Trečdalis algos – mokesčiams?

  • Teksto dydis:

Anželika etikečių ir pakuočių spausdinimo gamykloje dirba keturis su puse metų. Kone pusę savo uždirbto atlyginimo moteris atseikėja mokesčiams, praneša LNK.

„Dabar, kai tokios kainos, išgyventi yra labai sunku. Kas savaitę viskas brangsta, atlyginimai nekyla, o mokesčiai vis didėja“, – pasakojo UAB „Pakmarkas“ kokybės kontrolierė Anželika Sadovskaja.

Anželikos darbdavys iš visų mokesčių daugiausiai išleidžia užmokesčiui. Įmonėje dirba 206 specialistai. Etikečių gamyba vyksta pamainomis. Vadovo teigimu, kuo daugiau mokesčių sumoki, tuo aukštesnė finansinė drausmė.

„Reikia rūpintis pelnu, o ne tuo, kiek mokesčių sumoki. Visi mokesčiai mokami nuo uždirbtų pajamų“, – sakė bendrovės „Pakmarkas“ direktorius Virginijus Gumbaragis.

Lietuvoje vidutinio vieno darbuotojo pajamos „į rankas“ sudaro 60 proc. Likusi dalis keliauja mokesčiams į Sodrą ir valstybės biudžetą. Tai pernai apskaičiavo tarptautinė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija. Iš 38 valstybių daugiau mokesčių skiria tik Belgijos ir Vokietijos darbuotojai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Galėtų ir mums tą mokesčių naštą numesti, būtumėme labai patenkinti“, – teigė žurnalistų kalbinta moteris.

Tačiau Vokietijoje ir Belgijoje BVP vienam gyventojui kone 20 tūkst. eurų didesnis nei pas mus. „Reikia viską žiūrėti, ką gaunate. Matote, prancūzai 80 proc. moka, bet jie gauna nemokamus mokslus, nemokamas ligonines ir taip toliau. Mes to negauname“, – pastebėjo praeivis.

Dabar pusantro tūkstančio eurų „popieriuje“ uždirbantis žmogus, „į rankas“ negauna nė tūkstančio. Daugiau nei 500 eurų, darbuotojas skiria pajamų mokesčiui ir Sodrai. Dar 20 eurų pats darbdavys įmoka į Sodrą.

„Manyčiau, kad nesąžininga – labai daug mokesčių sumokame valstybei. Aišku, tenka nemažai pakloti ir už sąskaitas už elektrą bei už maistą“, – atviravo jauna moteris.

Tarptautiniai ekspertai skaičiuoja, kad mažiau mokesčių sumoka tik susituokęs, du vaikus turintis darbuotojas. Vietoj kone 40 proc. Sodrai ir valstybės biudžetui skiria tik penktadalį.

Anželika – vieniša mama, bet, kaip sako, dėl to mokesčių jai – ne mažiau. Ekonomistas sako, kad neteisinga sakyti, jog lietuviai – kone labiausiai apmokestinti, nes tai, ką skiriame Sodrai, esą yra net ne mokesčiai. Jie anksčiau ar vėliau grįžta atgal.

„Daugiau-mažiau gauni tiek, kiek sumokėjai, atgal pensijos pavidalu. Tai toks mokėjimas nėra mokestis, tai yra tiesiog draudimo įmoka“, – kalbėjo Lietuvos banko valdybos vicepirmininkas Raimondas Kuodis. 

Pagal EBPO, Lietuvos sumokami mokesčiai gerokai pranoksta vidurkį. Paprastai darbuotojams atlieka 75 proc. atlyginimo „į rankas“, lietuviams – tik kiek daugiau nei 60 proc.

„Mes turime žymiai skaidresnę sistemą, kuri gali atrodyti kaip blogesnė, bet taip nėra. Čia kaip tik likusios šalys turėtų pasitempti ir padaryti taip, kaip mes padarėme“, – aiškino R. Kuodis.

Lietuva per 20-metį darbuotojui mokamus mokesčius sugebėjo šiek tiek sumažinti. 2000 metais valstybė atriekdavo kone pusę algos. Tačiau netrukus valdžia vėl gali užkrauti mokesčius ant darbuotojų pečių.

„Tam tikras pasiūlymų krepšelis koalicijos partmeriams yra pateiktas, laukiame jų reakcijos, kuomet galima bus traktuoti, kad tas politinis susitarimas dėl tam tikrų mokestinių pakeitimų yra pasiektas. Tokiu atveju, tie moksčių pakeitimai galėtų pasiekti ir politines diskusijas Seime“, – sake finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Reikia turbūt suprasti, kad yra išskirtinis laikotarpis, kada dėl daug ko reikia susitaikyti. Ar tai būtų augantys komunaliniai mokesčiai per energetinius kaštus, ar degalų, maisto kainos.

„Bus daugiau ir neramumų. Čia – faktas, čia – užprogramuota“, – įsitikinęs žurnalistų kalbtintas vyras. „Kaip visada – mažiau nebūna, tik daugiau“, – tarstelėjo vyresnio amžiaus moteris. „Reikia turbūt suprasti, kad yra išskirtinis laikotarpis, kada dėl daug ko reikia susitaikyti. Ar tai būtų augantys komunaliniai mokesčiai per energetinius kaštus, ar degalų, maisto kainos“, – samprotavo dar vienas vyras.

Anot prezidento, reikia atsisakyti visų galimų lengvatų. Finansų ministrė kalba apie taršos mokesčius. Pernai būta diskusijų apmokestinti ir dideles pajamas gaunančius iš individualios veiklos. G. Skaistė tikino – mažėti galėtų nebent tik darbo pajamų mokesčiai. 

„Vyriausybė jau kelis kartus iš eilės yra pasiūliųsi mažinti darbo pajamų apmokestinimą per neapmokestinamo dydžio plėtrą. Tai reiškia, kad mažus atlyginimus gaunantiems žmonėms, darbo užmokestis yra apmokestinamas mažiau. Manome, kad tai yra nuoseklus ėjimas į tai, kad darbo pajamos būtų apmokestinamos mažiau“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deretu prisiminti,

Deretu prisiminti, portretas
kad ten,kur darbas apmokestintas maziau,progresyviai ir zymiai daugiau apmokestintas kapitalas! Argi leisime skriausti savo ponus!? Ne svetimi gi,ar ne?

Anonimas

Anonimas portretas
Gerovės valstybėje gera tik prašalaičiams.Jau net ir paskutinius ginklus baigia atiduoti:Nausėda pareiškė.kad kariuomenės vado nenoras tą daryti,dar nieko nereiškia...Vargas dėl proto,ar kaip kitaip suprasti?

:)))))))

:))))))) portretas
Tegyvuoja liberalai,konservai ir narkomanai
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių