„Sodra“ fiksuoja spartų darbo užmokesčio augimą

Pastaruoju metu vidutinį darbo užmokestį Lietuvoje didino ne tik su minimaliu mėnesiu atlyginimu (MMA) susijusios darbuotojų algos, tačiau ir padidėjusi konkurencijas dėl darbuotojų, geresnis verslo klimatas bei mažėjantis šešėlis, teigia „Sodros“ vyriausioji patarėja Julita Varanauskienė.

„Tai (atlyginimų augimą - BNS) galėjo nulemti ir stipresnė konkurencija dėl darbuotojų, ir geresnės verslo sąlygos, leidžiančios mokėti didesnius atlyginimus, ir, tikimės, didesnis nepakantumas šešėliui. (...) Spartus darbo užmokesčio augimas yra matomas“, -  ketvirtadienį spaudos konferencijos sakė J.Varanauskienė.

Anot jos, vis dėlto daugiausiai įtakos vidutinio atlyginimo augimui įtakos turėjo algos, susijusios su MMA.

„Dažniausiai, bet ne daugiausiai pajamos didėjo, nes buvo keliama minimali mėnesio alga“, - tvirtino „Sodros“ vyriausioji patarėja.

Spartus darbo užmokesčio augimas yra matomas.

J.Varanauskienės nuomone, konkurencingos ir plačiai veikiančios įmonės tam tikruose sektoriuose dažniausiai didino savo darbuotojų algas.

„Tarp ekonominių veiklos rūšių, kur santykiniai didesnės darbuotojų dalies darbuotojų pajamos padidėjo, radome tokias, kur įmonės sėkmingai dirba ir vietos, ir tarptautinėse rinkose bei konkuruoja dėl aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Galima paminėti orlaivių ir erdvėlaivių remonto bei techninės priežiūros, nebuitinių aušinimo ir vėdinimo įrenginių, buitinių elektrinių aparatų ir prietaisų gamybos veiklomis užsiimančias įmones“, - kalbėjo J.Varanauskienė.

Jos teigimu, antrąjį šių metų pusmetį vidutinio atlyginimo augimo tempas tikriausiai bus mažesnis nei sausio-birželio mėnesiais.

„Trečiąjį ketvirtį nebeturėsime minimalios mėnesio algos įtakos, nes ji po liepos nebuvo kelta. Matysime kokį spaudimą darys darbo pasiūla, nes įmonės turės didinti savo sąnaudas, kad išlaikytų savo darbuotojus. Ko gero tas augimas išliks, bet mažesnę dalį užims mažiausių pajamų gavėjai, tačiau jie vis tiek darys įtaką, nes darbdaviui atlyginimą padidinti 10 proc. yra lengviau mažai uždirbančiam darbuotojui nei daugiau uždirbančiam“, - teigė J.Varanauskienė.

„Sodros“ duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį vidutinis samdomų darbuotojų atlyginimas Lietuvoje siekė 805 eurus - 9,6 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu, kai vidutinis atlyginimas buvo 734 eurus.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis paskaičiuotas (bruto) darbo užmokestis Lietuvoje, išskyrus individualias įmones, pirmąjį šių metų ketvirtį buvo 817,6 euro - 9,3 proc. daugiau nei 2016-ųjų tą patį ketvirtį.

Paskutinį kartą MMA didėjo praėjusių metų viduryje - 30 eurų iki 380 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių