Seimas kol kas nesvarstys valstybinių vaistinių steigimo

Seimas kol kas nesvarstys valdančiųjų „valstiečių“ siūlymo gydymo įstaigose steigti valstybines vaistines.

Opozicijai paprašius, klausimas antradienį išbrauktas iš darbotvarkės. Už tai balsavo 61 parlamentaras, prieš – 40, o susilaikė 20. 

Po balsavimo trys „valstiečiai“ teigė suklydę ir prašė balsuoti iš naujo, bet dar vienas balsavimas paskelbtas nebuvo.

Seimui visai nebesvarstyti „valstiečių“ pataisos dėl valstybinių vaistinių įteisinimo pasiūlė Sveikatos reikalų komitetas – jame suabejota, ar tokiose vaistinėse, į kurias galima patekti ir „iš gatvės“, būtų saugu prekiauti narkotinių medžiagų turinčiais vaistais, tai pat abejota, ar tokių vaistinių steigimas suderinamas su Europos Sąjungos teise bei Konstitucija. Be to, pasigesta skaičiavimų, ar vaistai jose tikrai atpigs, prognozuota, kad jas administruoti reikės didelių lėšų. 

Vienas pataisų iniciatorių „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pirmadienį BNS teigė, kad pataisų svarstymas bus perduotas Teisės ir teisėtvarkos komitetui, kuris joms pritars. 

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį ryte sakė, kad valstybinės vaistinės galėtų veikti ne visose sveikatos priežiūros įstaigose.  

„Nemanau, kad reikėtų steigti visose gydymo įstaigose. Būtų tik ten, kur poreikis toks yra“, –  antradienį Seime žurnalistams pareiškė premjeras.

Pasak jo, daug lėšų atidaryti tokias vaistines nereikėtų.

„Gydymo įstaigos lengvai tai galėtų padaryti, nes tą paslaugą teikia privatus subjektas tų pačių  gydymo įstaigų turimoje infrastruktūroje“, – tvirtino S. Skvernelis. 

Vyriausybė 2019 metų kovą yra pritarusi pataisoms, kurios atvertų kelią ligoninėse steigti valstybines vaistines.

Konkurencijos taryba teigia, kad pataisomis siekiama įteisinti valstybių vaistinių tinklo sukūrimą, taip pat įžvelgia galimus interesų konfliktus, skaidrumo ir investavimo regione patrauklumo problemas bei korupcijos rizikas.

Vaistinių atstovai sako, kad tokių vaistinių steigimas labiausiai smogs nedidelėms vaistinėms rajonuose, jos dirbtų išskirtinėmis sąlygomis: patalpos, vaistų laikymo ir saugojimo įranga nekainuos, darbuotojai bus išlaikomi iš biudžeto.

Šiuo metu ligoninės vaistinės neturi teisės vaistų parduoti bet kam, jos skirtos tik stacionariai besigydantiems ligoniams. Vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių