Pieno gamintojai ir toliau dirbs nuostolingai

Pieno gamintojai teigia: pernai dėl sumažintų supirkimo kainų netekę beveik 80 milijonų litų. Nuo balandžio supirkėjai dar sumažino pieno supirkimo kainas, nes esą mažiau gauna už eksportuojamus produktus.

Nemažai pieno Ūkius modernizavusių žemdirbių sako išparduosiantys karvių bandas, nes dirbti nuostolingai neįmanoma, praneša LRT „Panorama“.

Pieno supirkimo kainos vėl krinta žemyn. Šią žiemą už kilogramą  gavę nuo 65 iki 96 centų, pieno gamintojai sako sulaukę perdirbėjų pranešimų, kad nuo balandžio jie mokės 6 ar net 10 centų mažiau.

Pieno gamintojų asociacijos duomenimis, pernai dėl sumažėjusių pieno supirkimo kainų palyginti su 2011-aisiais, jie neteko beveik 80 milijonų litų.

Itin daug nuostolių sako patiriantys stambūs ūkiai ir bendrovės nemažai investavę į fermų  modernizavimą.

„Tai nedengia  savikainos ir, paskaičiavom, kad pernai už pieną žemdirbiai patyrė 10-15 proc. nuostolių, pieno gamyba buvo nuostolinga. Taip negalima, mes nuolat turime žemiausias pieno supirkimo kainas Europoje“, – sako Žemės ūkio bendrovių asociacijos direktorius Jonas Sviderskis.

Perdirbėjai tikina, kad supirkimo kainas mažinantys, nes pavasaris, be to, esą mažiau gaunantys už eksportuojamus produktus.

Žemės ūkio ministerija siūlo žemdirbiams naują būdą, įteisintą Europos Komisijos – steigti pieno gamintojų susivienijimus ir tuomet derėtis su perdirbėjais dėl kainų.

„Galėtų į vieną krūvą susijungti į gamintojai, iki 33 proc. pieno gaminančių susivienyti ir derėtis, nepažeisdami konkurencijos įstatymo. Dabar nėra nė vienos paraiškos norinčių įregistruoti tokią gamintojų organizaciją. Tai todėl kviečiu tai daryti“, – sako Žemės ūkio ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Norintieji jungtis į gamintojų grupes turėtų kreiptis į Žemės ūkio informacijos ir Kaimo verslo centrą.

Tačiau pieno gamintojų asociacijos vadovas sako abejojantis šia galimybe, nes stambesni gamintojai jau yra susijungę į kooperatyvus, kuriems pernai kainos buvo  sumažintos labiausiai. O esą visus pieno ūkius, kurių 36 tūkstančiai, suorganizuoti – sunku.

Nerimo kelia ne tik karvių bandos mažėjimas, bet ir tai, kad ketvirtą mėnesį iš eilės vis mažiau primelžiama pieno, praneša LRT „Panorama“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P

P portretas
Dirbantys nuostolingai paprastai bankrutuoja. Ūkininkai keičia specializaciją. Bet neteko girdėti, kad būtų bankrutavę pieno perdirbėjai arba pieno produktais prekiaujantys prekybininkai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių