Rekordinė aukso kaina – jau praeityje?

Pasiekęs 1200 JAV dolerių už Trojos unciją kainą, auksas pasuko žemyn. Tauriųjų metalų brangimą stabdo didesnis pasaulio ekonomikos stabilumas ir geresnės nuotaikos akcijų rinkose.

Nors aukso kaina kasdien svyruoja, liepos pradžioje nusistovėjo ryškesnė kryptis žemyn. Šie svyravimai, rinkos ekspertų teigimu, liudija tai, kad aukso brangimo epopėja veikiausiai kuriam laikui sustos. Konsultacinės įmonės "Logic Advisors" partneris Williamas O'Neillas naujienų portalui "Bloomberg" teigė, kad šį stabtelėjimą galėjo išprovokuoti sumažėjęs nerimas dėl Europos skolos krizės.

Ateities sandoriai liudija, kad gerokai išaugo norinčių įsigyti aukso už 2000 JAV dolerių 2011-ųjų gruodį, tačiau kone trečdaliu sumažėjo tų, kurie norėtų aukso įsigyti už 1500 JAV dolerių šių metų pabaigoje. W.'Neillo teigimu, tai rodo, kad investuotojų optimizmas tauriųjų metalų atžvilgiu sumažėjo.

"Investuotojai supranta, kad veikiausiai ekonomikos finansinis stabilumas didės, o tai reiškia, kad artimiausius kelis ketvirčius aukso rinkoje bus pauzė", – kalbėjo W.O'Neillas. Kita vertus, auksui nusiristi žemyn neleis išliekantis nerimas dėl defliacijos. Kiti ekspertai pabrėžia, kad auksą stiprina ir pastaruoju metu smuktelėjęs JAV doleris.

Naujienų portale CNN pateikiamos prognozės, esą auksas, nepaisant šio laikino sustojimo, turėtų toliau brangti ir iki metų pabaigos pasiekti 1325 JAV dolerių už unciją kainą.

Tauriųjų metalų mažmenine prekyba užsiimančios bendrovės "Rosland Capital" vyresnysis patarėjas ekonomikos klausimais Jeffrey Nicholsas įsitikinęs, kad dabartinį aukso kainos kritimą galėjo lemti prasidėjęs atostogų sezonas, kai dalis investuotojų tiesiog nusprendė atsiimti uždirbtą pelną. "Po kelių savaičių tie patys žmonės grįš į rinką ir spustels aukso kainą aukštyn", – įsitikinęs J.Nicholsas.

Aukso kaina piką pasiekė birželio 21 d. ir buvo 1266,5 JAV dolerio už unciją, liepos 13-ąją ji siekė 1213,5 JAV dolerio. Per šiuos metus aukso kaina kilo apie 10 proc. Aukso kainą augino investuotojai, nerimaujantys dėl vangaus pasaulio ekonomikos atsigavimo ir galimo valiutų nuvertėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių