V. Ačienė siūlo reglamentuoti virtualių valiutų keityklų operatorių veiklą

Seimo narė, „valstietė“ Vida Ačienė siūlo įstatymu reglamentuoti virtualių valiutų keityklų operatorių, depozitinių virtualių valiutų piniginių operatorių ir pirminiu virtualiosios valiutos siūlymu (angl. initial coin offering – ICO) užsiimančių asmenų veiklą.

Kaip įstatymo pakeitimo projekte nurodo siūlymo iniciatorė, priėmus pakeitimą, asmenims, ketinantiems verstis virtualiųjų valiutų keityklų operatorių, depozitinių virtualiųjų valiutų piniginių operatorių veikla, bus nustatytos pagrindinės veiklos sąlygos ir pinigų plovimo prevencijos prievolės.

Įstatymo projekte taip pat siūloma nustatyti reikalavimus pirminiu virtualiosios valiutos siūlymu (ICO) užsiimančioms įmonėms atlikti virtualiosios valiutos pirkėjų ir naudos gavėjų tapatybės nustatymą, kai su jais sudaromų sandorių suma yra lygi arba viršija 3 tūkst. eurų.

„Numatyta 3 tūkst. eurų sumos riba, kai vykdant pirminį virtualiosios valiutos siūlymą turi būti nustatoma virtualiosios valiutos pirkėjų ir naudos gavėjų tapatybė, yra kompromisinis variantas tarp rinkos dalyvių ir priežiūros institucijų siūlymų dėl rizikų valdymo“, – teigiama įstatymo pakeitimo projekte.

„Siūloma suma siekiama palaikyti inovacijas, ypač decentralizuotas sistemas, kurios veikia kaip alternatyvus ūkio subjektų finansavimo šaltinis ir skirtos kuo labiau skatinti socialinių grupių dalyvavimą virtualiųjų valiutų rinkose, siekiant plėsti ICO dalyvių sąrašą“, – teigia V. Ačienė.

Kaip teigiama įstatymo pakeitimo projekte, atliekant pirminius virtualiosios valiutos siūlymus (ICO), kuriais siekiama pritraukti investicijų naujam produktui ar paslaugai kurti, įmonei vystyti ar jos veiklai plėsti, kurių daugumą organizuoja Lietuvos piliečiai, nuo 2017-ųjų iki 2018-ųjų trečiojo ketvirčio, skirtingų šaltinių duomenimis, surinkta 340-420 mln. eurų. Kita vertus, pastebima, kad virtualiųjų valiutų rinkos kapitalizacija per 2018-ųjų pirmą-trečią ketvirčius sumažėjo apie tris kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alexandre Pinot

Alexandre Pinot portretas
Tai labai pagrįstas ir tinkamas pasiūlymas, tačiau atnaujintas Lietuvos teisės aktas dėl kovos su pinigų plovimu ir kovos su terorizmu srityje, perkeliantis 5-ąją ES direktyvą dėl kovos su pinigų plovimu, jau bus nagrinėjamas šiais klausimais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių