NKSC direktorius: per pirmąjį šių metų ketvirtį fiksuota perpus mažiau kibernetinių incidentų

Per pirmąjį šių metų ketvirtį fiksuota perpus mažiau kibernetinių incidentų nei tuo pačiu metu pernai – beveik 600, sako Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) direktorius Liudas Ališauskas.

Anot jo, sumažėjimą lėmė, jog 2022 metais „daug organizacijų, kibernetinio saugumo subjektų – tiek ypatingos svarbos infrastruktūros, tiek ir valstybinių informacinių išteklių valdytojai – padarė neblogą pažangą“. Jis taip pat pabrėžė, kad didesnį dėmesį kibernetiniam saugumui lėmė ir Rusijos karas prieš Ukrainą.

„Priemonės, panašu, kad duoda visai neblogų rezultatų, vaisių“, – ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje kalbėjo L. Ališauskas.

Pasak jo, iš beveik 600 incidentų septyni buvo vidutinio poveikio, likusieji – mažos reikšmės.

„Tarptautinės organizacijos išskiria tendenciją, kad augantis tipas kibernetinių atakų yra šifruojantys virusai. Iš septynių minėtų incidentų šeši yra būtent šifruojančios atakos“, – sakė NKSC vadovas.

L. Ališauskas taip pat teigė, kad dvi incidentų kategorijos jau daug metų nesikeičia – kenkimo programinė įranga, informacijos rinkimas.

Vien per 2022-uosius metus Lietuvoje fiksuota daugiau nei 4 tūkst. kibernetinių atakų, 33 iš jų buvo vidutinio poveikio.

Pasiruošimas NATO susitikimui

Krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė savo ruožtu teigė, kad Lietuva daug dėmesio skiria ne tik fiziniam, bet ir kibernetiniam saugumui NATO Vilniaus viršūnių susitikimo metu.

„Dedame visas pastangas, kad visi klausimai, susiję su kibernetika, būti atliepti, kad mes užtikrintume saugumą, jog visos institucijos šioje srityje būtų susikoordinavusios, kad galėtų užbėgti už akių bet kokiems potencialiems incidentams“, – sakė viceministrė.

„Mes esame tam pasiruošę ir toliau sėkmingai ruošiamės“, – pridūrė ji.

NKSC teigia atlikęs „išsamų rizikos vertinimą“, kuriame išanalizuota apie 1,5 tūkst. galimų incidentų scenarijų.

„Mūsų fokusas yra stebėjimas kelių geografiškai apibrėžtų vietų, be detalių. Taip pat nedingsta iš centro uždavinys stebėti visą šalies kibernetinę erdvę“, – teigė L. Ališauskas.

Kibernetinį saugumą užtikrins ne tik NKSC, bet ir privačios įmonės, policija.

„Taip pat sudarėme galimybę viename objekte stebėjimą ir reagavimą į incidentus vykdyti tarptautiniam, labai patikimam partneriui“, – kalbėjo NKSC vadovas.

Viena iš jo paminėtų teritorijų – „Litexpo“ parodų rūmai, kuriuose liepą ir vyks NATO viršūnių susitikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių