Seimas linkęs leisti vaistininko padėjėjui vienam dirbti vaistinėje

Nepaisant vaistininkų prieštaravimų, parlamentarai linkę leisti farmakotechnikui vienam dirbti vaistinėje.

Antradienį po svarstymo pritarta atitinkamai Farmacijos įstatymo pataisai, už ją balsavo 64 Seimo nariai, prieš buvo 25, susilaikė 32 parlamentarai. Dar reikės balsuoti vieną kartą dėl projekto priėmimo.

„Tikrai labai rizikuojame, kad nebeliks paslaugos, liks tik vaistininko nuotrauka“, – sakė projektą kritikavęs demokratas Tomas Tomilinas.

Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Žydrūnas Mineikis antradienį per spaudos konferenciją Seime teigė, kad ši pataisa skatins dar didesnį vaistų vartojimą, nors Lietuvoje savigyda ir taip yra problema.

Tikrai labai rizikuojame, kad nebeliks paslaugos, liks tik vaistininko nuotrauka.

„Mes manome, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, nesvarbu, kur jis gyvena, ar mieste, ar mažame kaimelyje, turi teisę pasitarti su gydytoju ir vaistininku. Nuotolinė priežiūra yra labai neapibrėžtas dalykas“, – teigė jis.

Siūlymui leisti vaistininkų padėjėjams toliau dirbti vieniems besipriešinantys profesinių sąjungų atstovai trečiadienį rengia akciją „Vaistininkystės laidotuvės“, jos metu kviečiama uždegti žvakutę prie artimiausios vaistinės ir įkelti nuotrauką į socialinius tinklus.

Tuo metu vienas iš projekto autorių, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas citavo vaistinių savininkų ir vaistininkų laiškus, kad jeigu pataisa nebus priimta, jie bus priversti uždaryti vaistines mažuose miesteliuose.

A. Matulo duomenimis, nuo liepos 1-osios užsidaryti gresia maždaug 175 vaistinėms.

Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė sako, kad „viešoje erdvėje pasirodantys komentarai yra neatsakingi, klaidinantys, o skaudžiausia – priešinantys vaistininkus su farmakotechnikais“.

Vaistininkus ir farmakotechnikus vienijanti sąjunga antradienį išplatintame pranešime kviečia ieškoti socialinio dialogo ir „nekelti bereikalingo sąmyšio visuomenėje“, pažymi, kad farmakotechnikai geba suteikti farmacinę paslaugą, aptarnauti gyventojus, kvalifikaciją kelia bei mokymuose dalyvauja kartu su vaistininkais.

Pagal projektą, vaistinės patalpose darbo laiku turėtų dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas, išskyrus atvejus, kai nesant vaistininko dirba jo padėjėjas (farmakotechnikas), iki 2006 metų įgijęs profesinę kvalifikaciją ir kurį vaistininkas prižiūri ryšio priemonėmis.

Nepriėmus šios pataisos, nuo liepos 1-osios vaistinėse galės dirbti tik vaistininkai.

Taip pat siūloma nustatyti, kad vais­ti­nin­kas nuo­to­li­niu bū­du ga­lėtų kon­tro­liuo­ti ne dau­giau kaip tri­jų far­ma­ko­tech­ni­kų veik­lą.

Reikalavimas, kad vaistinėse būtinai dirbtų vaistininkas, nustatytas Europos Sąjungos direktyvoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

labai blogai

labai blogai portretas
kai neimanoma prasibrauti pas gydytojus, tai aiskino, kad galima su vaistininku pasikonsultuoti, daabar zmones priprato, vaistininkai kantriai aiskino , tiesiog buvo grazu ziureti, kaip kokiai mociutei viska nuodugniai, gydytojai taip neaiskina, .tai dabar pas gydytojus patekti problema, vaistininkai nezinos, tai kaip suprasti, ligoniai paliekami likimui, nes patys kalti, kad serga

Anonimas

Anonimas portretas
Padėjėjas tai pardavėjas toks skaitosi.I vaistinę dėl patarimo, jau žmogus negalės patarimų klausti pas tokį "vaistininką".Gal ir gerai,mažiau pirks visokio niekalo.Geriausias vaistas badas,organizmas pats kovoja ir įveikia ligas.

Koks

Koks  portretas
cia darbas vienam? Su kuo brendziuko ikalti,kada i wc nueiti?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių