FNTT: „Lifosai“ laikinasis administratorius yra būtinas

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atstovai pabrėžia, kad sankcionuotai Kėdainių fosforo trąšų gamyklai „Lifosa“ būtinas laikinasis administratorius. Įmonei sankcijos taikomos dėl jos sąsajų su  Kremliui artimu magnatu Andrejumi Melničenka, kuris įtrauktas į Europos Sąjungos sankcionuotų Rusijos oligarchų sąrašą.

„(„Lifosai“ – BNS) būtinas administratorius todėl, kad tai atitinka tarptautinių sankcijų įstatyme numatytus kriterijus, kada reikalingas laikinas administratorius. Tais pačiais kriterijais vadovaujantis mes kreipėmės į Finansų ministeriją – jie visi atitinka numatytus įstatyme“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė FNTT direktoriaus pavaduotojas Audrius Valeika.

Jo teigimu, „Lifosa“ disponuoja didele apimtimi „gyvų“ lėšų, todėl kiekvienu atveju būtina stebėti, ar įmonės vadovai nebando jų nukreipti iš Lietuvos bei Europos Sąjungos.

„Iš principo tai yra didelė kompanija, kurią reikia valdyti ir kuriai yra būtina užtikrinti, kad įmonė nepažeistų sankcijų režimų“, – teigė A. Valeika.

Jo teigimu, FNTT šiuo metu neturi duomenų, kad „Lifosa“ bandytų pažeisti tarptautines sankcijas.

„Jeigu turėtume duomenų, tai būtų iš tikrųjų arba administracinis pažeidimas, arba baudžiamoji byla. Šiuo atveju tai yra prevencija, užtikrinimas sankcijų (laikymosi – BNS)“, – sakė FNTT atstovas.

Pasak FNTT vadovų, šiuo metu nesvarstoma galimybė skirti laikinąjį administratorių kitoms sankcionuotoms įmonėms.

Šį mėnesį baigiantis sutarčiai su dabartine „Lifosos“ laikinąja administratore, šiuo metu vyksta naujo administratoriaus atranka. Skelbta, kad įmonės  administravimo modelis iš esmės nesikeis, jos vadovybė ir toliau priims sprendimus, tačiau daliai jų ir toliau reikės rašytinio laikinojo administratoriaus pritarimo.

Ministerijos sutartis su dabartine administratore bendrove „Finance Guru“, kuri dirba kartu su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ bei „Domus Sola“, galioja iki gegužės 23 dienos.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra.

A. Melničenka į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą įtrauktas pernai kovą, o jo žmona – 2022-ųjų birželį. Melničenkos ES Teisingumo Teismo Bendrojo teismo prašo panaikinti sprendimą taikyti jiems sankcijas.

„Lifosa“ su Finansų ministerija iki šiol bylinėjasi dėl laikinosios administratorės skyrimo bendrovei teisėtumo, o su FNTT – dėl įmonės įtraukimo į sankcionuojamų įmonių sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kad

Kad portretas
Dirba giminaitis ir nervinasi buvo geros algos turejo vizija o jau antri metai prastai ilga laika prastos buvo gavo po 700 e, pradejo dirbt ir alga sumazinta o darbas kenksmingas o kitu darbu ner , sankciju poveikis bus ilgalaikis .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių