Prezidentūra: 8 mln. eurų parama pieno gamintojams nėra adekvati

Prezidentūra teigia, jog Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pažadėta 8 mln. eurų parama pieno gamintojams nėra adekvati sprendžiant kritusių žaliavinio pieno supirkimo kainų krizę.

Ji pabrėžia, kad žemės ūkis yra strateginis Lietuvos ekonomikos sektorius, todėl valstybės parama krizės ištiktiems pieno gamintojams turi būti adekvati ir taikli.

„Valstybė į pieno ūkius per eilę metų yra investavusi šimtus milijonų eurų, šių investicijų negalima sau leisti prarasti. Dabar Žemės ūkio ministerijos pažadėta 8 mln. eurų parama nėra adekvati pienininkus ištikusiai krizei“, – ketvirtadienį BNS perduotame komentare nurodė prezidento Gitano Nausėdos komunikacijos grupė.

Šalies vadovo patarėjai ketvirtadienį susitiko su protestuojančių pienininkų atstovais.

„Negalima tikėtis, kad visas problemas išspręs Europos Komisija. Juo labiau, kad pirmieji signalai iš Briuselio dėl išskirtinės finansinės paramos iš ES žemės ūkio sektoriaus rezervo buvo neigiami“, – teigiama komentare.

Pabrėžiama, jog Vyriausybė šios krizės akivaizdoje turėtų veikti greitai, nes kiekviena krizės diena didina grėsmę dėl konkrečių ūkių bankrotų ir didėjančios regioninės atskirties. 

Siekiant stabilizuoti krizinę situaciją sektoriuje, Žemės ūkio ministerija pienininkams pažadėjo iš valstybės biudžeto skirti 8 mln. eurų paramos už laikomas karves. Tačiau ūkininkai reikalauja bent 40 mln. eurų.   

K. Navickas pirmadienį pranešė, kad Lietuva sunkumų patiriantiems šalies pieno gamintojams Europos Komisijos (EK) prašo skirti po 18,6 mln. eurų paramos per ketvirtį, kol kainos normalizuosis. Tačiau tokiai paramai reikia visų ES šalių narių ministrų pritarimo, o jo laukti teks apie dvi savaites.

Žemės ūkio ministerija taip pat pranešė inicijuojanti Pieno įstatymo pakeitimus, kuriais siekiama pagerinti ūkininkų padėtį ir derybines pozicijas su supirkėjais, lanksčiau nustatyti kainas, įvesti derybose daugiau skaidrumo.

Ketvirtadienį vyko pienininkų protesto akcija prie Seimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Jokių būdu negalima skirti paramos šiuo atveju, nes Valstybė nėra kalta dėl to, kad kažkas verslo nesugeba vykdyti dėl savo pačių kaltės (ypač kompetencijos). Galima būtų kalbėti tik apie lengvatines paskolas.

O

O portretas
Atsibodo tie verksniai. Aš nesutinku, kad iš mano pinigų būtų remuami jų privatūs verslai. Būtinas referendumas, tauta atsakys, ar nori skirti pinigus svetimiems verslams vietoje geresnių kelių, mokyklų ir viso kito
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių