Specialistai aiškinasi, kokią įtaką gali turėti planuojami PVM pakeitimai

Specialistai aiškinasi, kokią įtaką gali turėti Lietuvoje planuojami Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pakeitimai. Leidėjų asociacija sako, kad mažesnis PVM knygoms gali padidinti jų tiražus ir sumažinti kainas.

Mažėjančiu mokesčiu kompensuojamiems vaistams džiaugiasi pacientų organizacijos, nes tai padidins vaistų prieinamumą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams. Tuo metu didesnis PVM tarifas viešbučiams gali pakenti šiuo metu naujai statomiems objektams.

Vidutiniškai knyga Lietuvoje kainuoja 14 eurų. Jei bus pritarta lengvatiniam 5 proc. PVM tarifui, jos kaina galėtų mažėti maždaug dviem eurais. Leidėjai sako, kad dėl to daugiau knygų įsigytų ir gyventojai, ir bibliotekos.

Tuo metu viešbučių atstovai teigia, kad didėjantis PVM jų veiklai stipriai nepakenks. Problemų esą kils tik dabar statomiems naujiems viešbučiams. Statytojams reiks iš naujo tartis su kreditoriais dėl naujų sąlygų arba ieškoti papildomų lėšų savo projektams. O tai yra bloga žinia investuotojams, kurie dar tik dairosi į Lietuvą. Europos Sąjungoje apgyvendinimo įstaigos apmokestinamos vidutiniškai 11 proc., o kaimyninėse šalyse – nuo 7 iki 10 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių