„Ober-Haus“: šiemet būsto paklausa išliks vangi

  • Teksto dydis:

Bendrovė „Ober-Haus“ prognozuoja, kad šiemet Kaune butų pasiūla bus rekordinė, Vilniuje pastatytų butų skaičius turėtų augti, o Klaipėdoje – šiek tiek sumažės. Tuo metu būsto paklausa išliks vangi, teigia įmonės Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

„Kalbant apie pasiūlą, paklausą, kas yra iš ties nemalonu, kad iki kovido, iki 2020 metų turėjome pakankamai gerą balansą – nuperka daugiau, tai pastatoma daugiau, nuperka dar daugiau, tai dar daugiau pastatoma, tas balansas buvo išlaikomas, bet atėjo pandemija ir atsirado atvirkštinė situacija – viską išpirkome, o statėme mažai“, – ketvirtadienį Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos nekilnojamojo turto (NT) rinkos konferencijoje „Core“ sakė R. Reginis.

„Dabar turime dar kitą situaciją ir šių metų realizacijos rezultatas yra tikrai prastas, kitų metų rezultatą „paišome“ konservatyviai – pirmas pusmetis bus taip pat vangus, kaip ir praėjusių metų antrą pusmetį, o šiek tiek gal geresnė situacija gali būti gal antrąjį pusmetį. Šiemet paklausa išliks pakankamai vangi, o tuo tarpu pastatyti reikės, vystomi projektai turės būti pastatyti“, – kalbėjo jis.

Pasak R. Reginio, plėtotojams yra sudėtinga plėtoti projektus regione, todėl nereikėtų tikėtis aktyvios plėtros mažesniuose Lietuvos miestuose.

„Jeigu mes kalbame apie Vilnių, Kauną, tai paklausa, galimybė įsigyti būstą yra daug didesnė negu regionuose. Kai esi plėtotojas ir nori kažką pastatyti naujo kažkokiame mažesniame miestelyje, tai tą padaryti yra tikrai sunku, nes ten pats geriausias būstas yra B energinės klasės, C klasės pastatytas daugiabutis ir kai ateini su didesne, aukštesne kokybe ir žinoma, kaina... Akivaizdu, kad nepastatysi gero produkto pigiai, o perkamoji galia yra pakankamai žema, todėl mes nepamatysime naujos statybos mažesniuose miestuose“, – sakė R. Reginis.

„Jeigu kalbėti apie šiuos metus, tai turbūt plėtotojams jie nebus malonūs, tikrai bus kupini įtampos ir tikėtina, jog matysime kurie plėtotojai buvo mažiausiai pasirengę ir buvo patys silpniausi“, – kalbėjo jis.

„Ober-Haus“ prognozuoja, kad Vilniaus būsto rinkoje šiemet bus pastatyta 5,2 tūkst. butų, Klaipėdoje – 450 butų, o Kaune numatoma rekordinė pasiūla – 1,5 tūkst. butų.

Pasak R. Reginio, Klaipėdoje pernai rezultatas buvo šiek tiek geresnis nei prognozuota, įgyvendinta vienuolika projektų, pastatyti 466 butai, kai buvo prognozuota, jog šis skaičius sieks 440 butų.

„Žiūrint istoriškai, tai nėra kažkoks išskirtinis rodiklis, bet bent jau matome, kad viršija 400–450 butų ribą, kas Klaipėdai šiais laikais yra pakankamai neblogas rezultatas. Jeigu kalbėti apie šiuos metus, tai mes turime labai panašų rodiklį, apie 450 butų, tai yra pakankamai stabili pasiūla“, – sakė R. Reginis.

Anot jo, didžiausia problema Klaipėdoje yra ta, jog iki šiol mieste būdavo decentralizuota plėtra, be to, trūksta didžiųjų plėtotojų, investicijų.

„Miesto pakraščiai apstatomi, centras merdi, tai iš tiesų buvo didelė problema. Šiek tiek situacija jau gerėja, jau turime vieną projektą, kuris statomas centrinėje miesto dalyje“, – tvirtino R. Reginis.

Kaune pernai pastatyta 1,02 tūkst. butų, kai buvo prognozuota, jog šis skaičius sieks 1,2 tūkst. butų, pernai buvo įgyvendinti 27 projektai, o šiemet numatoma rekordinė pasiūla – 1,5 tūkst. butų.

„Situacija Kaune tikrai yra nebloga. Prognozavome 1,2 tūkst. butų, jog bus faktiškai pastatyta, šiek tiek pastatė mažiau, bet istoriškai žvelgiant tai yra vienas didžiausių rodiklių, virš 1 tūkst. butų pardavimų yra pastatyta Kaunui yra tikrai geras rodiklis“, – sakė R. Reginis.

„Šiemet numatoma tikrai rekordinė pasiūla Kauno mieste ir galbūt bus įgyvendinta šiek tiek mažiau, galbūt kai kurios statybos vėluos, mes vis tiek tuos skaičius šiek tiek pamažiname prognozių, nes žinome, kad statybos visada vėluoja, bet mes turime rekordinę faktinę pasiūlą “, – sakė jis.

R. Reginis taip pat kalbėjo, kad Kaune didelių investicijų netrūksta, projektai yra masyvūs, plėtojami vienu metu arba etapais. Jis pastebėjo, kad plėtra Kaune pastaruosius penkerius metus lygiuojasi su Ryga.

Vilniaus rinkoje pernai pastatyta 4162 butų, kai 2022 metai prognozuota, jog šis skaičius sieks apie 4,7 tūkst. butų. Šiemet numatoma 5,2 tūkst. butų pasiūla.

„Pernai pastatė kiek ir 2021 metais, buvo įgyvendintas 51 projektas. Išties rodiklis visai neblogas, naujos statybos vyko pakankamai sklandžiai, šiek tiek vėlavo, bet iš esmės rodiklis yra pakankamai aukštas“, – sakė R. Reginis.

„Šiemet turėsime šuoliuką, jis yra lemtas gerų 2021 metų, 2022 metų pradžios, kai turėjome bumą ir kai visi pamatė, kad kovido metu statybų stabdyti nereikėjo ir visi aktyviai siūlė savo produktą. 5,2 tūkst. butų yra projektuose, kurie yra jau įsibėgėję, akivaizdu, kad juos reikės užbaigti ir manome, kad jie iki metų pabaigos turi būti užbaigti“, – sakė jis.

Pasak R. Reginio, per metus vidutinis naujos statybos butų plotas Vilniuje nesikeitė ir siekė 52,1 kv. metrų. Tuo metu Kaune ir Klaipėdoje plotas per pastaruosius dešimt metų turėjo tendenciją mažėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
NE siemet o ILGAM
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių