Už plastiko maišelių dalinimą veltui siūlomos baudos

Aplinkos ministerija siūlo bausti prekybininkus už plastiko maišelių dalinimą nemokamai. Ministerijos Atliekų politikos grupės vadovė Agnė Bagočiutė sako, kad pataisas netrukus turėtų svarstyti Vyriausybė, o jai pritarus – ir Seimas.

„Esame parengę, suderinę ir esame baigiamojoje stadijoje prieš pateikiant Vyriausybei tvirtinti pataisas, kuriomis atskirai ketiname išskirti šį atvejį ir numatyti kontrolės procedūras ir baudas. Dabar tik bendrieji atvejai apibrėžti“, – BNS tvirtino ministerijos atstovė.  

Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimais siūloma pardavėjams ir prekybos įmonių vadovams už lengvųjų plastiko maišelių nemokamą dalijimą skirti baudas nuo 10 iki 200 eurų.

A. Bagočiutės teigimu, ministerija kol kas yra gavusi tik vieną pretenziją dėl maišelių dalijimo. Tačiau patikrinus nustatyta, kad pažeidimo nebuvo.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė BNS nurodė, kad be šio vienintelio balandį gauto gyventojo pranešimo daugiau jų negauta.

Seimo dar 2016 metais priimtos pataisos nuo šių metų leido prekybininkams nemokamai dalinti tik labai plonus (plonesnius kaip 15 mikronų) plastiko maišelius. 15–50 mikronų storio maišelių, kurie dažniausia yra su prekybininkų ar prekių ženklų logotipu, negalima dalinti veltui.  

Tokie maišeliai sunkiai atskiriami nuo kitų atliekų ir tik maža jų dalis perdirbama, o gamtoje jie ilgai nesuyra.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos duomenimis, pastaraisiais metais labai lengvų ir lengvų maišelių sunaudojimas šalyje mažėja. 2017 metais vienam gyventojui teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi maišeliai, o 2014 metais – atitinkamai 260 ir 39.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
CHA: "15–50 mikronų storio maišelių, kurie dažniausia yra su prekybininkų ar prekių ženklų logotipu, negalima dalinti veltui" - tai dabar NET ir prekybinį centrą turiu už SAVO pinigus reklamuot?.. O ir - juk smulkmė tas ausų krapštutas ar eilinis maišelis, kai statybininkai STORIAUSIUS plastikus savo veikloje naudoja (juk dabar Kauko slėny vietoj žalios žolytės - TIK juodas plastikas!)

Anonimas

Anonimas portretas
Idomiai. Jei veltui tai gamtą terši, o va jei už pinigus tai jau viskas normaliai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių