Vyriausybė pritarė kurortų ir jų teritorijų plėtrai, bet projektą siūlo tobulinti

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė kurortų, jų teritorijų plėtrai ir finansavimui, tačiau projektą siūlo tobulinti. Tokią išvadą Vyriausybė teiks Seimui.

Kai kurie parlamentai siūlo Kurortų ir kurortinių teritorijų darnaus vystymo įstatyme užtikrinti teritorijų ilgalaikę plėtrą, finansavimo šaltinius, unikalios rekreacinės aplinkos naudojimą ir išsaugojimą, sveikatinimo paslaugų, atvykstamojo ir vietinio turizmo plėtros.

Grupės parlamentarų teigimu, Vyriausybė turėtų formuoti ir tvirtinti nacionalinės kurortų ir kurortinių teritorijų politikos gaires, jų plėtros planus, finansavimą, taip pat nustatyti reikalavimus teritorijoms, kurioms siekiama kurorto ar kurortinės teritorijos statuso, ir jo suteikimo tvarką.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo atsisakyti pavedimų parengti naujus strateginio planavimo dokumentus. Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad nuo praėjusių metų yra numatyti rodikliai, pagal kuriuos kurorto ir kurortinės teritorijos statusą turinčioms savivaldybėms yra padidinamas finansavimas. Prognozuojama, kad šiemet dėl to kurortinės savivaldybės papildomai gaus 3,3 mln. eurų.

Be to, ministerija siūlo nurodyti, kokie reikalavimai keliami kurorto statuso siekiančiai gyvenamajai vietovei.

Anot Seimo narių, taip pat reikėtų organizuoti kurortologinius tyrimus ir įsteigti Nacionalinį kurortologijos centrą. Tuo metu ministerija teigia, kad šiems tyrimams atlikti nėra būtina steigti naujos įstaigos.

Be to, ministerija atkreipia dėmesį, kad siūlomas reguliavimas įtvirtinti, kad sanatorinio sveikatinimo paslauga gali būti teikiama tik kurortuose ir kurortinėse teritorijose naudojant išplėtotą specialią jų infrastruktūrą yra diskriminacinis kitų įstaigų, kurios teikia tokias pat paslaugas ne kurortinėje zonoje, atžvilgiu.

Ministerija taip pat nurodo, kad turi būti atliekamas numatomo reguliavimo poveikio vertinimas ekonomikai, konkurencijai, valstybės finansams, socialinei aplinkai, viešajam administravimui, teisinei sistemai ir kitoms sritims.

Grupės parlamentarų teigimu, projektą paskatino parengti fragmentuotas, nepakankamas ir neatliepiantis kurortų svarbos Lietuvai dabartinis šios srities reguliavimas. Teigiama, kad šioms teritorijoms skiriamas finansavimas yra per menkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių