Seimas spręs, ar griežtinti nepriklausomų elektros tiekėjų veiklą

Seimui pateiktas nepriklausomų elektros tiekėjų veiklą griežtinančios pataisos.

Už tai, kad Seimas jas svarstytų,  balsavo 96, parlamentarai, prieš buvo vienas, o 6 susilaikė. Toliau Seimas pakeitimus svarstys gruodžio 6-ąją.

Energetikos viceministrės Ingos Žilienės teigimu, pakeitimai leis labiau apsaugoti gyventojus.

„Tvarkos keitimas turės teigiamą poveikį vartotojų teisių apsaugai“, – sakė ji Seime pristatydama Energetikos bei Elektros energetikos įstatymų pataisas. 

Ji taip pat paprašė Seimo pataisas svarstyti skubos tvarka. 

„Dėl susidariusios situacijos energijos išteklių rinkose būtina skubiai pakeisti galiojantį  reglamentavimą siekiant užtikrinti visuomenės ir valstybės interesus ir kad VERT turės skubos tvarka priimti sprendimus (...) dėl kainos“, – teigė viceministrė.

Tuo metu Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė priekaištavo, kad pataisos į Seimą atneštos pavėluotai: „Jau dalį tų pataisų opozicija buvo registravusi dar rugsėjo mėnesį“.

Pataisos Seimui teikiamos reaguojant į bendrovės „Perlas Energija“ situaciją, kai ji atsisakė klientams teikti žadėtas paslaugas. 

Pakeitimai nustato griežtesnius reikalavimus nepriklausomų elektros tiekėjams – jos negalės turėti pradelstų skolų, joms negalės būti pradėtos bankroto, reorganizavimo ar likvidavimo procedūros.

Be to, jų nuosavas kapitalas turėtų būti bent pusės įstatinio kapitalo dydžio, jos turėtų turėti prievolių įvykdymo garantijas, skirtas vartotojų nuostoliams kompensuoti, jei tiekėjas nevykdytų įsipareigojimų.

Buitiniai vartotojai dėl žalos atlyginimo per tris mėnesius turėtų kreiptis į Energetikos reguliavimo tarybą (VERT), o nepriklausomi tiekėjai – teikti jai papildomą informaciją, veiklos rizikų valdymo planą.

Taip pat numatoma buitiniams vartotojams, gaunantiems garantinio tiekimo paslaugą, mažinti dabar taikomą 1,25 koeficient iki 1,15 vidutinės praėjusio mėnesio elektros biržos kainos. Nebuitiniams vartotojams būtų toliau taikomas 1,25 koeficientas.

Elektros rinkos liberalizavimo trečiojo etapo vartotojai iki pat 2025 metų pabaigos galėtų likti pas visuomeninį tiekėją, net jei buvo pasirinkę nepriklausomą tiekėją.

Taip pat ketinama nustatyti laikino elektros nutraukimo ar apribojimo tinklų naudotojams maksimalų laikotarpį  – 336 valandos per dvejus metus. Vartotojams, prijungtų prie skirstomųjų tinklų, elektra negalėtų būti laikinai nutraukta ilgiau kaip 24 valandas iš eilės.

Siekiama didinti elektros tiekimo patikimumą užmiesčio vartotojams, vietoj maksimalių 24 valandų nustatant 12 valandų laikiną jos nutraukimą bei 6 valandų atstatymo laiką laisvosios ekonominės zonos teritorijoms.

Savų gamybos pajėgumų neturėjusiai „Perlas Energijai“ rugpjūčio pradžioje paskelbus apie sutarčių nutraukimą su beveik 180 tūkst. fiksuotos kainos planus pasirinkusių klientų, energetikos ministras Dainius Kreivys pranešė apie ketinimą peržiūrėti nepriklausomų tiekėjų reguliavimą bei jo griežtinimą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepriklausomi pinigų

Nepriklausomi pinigų portretas
melžėjai.Totalinis absurdas,kai nei sėja,nei pjauna,nei kepa,bet ėda,rupūžės.

Asilai kulanai

Asilai kulanai portretas
kas nuskurdusioj Lietuvoj prie tokiu elektros kainu ir tu elektrokibiru brangumo galės įpirkt kažką? Greit su arkliu iš rajonu i miesta važiuosem o čia svaigsta su elektromobiliais

Pradzioj

Pradzioj portretas
nuteisti spekuliantus, o po to vyriausybe-kreivio saika.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių