Vyriausybė pritarė statybininko kortelei

Trečiadienį Vyriausybė posėdyje pritarė Statybos įstatymo projektui, kuriuo būtų įtvirtinama pareiga rangovui ir savarankiškai dirbančiam fiziniam asmeniui, vykdančiam individualią veiklą ir atliekančiam statybos darbus civilinių sutarčių pagrindu, atlikti statybvietėje statybos darbus tik turint vadinamąją statybininko kortelę.

Statybininko kortelės sistemos tvarkytojas būtų Valstybinė darbo inspekcija (VDI). Nurodytiems asmenims nuolatinis statybininko SID kodas būtų suteikiamas neterminuotai.

Kaip teigiama Vyriausybės pažymoje, pagal įvairių institucijų vertinimus, statybų srityje neapskaitoma apie 500-700 mln. eurų pajamų. Statybų sektoriuje dirba apie 95 tūkst. darbuotojų, iš kurių apie 25 tūkst. dirba su verslo liudijimais, apie 14 tūkst. – pagal individualios veiklos pažymas. Apie 26 proc. mokesčių mokėtojų, dirbančių statybos sektoriuje, vertinami kaip rizikingi.

Statybose dirbančių darbuotojų vidutinis darbo užmokestis yra mažesnis už daugumos panašių veiklų darbuotojų vidutinį darbo užmokestį, o mažesnį už minimalią mėnesinę algą darbo užmokestį gauna apie 19 proc. statybininkų.

Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) prezidentas Dalius Gedvilas valstybės institucijoms siūlo neeikvoti valstybės biudžeto bei naudoti jau veikiančią ir asociacijos vystomą Statybininko kortelių išdavimo sistemą STATREG.

„Asociacija jau yra sukūrusi tai, ką šiuo metu siūlo Vyriausybė sukurti už 0,5 mln. eurų. Valstybės išteklius siūlome panaudoti švietimui ir kultūrai, o ne analogiškos sistemos kūrimui. Pasinaudokime gerąja užsienio šalių praktika, pagal kurią analogiškos ir panašios funkcijos suteiktos asocijuotoms struktūroms tokiose valstybėse kaip Belgija, Suomija, Danija, Ispanija, Italija, Prancūzija, Švedija, Rumunija. Mes jau turime puikiai veikiantį instrumentą, STATREG korteles jau turi ne vienas šimtas statybininkų, todėl siūlome dirbti kartu ir ieškome partnerystės“, – Eltai atsiųstame komentare teigia D. Gedvilas.

Paskutiniame Trišalės tarybos posėdyje dėl Statybininko kortelės darbdaviai ir profsąjungos nepritarė, kad kortelių administravimo funkcija būtų skiriama valstybei.

Asociacijos specialistų nuomone, statybų sektoriuje nelegaliai dirba net apie 22-23 tūkst. asmenų, todėl LSA nariai, nebegalėdami konkuruoti su tais, kurie nemoka mokesčių, 2015 m. priėmė sprendimą diegti Statybininko kortelę Lietuvos statybų rinkoje.

2018 m. keturių asociacijų lėšomis buvo sukurta sistema STATREG ir jau nuo praėjusių metų liepos mėnesio Lietuvos statybininkų asociacija pradėjo išduoti Statybininko korteles.

Statybininko (STATREG) kortelėje yra kaupiama visa darbdaviui reikalinga informacija apie darbuotoją: darbo laiko apskaita, darbovietė, turimų kompetencijų patvirtinimas, naudojamų įrankių ir medžiagų apskaita. Todėl kiekvienas kortelę turintis darbininkas gali užsakovui greitai ir paprastai įrodyti, kad turi reikiamas kompetencijas darbui atlikti.

STATREG kortelė yra išduodama, turint bent vieną patvirtintą statybos kompetenciją. Statybos kompetencijų vertinimą sudaro žinių ir įgūdžių egzaminas.

Statybininko kortelės klausimas toliau keliasi į Seimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas  portretas
zo vyriausybei dzin pinihų taupymas - ji visada naujai iśradinėja dviratį, kad daugiau pinigų išplautų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių