Portfelinės paskolų garantijos – ir mažoms, ir didelėms įmonėms

  • Teksto dydis:

Karantinas pasibaigė, kritinis pirmosios COVID-19 bangos metas praėjo, tačiau verslas ekonominius priverstinio karantino padarinius tebejaučia. Lietuvos ekonomikos atsigavimą gerokai paspartina valstybės pagalbos priemonės. Viena jų – INVEGA "Portfelinė garantija paskoloms 2", kuri skirta su lėšų trūkumu susidūrusioms smulkioms, vidutinėms ir didelėms įmonėms. Ja siekiama padidinti paskolų prieinamumą įmonių likvidumui pagerinti.

Valstybė padeda atsitiesti

Žinomas ekonomistas Aleksandras Izgorodinas, faktoringo bendrovės "SME finance" ekonomikos patarėjas, "Kauno dienai" sakė, kad tam, jog mūsų įmonės iš kritinio nuosmukio išeina gana greitai, neabejotinai didelės įtakos turi skatinimo priemonės.

Pasak jo, jau ir prieš krizę mūsų įmonės turėjo problemų dėl tradicinio finansavimo, o karantinas situaciją buvo dar labiau apsunkinęs.

"Europos centrinio banko duomenimis, tiek šį balandį, tiek gegužę Lietuva euro zonoje buvo lyderė pagal bankų paskolų įmonėms nuosmukį. Vadinasi, tradicinis finansavimas šios krizės metu įmonėms sunkiai pasiekiamas", – atkreipė dėmesį žinomas ekonomistas. Ir pridūrė, kad būtent šiuo metu labai svarbios valstybės paramos priemonės, kurios nukreiptos į įmonių finansavimo palengvinimą.

Suteikiama 80 proc. paskolos garantija

Kaip greitai šalies verslui pavyks įveikti COVID-19 padarinius, priklausys Lietuvos ekonomikos augimo greitis artimiausius kelerius metus. O ūkio raidos scenarijai – optimistiški, kad ekonomika jau kitąmet gali augti iki 5,9–6,6 proc. Ir tolesniais metais numatomas augimas, kad ir nedidelis. INVEGA "Portfelinė garantija paskoloms 2" garantuojamų paskolų grąžinimo terminas – 72 mėnesiai – labai palankus tvariam ekonomikos atsitiesimui – pasiekti lygį, buvusį prieš krizę. Svarbiausia, kad kiekvienai į šios priemonės portfelį įtrauktai paskolai ar išperkamosios nuomos sandoriui INVEGA garantuoja 80 proc. garantijos dydį.

Skatinamoji finansinė priemonė "Portfelinės garantijos paskoloms 2" skirta įmonėms, susidūrusioms su lėšų trūkumu dėl COVID-19 protrūkio. Ji sumažina finansavimo riziką bankui ir taip palengvina paskolų ir išperkamosios nuomos sandorių prieinamumą įmonių likvidumui pagerinti. Tai karantino metu atsiradusi priemonė, skirta būtent COVID-19 padariniams mažinti ir padėti verslui būtent dėl šiuo laikotarpiu patirtų laikinų sunkumų.

"Dėl COVID-19 sunkumų patiriančio verslo poreikiams pritaikytos portfelinės garantijos suteikia įmonėms galimybę gauti lėšų apyvartiniam kapitalui ir turėti daugiau laisvės priimant veiklos vykdymui ir tęstinumui svarbius sprendimus. Taip pat verslui sudarytos sąlygos kreiptis į savo finansuotojus dėl esamų paskolų ir išperkamosios nuomos sandorių pertvarkymo: pratęsti jų terminus, sumažinti mėnesinius mokėjimus, gauti įmokų mokėjimo atidėjimus, o tai irgi labai svarbu šiuo sudėtingesniu ekonomikos periodu", – "Kauno dienai" paaiškino šios priemonės vadovas Ignas Paukštys iš INVEGA.

INVEGA teikia garantijas ir pagal ankstesnę priemonę "Portfelinės garantijos paskoloms". Kuo palankesnės sąlygos naujesnės priemonės "Portfelinės garantijos paskoloms 2"?

"Abi priemonės skirtos palengvinti paskolos ar išperkamosios nuomos iš finansinių tarpininkų gavimą Lietuvos verslui. Kalbant trumpai – "Portfelinės garantijos paskoloms" ir "Portfelinės garantijos lizingo sandoriams" – standartinė smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo priemonė, o "Portfelinės garantijos paskoloms 2" – priemonė prieš COVID-19, kuria taip pat gali pasinaudoti ir didelės įmonės", – teigė I.Paukštys.

"Portfelinės garantijos paskoloms 2" paskolos formos – kreditas, kredito linija, finansinis ir grįžtamasis lizingas. Didžiausias – iki 5 mln. eurų. Paskolos gali būti įtraukiamos į garantuotą portfelį ne vėliau kaip iki 2020 m. gruodžio 31 d.

Kas gali pretenduoti į šią skatinamąją finansinę priemonę, kokių yra sąlygų ir kokie finansiniai tarpininkai teikia paskolas, galima rasti interneto svetainėje www.invega.lt.

Neįtikėtinai greitai – per dvi dienas

Bendrovės "SME finance", kaip ir dar visas būrys finansų tarpininkų, teikiančios paskolas pagal priemonę "Portfelinė garantija paskoloms 2", pardavimų vadovas Lukas Baškys, "Kauno dienos" paklaustas, kiek užtrunkama nuo paraiškos kreditui pateikimo iki jo gavimo, sakė, kad jei įmonė nori greitai susitvarkyti, gali pakakti ir dviejų darbo dienų.

"Verslininkas pirmiausia privalo pateikti finansinius dokumentus, pasižiūrime skaičius, galime užduoti klausimų apie komerciją, apie prognozes, kaip išgyveno karantino periodą. Norime, kad pats verslas įsivertintų, kaip jis išgyveno, kaip išgyvens. Pinigai niekada neskolinami aklai, reikia numatyti visas galimas rizikas. Jei verslininkas greitai reaguoja, greitai atsako į visus klausimus, paskolos išdavimas užtrunka dvi dienas. Žinoma, jei, paprašius patikslinti finansinius dokumentus, atsakymas užtrunka, sprendimui dėl paskolos gali prireikti ir savaitės. Bet norinčiam greitai susitvarkyti finansavimą termino standartas – dvi dienos", – paaiškino L.Baškys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių