Vėl pabrango Lietuvai tiekiamos dujos

Gamtinės dujos Lietuvai vėl brangsta. Gegužės mėnesį, palyginti su balandžiu, iš Rusijos importuojamų dujų kaina pakilo 10 proc.

Šilumos tiekėjai už dujas, įskaitant ir transportavimo bei galios mokestį, balandį mokėjo 1355 litus už 1 tne (tona naftos ekvivalento), o gegužę – jau 1476 litus už 1 tne.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, kylant JAV dolerio kursui, brangsta ir dujos.

"Dujų kainos pasiekė protu nesuvokiamas ribas ir Lietuva neturi jokios galimybės jų kontroliuoti. Jei kainos bus pakeltos dvigubai, ir mokėti būsime priversti dvigubai. Esant tokiai situacijai, privalome skubiai ir radikaliai keisti šilumos gamybai naudojamo kuro balansą – būtina brangias dujas keisti vietos biokuru", – sakė V.Stasiūnas.

Anot jo, už šiuo metu vykstančias tuščias politines diskusijas dėl biokuro naudos sumokės galutiniai vartotojai – visi Lietuvos gyventojai.

"Kuo ilgiau bus kalbama ir nieko nedaroma, tuo ilgiau šalies gyventojai už šilumą mokės daugiau nei galėtų. Kiekvienas naujas šildymo sezonas yra vis brangesnis ir tik dėl to, kad šilumos kaina tiesiogiai priklauso nuo gamtinių dujų kainos", – teigė V.Stasiūnas.

Biokuras yra daugiau nei perpus pigesnis už gamtines dujas, šiuo metu šilumos tiekimo įmonėms vietos kuras kainuoja mažiau nei 700 litų už 1 tne. "Biokuro vartojimo nauda akivaizdi – vietos kuru šildomi šalies miestai už šilumos energiją moka mažiausiai Lietuvoje", – sakė V.Stasiūnas.

Praėjusį šildymo sezoną mažiausia šilumos kaina išsiskyrė Ignalina, Molėtai, Širvintos, Tauragė, Kelmė, Raseiniai, Varėna, Šilalė, Švenčionys, Birštonas, Mažeikiai, Šilutė ir Utena. Šiuose miestuose biokuro dalis kuro balanse sudaro nuo 50 iki 100 proc. Pavyzdžiui, Ignalinoje šilumos energija kainavo 16,94 cento už 1 kWh, Molėtuose – 17,04 cento už 1 kWh, Tauragėje – 17,46 cento už 1 kWh.

Biokuro vartojimo plėtra šalies ūkiui taip pat naudinga socialiniu ir ekonominiu požiūriu. V.Stasiūno teigimu, jei būtų auginamas biokuro vartojimas, į Rusiją už dujas iškeliaujantys milijardai liktų Lietuvoje ir tektų naujoms darbo vietoms plečiant biokuro rinkos infrastruktūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių