesio ir turbūt didesnių atlygių. Kompanija gera tuomet, kuomet gerai joje jaučiasi čia kiekvienas dirbantis. Su nuoširdžiausiais linkėjimais.

NA NA

NA NA portretas
Gal ir buvo geras renginys, bet ne eiliniams darbuotojams. Baliavojo ponai su ministrais.. Vienu žodžių ne BEGA o GEDA

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Buvo puikus renginys. "Bega" yra šaunuoliai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių