Pirmą šių metų ketvirtį lietuviškų prekių eksportas išaugo 35,7 proc.

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pabrėžia, kad ekonominės diplomatijos komandos visame pasaulyje yra pasirengusios padėti Lietuvos verslui atverti naujas rinkas. Lietuviškos kilmės eksportas yra Lietuvos ekonomikos variklis, kuris, nepaisant pasaulinių tiekimo grandinių trūkinėjimo ir įtampų regione, demonstruoja puikius rodiklius.

„Matome, kad Vyriausybės siekis diversifikuoti eksporto rinkas ir dirbti su šalimis bendramintėmis, ypač stiprinant politinius bei ekonominius ryšius su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, duoda vaisių", – sakė ministras.

Statistikos departamento duomenimis, 2022 metų sausio–kovo mėnesiais lietuviškos kilmės prekių eksportas pasiekė 6,3 mlrd. eurų ir augo 35,7 proc. Latvija, Lenkija, Vokietija tradiciškai išlieka pagrindinėmis eksporto partnerėmis bei pirmauja pagal lietuviškos kilmės eksporto apimtis: pavyzdžiui, beveik visų pagrindinių eksporto kategorijų – lietuviškų baldų, fermentų, medienos, elektros mašinų ir įrangos, plastikų – eksportas į Vokietiją augo apie 30 proc. ar daugiau. Du kartus išaugus lietuviškos kilmės eksportui į Lenkiją, ši šalis tapo didžiausia lietuviškos kilmės eksporto partnere (642 mln. eurų, 101 procento augimas), ilgai pirmąją eksporto partnerių vietą užėmusi Vokietija pasislinko į antrąją poziciją. Tuo tarpu Latvija yra vienintelė šalis per pirmą ketvirtį sulaukusi daugiau nei 1 mlrd. eurų vertės bendrojo eksporto (1,05 mlrd. eurų, 58 procentų augimas).

2021 metais JAV pirmą kartą istorijoje tapo antra didžiausia lietuviškos kilmės eksporto rinka, buvo fiksuotas įspūdingas 75 proc. augimas. 2022 metų pirmąjį ketvirtį lietuviškos kilmės eksportas į JAV ir toliau augo (585,4 mln. eurų, 25 procentų augimas), o JAV tvirtai įsitvirtino svarbiausių lietuviškos kilmės eksporto rinkų trejetuke.

2022 metų pirmą ketvirtį fiksuojamas reikšmingas lietuviškos kilmės eksporto augimas ir į Indijos ir Ramiojo vandenyno valstybes: lietuviškas prekes aktyviai importavo Singapūras (78 mln. eurų, 120 proc. augimas), Australija (40,46 mln. eurų, 179,57 proc. augimas), taip pat matomas importo augimas Pietų Korėjoje (30,7 mln. eurų, 101 proc. augimas) ir Taivane (5,9 mln. eurų, 63 proc. augimas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šilankas \\\\\.../////

Šilankas  \\\\\...///// portretas
Geras anekdotas,reiks užsirašyti,per vazelino medalio įteikimą "veikėjui" paskaitysiu,vaikai pasijuoks.

Anonimas

Anonimas portretas
NESVAIKIT !!! cia vel statistika PASAKU prirase ! MELAGIAI !!!

Šoferis

Šoferis portretas
Kas čia per pasakos?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių