Pramonininkai – už MMA didinimą iki 800, profsąjungos – iki 871 euro

Iki šiol raginę visai nedidinti minimalios mėnesio algos (MMA) pramonininkai sutinka, kad ji kitąmet didėtų 70 eurų iki 800 eurų, kaip siūlo ekonomikos ir inovacijų ministrė, tuo metu profsąjungos teigia, kad ją būtina didinti bent iki 871 euro.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sako, kad MMA reikėtų didinti palaipsniui, todėl pramonei priimtinas ministerijos siūlymas minimalią algą nuo kitų metų sausio didinti iki 800 eurų. 

„Toks dydis yra „aukso viduriukas“, kad šioje karo ir artėjančio sunkmečio situacijoje būtų patenkinti ir darbuotojų, ir verslo interesai“, – trečiadienį LRT radijui sakė V. Janulevičius.

„Jeigu žiema nebus šalta, o energijos išteklių kainos stabilizuosis – kitąmet MMA būtų galima dar padidinti, nes iš karto tą darant galime parklupdyti verslą ir sukelti atleidimų bangą, kai šiuo metu nedarbas siekia 5,6 proc. (oficialus nedarbas, Užimtumo tarnybos duomenimis, rugpjūčio 1-ąją buvo 9,1 proc., o antrąjį ketvirtį, pasak statistikų, – 5,2 proc. – BNS). Neatsimenu, kada dar Lietuvoje buvo tokie skaičiai – nevykime Dievo į medį“, –  kalbėjo LPK prezidentas.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė tvirtina, kad siūlomas 800 eurų dydis neatitinka ne tik Trišalės tarybos sutartų formulių, bet ir realybės.

Neatsimenu, kada dar Lietuvoje buvo tokie skaičiai – nevykime Dievo į medį.

„Nustokite manipuliuoti sunkmečiais ir karu. Infliacija, energetikos kainos muša stogą, o atlyginimai kaip įkalti. Po velnių, kodėl visa našta yra vėl numetama ant darbuotojų pečių?“ – LRT piktinosi I. Ruginienė.

„MMA – minimaliausiai, be jokių diskusijų, pagal formules turi būti 871 euras ir dėl to negali būti jokių klausimų“, – pridūrė I. Ruginienė.

Vėliau ji BNS patikslino, kad 871 euro MMA apskaičiuota pagal Trišalės tarybos formulę ir naujausius vidutinio darbo užmokesčio duomenis.

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis pabrėžė, kad MMA didinimas augina darbo vietos kainą, tačiau realiai nedaro įtakos atlyginimų didėjimui.

„MMA nenusineši nei į parduotuvę, nei susimokėsi mokesčius, realiai pinigų darbuotojų kišenėse padaugėtų ne drastiškai didinant MMA, o kartu didinant NPD“, – LRT sakė viceministras.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę teigė, kad MMA iki mokesčių galėtų kilti 70 eurų iki 800 eurų, o NPD – 200 eurų iki 740 eurų. Tuo metu finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog toks pasiūlymas nėra finansiškai subalansuotas. Anot jos, tiek MMA, tiek NPD turėtų didėti panašiu tempu.

LPK tuomet teigė, kad MMA didinimas padidintų bankrotų skaičių, todėl siūlė jos kol kas nedidinti. Tuo metu profsąjungos teigė, jog MMA turi augti mažiausiai 19 proc., kaip siūlė Lietuvos bankas.

Lietuvos bankas birželį pareiškė, kad MMA kitąmet galėtų augti 18,9 proc., arba 138 eurais iki 868 eurų, tačiau dėl didelio ekonomikos neapibrėžtumo siūlo atsargesnius ir vėlesnius sprendimus ar dalinį MMA didinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Asta

Asta  portretas
Mūsų valdžiaiLietuvos žmonės nerūpi. Nei pensininkai , nei dirbantys. Kitos Europos šalys dalinasi pirmiausiai savo gyventojais, o pas mus kas vyksta. Svetimi mielesni, padėti reikia , bet su protu. Mūsų pensijos mažesnės negu ukrainiečių išmokos. Ar tai teisinga?

Romas

Romas portretas
Svarbiausia butu darbo ir nebrangtu zaliavos , energetika dabar kainos dideles dirbu prie hidraulikos nuo 40 e, uz val. giminaitis servise tai po 60 e, uz val, toks pakelimas geroms imonems tikrai nesijaus , kaime jau lentpjuvese 800 e, mokama ir daugiau ,

tai

tai portretas
kas pens ininkams padid ins ? a r juos pagal svaba nurasyt ? dulkiagalviai pasirupins pranese kad bezdzione ji pribaige===
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių