Seimas blaškosi dėl „bambalių“: jų neliks nuo 2020 metų liepos?

Seimas ketvirtadienį nutarė, kad nuo 2020 metų liepos reikėtų atsisakyti stipraus alaus ir kito alkoholio „bambaliuose“, nors prieš tai buvo nutaręs negriežtinti jų prekybos.

76 parlamentarams balsavus už, 8 – prieš ir 6 susilaikius, Seimas pirmiausia pritarė Sveikatos reikalų komiteto siūlymui ir atmetė „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl „bambalių“ vijimo iš prekybos. 

R. Žemaitaitis siūlė neleisti parduoti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholinių kokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, 7-7,5 laipsnio – į 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – į 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – į 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – į 0,5 litro.

Tačiau vėliau, svarstydamas konservatorius Pauliaus Saudargo siūlymą drausti alkoholį ypač mažuose,  „vieno gurkšnio“ pakuotėse, pritarė ir Sveikatos reikalų komiteto atmestam jo siūlymui dėl „bambalių“ išgujimo iš prekybos.

Už P. Saudargo pataisas balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė 27.

Jis siūlo nuo 2020 metų liepos uždrausti parduoti kai kuriuos stipresnius negu 6 laipsnių gėrimus, išpilstytus į didesnę negu 0,2 litro, o silpnesnius į – 1 litro tarą. Tai galiotų alui, fermentuotiems gėrimams, alkoholio kokteiliams.

P. Saudargas taip pat siūlo eliminuoti tiesiogiai gerti skirtus stipriuosius, virš 22 laipsnių gėrimus, supilstytus į nedidelius vienkartinius plastiko indelius, stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą pataisoms pritars, jas turėtų notifikuoti Europos Sąjunga.

Šiuo metu draudžiama stipresnį nei 7,5 proc. alų pardavinėti išpilstytą į didesnę nei 0,5 litro plastikinę tarą. Jei alaus etilo alkoholio koncentracija yra iki 7,5 proc., tada jį galima parduoti ir 1 litro plastikinėje taroje. Šie apribojimai negalioja, kai gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Pernai atliktas tyrimas rodo, kad daugiausia problemų yra kaime, kur girtauja 8,5 proc. gyventojų, o miestuose girtaujančių skaičius perpus mažesnis, siekia kiek daugiau nei keturis procentus. (4,2 proc). Tarp girtaujančiųjų populiariausi gėrimai – stiprus alus, spirituotas vynas ir degtinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanada

Vanada portretas
senai reikėjo tuos bambalius naikinti ir neturėtų būti pakuotėse ten po 4 ar kiek ten yra nes matote perka pakuotėmis o gal pakaktų vienos ar dviejų skardinių o jei bus pakuotė išgers ir pakuotę taip pat ir stiprieji gėrimai turėtų nebūti nei litriniuose nei 0,7 juk pasistatė butelį ištuštino ir antrą jei butelis būtų mažesnis tai ir užtektų o paskui geria kol išgeria nors ir nebereikėtų bet juk stovi ant stalo kaip nepabaigti čia apie tokius kurie nežino savo saiko ir normos

Idomu

Idomu portretas
Ką tai pakeis? Darbo imitacija.

soc

soc portretas
avigalviai juk ir /pluduriuojat / ant socmafijos verslo ir vietoji to kad susirupintumet vaiku masisku grobimu uzsiimate niekais ar gavote isakyma tais niekais paslepti tuos nusikaltimus kuriuos ko gero incijuoja u. spec t per musu /globejus/ kuriems pofyg vaikai nes ju neturi ir tokius nusikaltelius reikia teist kas jie bebutu tik nera kam tuo pasirupint nes jiems N.Venskiene sudorot tai svarbiausia tai pedofilu globejai ir jiems pritariantys isgamos.......
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių