Dėl šildymo kompensacijų nusidriekė eilės: ar visi sulauks pagalbos ir ar užteks pinigų?

  • Teksto dydis:

Artėjant šildymo sezonui gyventojai teikia paraiškas šildymo kompensacijoms gauti. Savivaldybėse dėl to net nusidriekė eilės. Per dieną iš gyventojų sulaukiama po kelis šimtus prašymų. Ar visi sulauks valdžios pagalbos ir ar užteks pinigų? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentu Mindaugu Sinkevičiumi.

– Kiek žmonių prašo kompensacijų?

– Srautai yra išaugę lyginant su praėjusių metų rugsėju. Didžiuosiuose miestuose tai yra išaugę kartais, net ne procentais: Vilniuje – 3,7 karto, Kaune ir Klaipėdoje – daugiau nei du kartus. Net ir mažesnėse savivaldybėse, Jonavoje ar Visagine, du kartus daugiau besikreipiančiųjų dėl paramos.

– Kur labiausiai žmonės prašo pagalbos?

– Kreipimasis galimas įvairiomis formomis. Kalbama ne tik apie centralizuotą šildymą, bet galbūt ir jeigu žmogus gyvena kaimo teritorijoje ir naudojamos malkos arba dujos. Kompensacijos galimos įvairiomis formomis ir įvairioms kuro rūšims. Deja, tik 30 proc. prašymų atkeliauja informacinėmis priemonėmis ar elektroniniais būdais. Tikriausiai ne visi naudojasi elektroninėmis bankininkystėmis ir išmaniaisiais įrenginiais, todėl neretai nori ateiti ir laukti eilėse. Tam yra eilių valdymo sistemos, bet dėl išaugusio interesantų skaičiaus bei pajėgų, kurios apdoroja prašymus, nepasikeitimo didesnis krūvis tenka tam pačiam darbuotojų skaičiui, todėl atsiranda laukimas ir galbūt gyventojų nepasitenkinimas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar žmonės, uždirbantys 2 ar 3 tūkst. eurų, irgi gaus kompensaciją?

– Visaip gali būti. Pagrindinis kriterijus – šeimos ūkio pajamos. Yra SPIS (Socialinės paramos šeimai informacinė sistema). Ten yra skaičiuoklė. Reikia įsivesti namų ūkio pajamas, šildomą namų plotą, įvesti duomenis apie šeimoje augančius mažamečius vaikus ir skaičiuoklė preliminariai paskaičiuoja, ar galima pretenduoti ir į kokio dydžio kompensaciją. Tai yra labai patogus įrankis.

– Ar užteks pinigų kompensacijoms?

– Šiais metais tikrai užteks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjorė

Senjorė portretas
Užpildžiau prašymą SPIS. Puikiai veikia. Jokių eilių.

ogi

ogi portretas
1 pinigus uz elektra permes sildymo /kompensacijai/ kuria vargu kam nuskils si privilegija nes kam reikia tie jau neturi sveikatos maltis eilese ir yra biurokratiskai metomi del kokio 1 popiergalio /nereiksmingo/ o per tuos samburius dulkiagalviams proga pakelt statistyka ligoniu neva su vyrusu kai zmogaus imunitetas nusilpsta vie nuo moralines perkrovos kuria ir diegia si sistemyne biurokratsaika kitaip sio kapitalizmo neapibudinsi kur vyrauja vien jegos strukturos tepamos D pinigais o sazine kazkur kitoje dimensijoje ta aiskiai suformulavo swed b vAsiliukas matomai suzavetas fasistynes ideologijos kuri taip isisaknijusi ....bergu visuomenje suvaldovintu bfeivyk tipo pa daru satansionystinio geno kurio karma vedai P gelmes kurios amziams bus uzvertos sviesiu jegu vandenio eroje===

Pensininkas Romas

Pensininkas Romas portretas
Eiguliu seniunijoje dar puse rugsejo prieme per 15 min,labai greitai ir mandagiai aptarnavo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių