Vaistų kainos pernai sumažėjo 1,9 proc.

  • Teksto dydis:

Per 2017 metus vaistų ir kitų farmacinių gaminių kainos sumažėjo 1,9 procento.

Toks farmacinių gaminių kainų pokytis fiksuotas skaičiuojant pagal suderintą vartotojų kainų indeksą.

Per 2016 metus farmacijos gaminių kainos, lyginant jas su 2015 metų kainomis, buvo išaugusios 1,6 proc., pažymi Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministerijos teigimu, pernai vaistų kainų mažėjimą, be kita ko, lėmė vaistų patekimo į kompensuojamųjų sąrašą pakeitimai.

„Tai, kad vaistų ir kitų farmacijos gaminių kainos ėmė nuosekliai mažėti, lėmė kryptingos Sveikatos apsaugos ministerijos pastangos – sugriežtintos kompensuojamųjų vaistų patekimo į kainyną sąlygos, skatinančios gamintojus ir tiekėjus siūlyti pigesnius vaistus, pigiausio vaisto pasirinkimo skatinimas, kompensuojamųjų vaistų kainyno išleidimas kas ketvirtį“, – pranešime teigia sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Ministerijos pasiūlyti ir Vyriausybės pernai pavasarį patvirtinti pakeitimai dėl kompensuojamųjų vaistų kainyno sudarymo buvo sukėlę dalies farmacininkų ir vaistinių pasipriešinimą, nes pareikalauta, kad vaistų kainos nebūtų didesnės daugiau kaip 10 proc., palyginti su referencinėmis šalimis: Latvija, Estija, Vengrija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Rumunija ir Bulgarija. Iki tol buvo nustatyta, kad vaistai negali būti brangesni daugiau nei 40 proc., palyginti su minėtomis šalimis. Šie reikalavimai nulėmė, kad kainyne neliko dalies iki tol kompensuotų vaistų.


Šiame straipsnyje: vaistaivaistų kainos2017 metai

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
man skirti vaistai pabrango

meluoja

meluoja portretas
Melagis melavo, per tilta vaziavo ir t t
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių