Seimas imasi pataisų dėl sinchronizavimo spartinimo

Seimas spręs, ar vieneriais metais – iki 2024-ųjų – paankstinti Lietuvos elektros energetikos sistemos sinchronizavimą su Europos tinklais.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti Elektros energetikos sistemos sujungimo su kontinentinės Europos elektros tinklais darbui sinchroniniu režimu įstatymo pataisas, leidžiančias Lietuvai 2024 metais sinchronizuoti elektros tinklus su Vakarais bei efektyviau įgyvendinti projektą.

Už balsavo 111 Seimo nariai, prieš nebuvo, o susilaikė vienintelis Darbo partijos frakcijai priklausantis Valdemaras Valkiūnas. Toliau Seimas pataisų imsis birželio 20-ąją.

„Įstatymas taisomas, kad galėtume tai (sinchronizavimo spartinimą – BNS) anksčiau padaryti“, – pristatydamas pataisas teigė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pasak jo, pakeitimai sudarytų teisines prielaidas pasirengti ankstesniam šalies elektros sistemos atsijungimui nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos.

„Labai svarbus tiek energetikai, tiek nacionaliniam saugumui“, – pridūrė D. Kreivys.

Neseniai Taline susitikę Baltijos šalių premjerai teigė sutariantys, kad tinklų sinchronizavimas turi vykti kuo greičiau, tačiau tikslaus termino neįvardijo.

Lietuva sinchronizuotis su Vakarų Europa siekia jau 2024 metų pirmoje pusėje, tuo metu Latvija ir Estija dėl to dvejoja ir teigia laukiančios birželio pradžioje turinčių pasirodyti techninių galimybių studijų rezultatų.

Pagal 2018 metais pasirašytą Baltijos šalių vadovų ir Europos Komisijos (EK) susitarimą Lietuva, Latvija ir Estija su kontinentinės Europos tinklais turi sinchronizuotis iki 2025 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas.

Antanas. portretas
Techniškai tai padaryti buvo galima senų-seniausiai, kol dar turėjomegaminamos galios perteklių ir galėjome dažniu, nuo Brel atsijungę, manevruoti dideliame diapazone. Gi dabar, kai esame el. energijos importuotojai - tai padaryti techniškai beveik neįmmanoma. IR čia jau jokie įstatymai nebepadės. Net geriausią arklį nepriversi , bėgti 180 km/ val greičiu.

viskas panaudota saviems reikalams

viskas panaudota saviems reikalams portretas
kad jau pinigai pasibaigė

Klpd.

Klpd. portretas
Man tai patapo įdomu kas būtų jeigu ruseliai plaukdami pro šalį į savo Klainingradą, taip imtu ir nu xu jaritu mūsų su švedais kabelį einantį Baltijos dugnu?:D)Oi būt reikalų... :D)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių