Užimtumo tarnyba: didėja sezoninių darbų pasirinkimas

Darbų įvairovė šalyje šį sezoną – neįprastai didelė. Ši tendencija ėmė ryškėji jau vasarį, o kovą dar labiau įsitvirtina. Per mėnesį paskelbta 39,3 tūkst. laisvų darbo vietų. Tai – 49,9 proc. daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Naujų darbo skelbimų Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje – 23,9 tūkst.

Šiuo metu darbdaviai, įregistravę 7,4 tūkst. laisvų darbo vietų, priimtų dirbti ir karo pabėgėlius iš Ukrainos.

Kvalifikuotiems darbininkams ir operatoriams yra daugiausiai (net 47,1 proc.) darbo pasiūlymų. Beveik ketvirtadalis (24,6 proc.) laisvų darbo vietų skirta nekvalifikuotiems darbininkams, 17, 2 proc. – specialistams ir vadovams bei dešimtadalis (11,1 proc.) – paslaugų darbuotojams ir pardavėjams. Greičiausiai įsidarbintų norintys dirbti judamųjų žemės ir miškų įrenginių operatoriai, mėsininkai ir žuvų darinėtojai, kepėjai ir konditeriai, vairuotojai, statybininkai, pardavėjai, pardavimo vadybininkai.

„Stabili darbo rinka išliko visą žiemos sezoną. Pagal įmonės veiklos rūšį, beveik visose daugėjo laisvų darbo vietų ir stebimas gerokai išaugęs darbuotojų poreikis, palyginti su 2021 metų vasariu. Terminuotiems darbams irgi ieškoma dvigubai daugiau darbuotojų. Labiau atsiveria sezoniniams darbams imlūs statybos ir žemės sektoriai“, – sakė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gytis Darulis.

Darbo skelbimuose šalies įmonės siūlė 1,2 tūkst. darbo pasiūlymų terminuotam darbui, iš jų – 236 sezoninio darbo vietos. Daugiausiai (43,6 proc.) sezoninio darbo vietų judamųjų žemės ir miškų ūkio mašinų operatoriams, kas trečia vieta – nekvalifikuotiems darbininkams.

Daugiausia sezoninio darbo pasiūlymų pateikė kasybos ir karjerų eksploatavimo įmonės traktorininkams, apie 30 proc. terminuoto darbo laisvų darbo vietų buvo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse, kurios siūlo darbus daugiausiai nekvalifikuotiems darbininkams, 7,2 proc. žemės ūkio – irgi daugiausiai nekvalifikuotiems darbininkams, 5,5 proc. – apdirbamojoje gamyboje, 5,1 proc. – didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje.

Darbo ieškančių asmenų, galinčių dirbti darbus pagal profesijas, kurių darbdaviai ieško sezoniniam darbui, yra daugiau nei darbo pasiūlymų. Visgi prioritetą žmonės teikia neterminuotam užimtumui.

Specialistų ir vadovų grupėje paklausiausi pardavimo atstovai, reklamos ir rinkodaros specialistai, sandėliavimo tarnybos tarnautojai, administravimo ir vykdomieji sekretoriai, apskaitos ir buhalterijos tarnautojai, jaunesnieji socialiniai darbuotojai, buhalteriai, statybos vadovai, statybos inžinieriai ir slaugos specialistai.

Kvalifikuotų darbininkų ir operatorių bei paslaugų darbuotojų grupėje daugiausiai laisvų darbo vietų sunkiasvorių sunkvežimių ir krovininių transporto priemonių vairuotojams, parduotuvių pardavėjams, virėjams, autobusų vairuotojams, lengvųjų automobilių, taksi ir furgonų vairuotojams, kepėjams ir konditeriams, statybininkams, siuvėjams, statybininkams montuotojams (kitur nepriskirtiems – šiai profesijų grupei priskiriami darbininkai griovėjai, darbininkai aukštybininkai, kelių remontininkai, kelininkai), vandentiekininkams ir vamzdynų montuotojams. 

Nekvalifikuotiems darbininkams siūloma įsidarbinti biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojais, krovikais, pakuotojais (rankomis), nekvalifikuotais apdirbimo pramonės darbininkais, prekių krovėjais į lentynas.

Mažiau darbo pasiūlymų nei sausį buvo darbininkams izoliuotojams, grindų ir plytelių klojėjams, įrankininkams, pardavimo atstovams, pakuotojams (rankomis), dailidėms ir staliams, kiemsargiams.

Daugiausiai darbo pasiūlymų vasarį pateikė apdirbamosios gamybos (19,3 proc.), administracinę ir aptarnavimo (16,6 proc.), transporto ir saugojimo (15 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos (14,2 proc.), statybos (12,5 proc.) veiklą vykdančios įmonės.

Vasarį beveik visose įmonių veiklose daugėjo laisvų darbo vietų, palyginti su 2021 metų tuo pačiu laikotarpiu. Labiausiai darbo pasiūlymų skaičius augo transporto ir saugojimo – 5198 (pernai buvo 3600), apdirbamojoje gamyboje – 5324 (4638), administravimo ir aptarnavimo veikloje – 4863 (3972), didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje – 4256 (3412), statyboje – 3797 (3007), apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje – 1405 (1255), žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės – 745 (664), žmonių sveikatos priežiūros, socialinio darbo – 834 (659) srityse.

Panašus laisvų darbo vietų skaičius išliko meninėje, pramoginėje ir poilsio organizavimo veikloje – 160 (pernai – 149). Šiek tiek sumažėjo darbo pasiūlymų profesinėje, mokslinėje ir techninėje veikloje – 628 (649), informacijos ir ryšių – 113 (159), kasybos ir karjerų eksploatavimo veiklose – 28 (127).

Kovo 1 d. šalyje registruota 174,1 tūkst. darbo neturinčių asmenų – 3,2 tūkst. mažiau nei prieš mėnesį ir 102,9 tūkst. mažiau nei prieš metus. Registruotas nedarbas sudarė 10 proc. Palyginti su 2021 m. kovo 1 d., nedirbančių darbingo amžiaus gyventojų sumažėjo 6,1 proc. punkto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas.

Ernestas. portretas
Meluoja. Lietuvos Respublikos karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos Kauno teisėsauga, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių