Seime skinasi kelią valstybinės vaistinės, paskutinis balsavimas – rudenį

Seimas po svarstymo pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms, kurios įteisina valstybines vaistines. Už pataisas balsavo 61 Seimo nariai, prieš – 48, o susilaikė 7.

Pataisų priėmimas vyks rudenį arba vasarą, jeigu Seimas rinksis į nenumatytus posėdžius.

Jei Farmacijos įstatymo pataisos būtų priimtos, tokios vaistinės būtų vadinamos ligoninės vaistinėmis ir vaistai jose būtų parduodami ne tik tose ligoninėse besigydantiems, bet ir kitiems gyventojams. Tokiose vaistinėse būtų prekiaujama vaistais ir nuotoliniu būdu.

Liberalas Eugenijus Gentvilas pabrėžė, kad Seimui leidus steigti valstybines vaistines, bus kreiptasi į prezidentą su prašymu jas vetuoti, o jeigu to nebus padaryta, bus prašoma Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušrinė Armonaitė įspėja, kad pataisos „pamina ir slopinama privačią iniciatyvą ir pažeidžia konkurenciją“. Ji prognozavo, kad atsidarius valstybinėms vaistinėms, mažos privačios vaistinės turės užsidaryti.

Seimas atmetė Ekonomikos komiteto nario konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymą valstybinėse vaistinėse neleisti prekybos internetu. Taip pat nepritarta ir kitam šio parlamentaro siūlymui tokiose vaistinėse gyventojus iš gatvės aptarnauti tik tuo laiku, kai atitinkamame mieste nebūtų nė  vienos dirbančios vaistinės. Už siūlymą balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 48, o susilaikė 10.

Balsuota ir prieš Sveikatos reikalų komiteto ir konservatorių frakcijos nario Raimundo Martinėlio siūlymą, kuriuo siūlyta valstybinėse vaistinėse gyventojams vaistus parduoti, jei asmens sveikatos priežiūros įstaigoje arba 7 kilometrų spinduliu aplink ją nėra kitos vaistinės. Už siūlymą balsavo 54 Seimo nariai, prieš – 44, o susilaikė 14.

Nepritarta ir „valstiečio“ Dainiaus Kaminsko siūlymui tokią vaistinę leisti steigti tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri teiktų stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Pasak sveikatos reikalų ministro Aurelijaus Verygos, tokiu atveju valstybinių vaistinių nebūtų galima steigti, pavyzdžiui, poliklinikose.

Seimo valdyba buvo užsakiusi pataisų dėl valstybinių vaistinių ekspertinį vertinimą, tačiau juo buvo suabejota. Ekspertizę atlikęs ir pakeitimus sukritikavęs Lietuvos laisvosios rinkos institutas apkaltintas  suinteresuotumu, nes tarp jo rėmėjų yra „Eurovaistinė“ ir „Gintarinė vaistinė“ bei farmacijos kompanija „Berlin-Chemie Menarini“.

Vyriausybė 2019 metų kovą yra pritarusi pataisoms, kurios atvertų kelią ligoninėse ir kitose sveikatos įstaigose steigti valstybines vaistines.

Konkurencijos taryba teigia, kad pataisomis siekiama įteisinti valstybių vaistinių tinklo sukūrimą, taip pat įžvelgia galimus interesų konfliktus, skaidrumo ir investavimo regione patrauklumo problemas bei korupcijos rizikas.

Vaistinių atstovai sako, kad tokių vaistinių steigimas labiausiai smogs nedidelėms vaistinėms rajonuose, jos dirbtų išskirtinėmis sąlygomis: patalpos, vaistų laikymo ir saugojimo įranga nekainuos, darbuotojai bus išlaikomi iš biudžeto.

Šiuo metu ligoninės vaistinės neturi teisės vaistų parduoti bet kam, jos skirtos tik stacionariai besigydantiems ligoniams. Vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių