RRT: mobiliojo ryšio operatoriai turės blokuoti apsimestines SMS žinutes

  • Teksto dydis:

Mobiliojo ryšio operatoriai turės identifikuoti apsimestines SMS žinutes ir jas blokuoti.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) penktadienį pranešė nustačiusi tokių žinučių identifikavimo tvarką. 

„Mobiliojo ryšio paslaugų teikėjai nuo šiol turės identifikuoti apsimestines SMS iš bendro SMS srauto ir tokiu būdu užkirsti kelią vartotojams netekti asmeninių duomenų ar finansų“, – pranešime teigė RRT tarybos pirmininkė Jūratė Šovienė.

Pasak RRT, operatoriai filtravimo priemonėmis turės aptikti SMS žinutėse esančias internetines nuorodas ir įvertinti, ar jos nėra įtrauktos į Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) sudaromą žalingų interneto resursų sąrašą. Nuorodai esant šiame sąraše, SMS žinutės su ja bus blokuojamos.

Žinutės, kurioje esanti nuoroda nėra NKSC sąraše, tačiau kelia įtarimų, gavėjas bus įspėtas apie galimai apsimestinę SMS, o nuorodą operatorius turės persiųsti Centrui patikrinti.

„Norime įgalinti operatorius operatyviai reaguoti į naujus sukčiavimo atvejus ir juos užkardyti. Tad jeigu jie turi informacijos, leidžiančios įtarti, kad SMS yra galimai apsimestinė, privalo imtis priemonių ir taip siekti apsaugoti vartotoją“, – teigė J. Šovienė.

Pernai RRT mobiliojo ryšio operatorius įpareigojo blokuoti prieigą prie žalingų interneto resursų bei persiųsti tik tokias trumpąsias žinutes, kurios atitinka siuntėjų nurodytus identifikacinius požymius.

Operatoriai taip pat pareigoti blokuoti Lietuvos fiksuotojo ryšio numerius, kuomet jų skambučiai inicijuojami užsienyje, be to, blokuoti bei nesiųsti tranzitu skambučių, inicijuotų iš fiksuotojo ir mobiliojo ryšio numerių ar paslaugų ryšio numerių, kuriems nėra išduotas RRT leidimas ar jie nepriskirti konkretiems paslaugų tiekėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Gerų norų įvaizdyje - cenzūra ... Su tuo ir sweikinu ... Ne i temą klausimuks: kur gauti klaviatūra su naujoviškomis "lietuviškom" raidėm (ir dar numatomom)

Vartotojas

Vartotojas portretas
Niekas ten nežiūri, visiems pofik. Aš gavau sukčių sms, skambinau į banką, į telekomunikacijų bendrovę, klausiu kodėl siuntinėjat. Tai sako mes nesiuntėm, sako bet kas galėjo išsiusti, jiems kaip normalu pasirodė. Aš moku pinigus už paslaugas ir gaunu tokias nesamones ir nieko tu nepadarysi. Nes kokia valdžia tokios ir paslaugos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių