Teismas sustabdė 5,5 mln. eurų vertės BPC sistemos kūrimo konkursą

  • Teksto dydis:

Teismas laikinai sustabdė 5,5 mln. eurų (su PVM) preliminarios vertės Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) skelbtą Bendrojo pagalbos centro (BPC) informacinės sistemos sukūrimo konkursą.

Apeliacinis teismas rugsėjo 22 dieną patenkino konkurso sąlygas apskundusios informacinių technologijų bendrovės „Dekbera“ prašymą ir pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – sustabdė konkurso procedūras.

„Dekberos“ ieškinį nagrinėja Vilniaus apygardos teismas (VAT), kuris rugpjūčio pradžioje nestabdė konkurso. Anot VAT, projektas yra strategiškai svarbus tiek BPC, tiek visai visuomenei, susijęs su viešuoju interesu – operatyvia ir koordinuota pagalba gyventojams, todėl sustabdžius konkursą jų neigiamos pasekmės viršytų naudą.

Apeliacinis teismas su tokiais VAT argumentais nesutiko ir pažymėjo, kad viešasis interesas apima ir siekį užtikrinti sąžiningą varžymąsi bei racionaliai ir skaidriai panaudoti biudžeto lėšas.

„Šiuo metu BPC turi funkcionuojančią sistemą, kuri užtikrina tinkamą pagalbos skambučių priėmimą ir greitosios pagalbos pajėgų valdymą, (...) vadinasi, nėra jokios kritinės situacijos, kuri suponuotų visuomenės intereso į pagalbos skambučių priėmimą ir operatyvų į juos reagavimą pažeidimą“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

„Dekbera“ tvirtina, kad konkurso sąlygose nustatyti nepagrįstai siauri ir konkurenciją ribojantys kvalifikacijos reikalavimai, jomis galbūt siekiama sudaryti išskirtines sąlygas šiuo metu BPC paslaugas teikiančiai „InnoForce“.

Konkurso laimėtojas turėtų sukurti ir įdiegti BPC informacinės sistemos programinę įrangą. Konkursas paskelbtas birželio pabaigoje, paraiškos jam buvo priimamos iki rugsėjo 10 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių