Pernai eksportuota 17,29 mlrd. eurų vertės lietuviškos kilmės prekių

Pernai eksportuota 28,27 mlrd. eurų, importuota – 30,94 mlrd. eurų vertės prekių. Lietuviškos kilmės prekių eksportuota už 17,29 mlrd. eurų. Lietuvos užsienio prekybos deficitas sudarė 2,67 mlrd. eurų, remdamasis galutiniais muitinės deklaracijų, Intrastato ataskaitų ir PVM deklaracijų duomenimis, praneša Statistikos departamentas.

2018 m., palyginti su 2017 m., eksportas padidėjo 7 proc., importas – 8,5 proc. Eksporto padidėjimą lėmė išaugęs naftos produktų (7,3 proc.) (kiekis tonomis sumažėjo 11,1 proc.), tabako ir perdirbtų tabako pakaitalų (47,5 proc.), įvairių chemijos produktų (48,4 proc.) eksportas. Importo padidėjimui įtakos turėjo padidėjęs žalios naftos (21,4 proc.) (kiekis tonomis sumažėjo 2,7 proc.), antžeminio transporto priemonių (14,1 proc.), organinių chemijos produktų (24,4 proc.) importas. Prekių, išskyrus mineralinius produktus, eksportas padidėjo 6,9 proc., importas – 6,5 proc. Lietuviškos kilmės prekių eksportas padidėjo 10,2 proc., be mineralinių produktų – 9,2 proc.

Pernai Lietuva daugiausia eksportavo į Rusiją (14 proc.), Latviją (9,8 proc.), Lenkiją (8,2 proc.) ir Vokietiją (7,4 proc.), o importavo iš Rusijos (14,2 proc.), Vokietijos (12 proc.), Lenkijos (11,5 proc.) ir Latvijos (7,2 proc.). Lietuviškos kilmės prekių daugiausia eksportuota į Lenkiją (9,3 proc.), Vokietiją (9,1 proc.), Latviją (7,6 proc.), Jungtines Valstijas (7,6 proc.) ir Švediją (7,2 proc.).

2018 m. Lietuva daugiausia eksportavo ir importavo mineralinių produktų (atitinkamai 14,8 ir 20,5 proc.), mašinų ir mechaninių įrenginių, elektros įrangos (15,2 ir 17,5 proc.) bei chemijos pramonės ir jai giminingų pramonės šakų produkcijos (10,7 ir 11,6 proc.). Iš lietuviškos kilmės prekių daugiausia eksportuota naftos produktų (20,3 proc.), įvairių pramonės dirbinių (11,2 proc.), paruoštų maisto produktų, nealkoholinių ir alkoholinių gėrimų, tabako ir perdirbtų tabako pakaitalų (9,2 proc.), chemijos pramonės ir jai giminingų pramonės šakų produkcijos (8 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Bėda Lietuvai su Kinija. Bėda politinė. Lietuvos valdžia politiniais sumetimais griauna eksportą į Rusiją. Kompensacijai sako: vežkit į Kiniją. Bet Kinija nėra Rusija. "IT ekspertas Marius Pareščius "Kauno dienai" tvirtino, kad bemaž bet kokioje srityje bendradarbiavimas su Kinija pasižymi rizika – pirmiausia dėl to, kad kinai "kopijuoja viską iš eilės", t.y. produktus bando pasigaminti pigiau, o tuomet juos realizuoti.

Kęstas

Kęstas portretas
M.Pareščius neabejoja, kad technologijų patentai Kinijoje yra beverčiai. Jo žiniomis, tik didiesiems rinkos žaidėjams pavyksta apginti savo autorines teises, o mažiesiems tai yra neįveikiamas žygis."Naivu sakyti, kad patentavimas gali padėti. Juk Europos įmonėms tenka kautis Kinijoje, kinų teisme su kinų advokatais, pagal kinų tradicijas, kur veikia savo verslo gynyba", – įsitikinęs IT ekspertas.Maža to, jo pastebėjimu, kinai tarpusavyje dalijasi informacija apie verslo įmones. Esą net tarptautinėse parodose vienam kinų verslininkui davusi savo vizitinę kortelę įmonė patenka į sąrašus ir netrukus sulaukia skambučių iš kitų Kinijos verslininkų, su kuriais anksčiau nėra turėjusi jokių reikalų." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

aitvaras

aitvaras portretas
Kaip ta Lietuva eksportavo ar importavo nezinau,kazkaip nesigauna,kai sudedu pagrindines eksporto ir importo salis,tik apie 50 procentu.O kur kiti 50 procentu,ar apsisikusiems raseivoms sunku buvo isvardinti.Pilieciams idomu butu,o raseiva matosi siaip sau parase,o ir taip galai nesueina.Lietuviskos kilmes produktu,naftos produktu raso.Nezinantis pagalvos gal ant galvos jaunysteje raseiva nukrito.Is kur nafta lietuviska.Bet asilas neparase,kad Lietuva eksportavo i Ukraina benzina,dizeli,aviacini kura.Po rusijos ir Baltarusijos,Lietuva trecias eksportuotojas i Ukraina siu produktu.Jei laikrasciuose normalus pilieciai dirbtu,o ne piemenys ir piemenkos,tai tokia svarbia tema issamu straipsni parasytu ir viska isvardintu.Bet....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių