Viliamasi sėkmingo ledų sezono

  • Teksto dydis:

Karšta vasara džiugina ne tik ledų gamintojus, bet ir pardavėjus. Nors šiemet ledų kainos ir pakilo, tačiau viliamasi, kad sezonas bus geresnis nei pernykštis.

Kasmet apie 20 milijonų litrų ledų suvalgantys lietuviai didžiąją dalį šio gaivinančio saldumyno nuperka vasarą.

Šiemet ledų sezonas dėl vėsaus pavasario gerokai vėlavo ir ledų pardavimai įsibėgėjo tik gegužę. Gamintojai pajėgumus pradėjo didinti jau nuo kovo, o kad rinkoje nepritrūktų ledų, neretai dirbama net savaitgaliais.

Vilniuje, Pilies gatvėje, ledais prekiaujančios merginos sako, kad žmonių antplūdžio sulaukiama vos tik termometro stulpelis šokteli aukščiau 20-ies laipsnių. Esą lietuvių skonis jau daugelį metų nesikeičia – labiausiai mėgstami vaniliniai ledai, kurių kaina neperkopia dviejų litų.

„Eilė stovi labai ilga, [driekiasi] net per gatvę. Jei viduje, visa patalpa būna užgrūsta“, – pasakoja padavėja Monika Goberytė.

„Jei labai karšta, žmonės labiau perka šerbetus, vaisinius ledus, nes jie geriau gaivina, o jei diena šaltesnė, būna visai mažiau pirkėjų – tada labiau norisi pieniškų ledų“, – iš patirties kalba ledų barmenė Justyna Žukovska.

Didieji prekybos centrai taip pat stebi išaugusius ledų pardavimus lyginant su praėjusiais metais – daugiau nei dešimtadaliu. Ypač daug šio gaivaus saldumyno pirkta birželį.

Trečdaliu šiemet išaugo ir ledų eksportas, rodo Statistikos departamento duomenys. Daugiausia ledų išvežama į Vokietiją, Suomiją, Latviją ir Estiją. Importas sumažėjo nežymiai – 2,5 procento.

Kai kurie gamintojai sako, kad šiemet ledų kainos kilo 6 procentais, kadangi pabrango pienas ir sviestas, tačiau jie turi vilčių, kad šios vasaros prekyba bus sėkminga.

„Šiemet gamyba yra suplanuota dirbant trejomis pamainomis iki rugpjūčio mėnesio galo. Taigi [...] už metus bus padidėjimas nuo 25 iki 30 procentų lyginant su praėjusiais metais“, – lygino „Unilever Lietuva ledų gamyba“ gamybos vadovė Laura Jancevičienė.

Anot ledų gamintojų, vienas lietuvis vidutiniškai per metus suvalgo apie 6–7 litrus ledų, tačiau, pavyzdžiui, kaimynai estai suvartoja kur kas daugiau. Jie ledus valgo ne tik karštą vasaros dieną, bet ir kaip desertą visus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių