Nuo spalio 1-osios už daugelį paslaugų Registrų centre mokėsime mažiau

  • Teksto dydis:

Nuo spalio 1 dienos įsigalios naujoji Registrų centro paslaugų kainodara. Kai kurios elektroniniu būdu suteikiamų paslaugų kainos mažėja net keliskart. Atpigsiančių elektroniniu būdu suteikiamų paslaugų apimtys sudaro apie 80 procentų visų Registrų centro teikiamų administracinių ir viešųjų paslaugų. Tačiau dalis administracinių ir viešųjų paslaugų nežymiai brangs, sakoma Registrų centro pranešime.

„Jau netrukus žengsime istorinį žingsnį ir po daugiau kaip dešimtmečio savo klientams galėsime pasiūlyti atnaujintą ir jų lūkesčius atitinkančią paslaugų kainodarą. Su išorės ekspertų pagalba atnaujinta ir Vyriausybės patvirtinta kainodara pagrįsta aiškiais ir skaidriais principais – kiekviena paslauga kainuoja tiek, kiek yra patiriama sąnaudų jai suteikti. Pastaraisiais metais išgryninta įmonės veikla, besidubliuojančių, perteklinių ir su pagrindine įmonės veikla nesusijusių veiklų atsisakymas, trečdaliu sumažintas vadovaujančių pareigybių skaičius leido aiškiai apskaičiuoti sąnaudas ir jų pagrindu parengti naują kainodarą“, – sako Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.

Nauja kainodara diferencijuojama, atsižvelgiant į paslaugos teikimo būdą, – skaitmeniniu būdu teikiamos paslaugos bus pigesnės nei teikiamos popieriniu būdu. Pavyzdžiui, registrų ir informacinių sistemų duomenų perdavimas pagal automatizuotas užklausas iš sistemos į sistemą kainuos dešimtis kartų pigiau nei iki šiol.

Populiariausios Registrų centro paslaugos – nuosavybės teisės į nekilnojamąjį daiktą įregistravimas – kaina mažėja penktadaliu, iki 17,19 euro. Pagal senąją kainodarą šios paslaugos kaina priklausydavo nuo konkretaus nekilnojamojo daikto vidutinės rinkos vertės, nuo to, ar turtas priklauso fiziniam, ar juridiniam asmeniui, ir galėdavo svyruoti nuo 2,9 euro iki beveik 1,5 tūkst. eurų. Vidutiniškai už šią paslaugą klientai mokėdavo po 21,65 euro, arba penktadaliu daugiau nei pagal naująją kainodarą.

Kitos populiarios paslaugos – juridinių asmenų registravimo – įkainiai taip pat mažėja. Nuo šiol įregistruoti naują uždarąją akcinę bendrovę, pateikus dokumentus fiziškai, kainuos beveik 50 proc. mažiau, jų registravimas elektroniniu būdu atpigs net 4 kartus. Pastaruoju metu itin didelio susidomėjimo sulaukiančios mažosios bendrijos steigimas taip pat kainuos apie triskart mažiau. Hipotekos (įkeitimo) sandorio įregistravimas kainuos pusketvirto karto mažiau – 8,60 euro. Šiuo metu ši paslauga kainuoja 31,28 euro.

Naujoji Registrų centro kainodara apima visas administracines ir viešąsias paslaugas, kurių yra beveik 300, iš jų apie 180 teikiamos ir elektroniniu būdu.

Naujus pagrindinių valstybės registrų ir jų pagrindu teikiamų paslaugų įkainius Vyriausybė patvirtino liepos pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių