Nėra stažo, nėra ir bedarbio pašalpos

Vadinamajai bedarbio pašalpai gauti būtinas 18 mėnesių darbo stažas glumina jaunimą. Anot jo atstovų, dalis jaunuolių šio reikalavimo negali įgyvendinti būtent dėl savo amžiaus, nes į darbo rinką tik ateina. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija daryti išimčių neketina, tačiau siūlo sprendimą.

Siūloma keisti reikalaujamo stažo trukmę ir laiką, per kurį reikia jį sukaupti. Bet būti dirbusiam vis tiek tektų, kaip ir dabar, bet tik pusę laiko, į kurį atsižvelgiama.

Tad ne saviraiška dabar yra dalies jaunuolių rūpestis. Darbo biržos teigimu, įprastas vasaros reiškinys – ateinantys užsiregistruoti absolventai. Šią liepą tokių buvo 4 tūkst. – jaunimo nedarbas šalyje sudaro beveik 5,5 proc. viso nedarbo.

Tačiau ne visi, besitikintys vadinamosios bedarbio pašalpos, ją ir gauna. Nedarbo socialinio draudimo išmokai būtinas ne mažesnis kaip 18 mėnesių darbo stažas per paskutinius 36 mėnesius. Jo neturinti, studijas šiemet baigusi vilnietė nustebo dėl tokio reikalavimo.

„Jeigu tu 3 ar 4 metus mokeisi dieniniame kurse, darbo nelabai galėjai susirasti arba dirbai nedaug – vasaromis, tad realu, kad tu stažo ir nesukaupsi. Darbo negaunant, išmokos negaunant, kaip pradėti, baigus studijas?“ – klausė savo tapatybės nenorėjusi atskleisti mergina.

„Dabar pati susidursiu su šia problema, nes neturiu darbo stažo, tai tiesiog dėl sveikatos draudimo atėjau užsiregistruoti, kad nereikėtų mokėti bent lankantis pas gydytojus“, – teigė kita jauna moteris.

Iš 155 tūkst. visų bedarbių pašalpą gauna 42 tūkst. – maždaug kas ketvirtas. Jaunimo teigimu, tai socialiai lyg ir teisinga: mokėjai mokesčius – valstybė remia, praradus darbą. Nemokėjai – neremia. Tačiau sąlygos stažui sukaupti – ne visiems vienodos.

„Jeigu žmogui, tarkim, yra 40 metų ir jis neturi jokio darbo stažo – greičiausiai keistokai atrodytų tam tikros socialinės išmokos. Bet, manyčiau, čia yra jauno žmogaus išskirtinumas, kada tikrai įmanoma įvesti saugiklius, amžiaus ribas, kažkokius dokumentus, įrodančius, kad žmogus bandė ieškoti darbo, bet jam nepavyko arba jis mėnesį padirbo ir buvo atleistas. Stažą trumpinti? Galbūt stažą trumpinti, kada būtų užskaitomas sezoninis darbas, darbas vasarą“, – teigė Jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Mantas Zakarka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išimčių jokiai amžiaus grupei nežada. Kitaip esą būtų diskriminuojami vyresni bedarbiai. Tačiau Seimui, kartu su vyriausybės patvirtintu socialiniu modeliu, pateiktas siūlymas keisti reikalaujamo stažo ir laiko, per kurį reikia jį sukaupti, trukmę.

„Projekte, kuris yra pateiktas Seimui, jau yra numatyta 12 mėnesių per 24 mėnesius. Taip, jauniems asmenims iš tikrųjų sunkoka sukaupti tą stažą, tačiau, pirmiausia, tai šitas Nedarbo socialinio draudimo įstatymas šiek tiek lengvintų tą situaciją, antras dalykas, socialinio draudimo sistema yra tokia, kad ji turėtų būti vienoda visiems“, – pasakojo Socialinio draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė.

Maksimali bedarbio pašalpa dabar – 303 eurai, minimali – 102 eurai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klipa

klipa portretas
svarbu kad politikai rupinasi savo zmonemis...giminemis,meiluzemis,vaikais,partieciais...

siaip

siaip portretas
Pati žiniasklaida neskiria, kas yra nedarbo išmoka ir kas yra pašalpa.Taip ir kuriami mitai apie bedarbių gaunamas pašalpas. Pašalpa mokama seniūnijoje ir ji siekia 100 EUR, o nedarbo išmoką gauna tik tie, kurie dirbo ir mokėjo socialinio draudimo įmokas, tame tarpe ir draudimą nuo nedarbo ir jos dydis priklauso nuo vidurkio bei stažo. Kad jaunimui sunku įsidarbnti, ypač turint išsilavinimą, bet neturint patirties, faktas. O darbo birža gali pasiūlyti tik nekvalifikuotą darbą visiems be išimties ir kas nebaigė vidurinės, ir tiems, kas turi magistro laipsnį.Taip visos lėšos studijoms, kuria išleido valstybė ar patys studentai, nueina niekais.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Amerika, technologiškai labiausiai išsivysčiusi valstybė, stiprina darbuotojų teises: Tuo tarpu mes, Lietuva, silpniname darbuotojų teises. Anerikiečiai, toliau pažengę šiuolaikinėje ekonomikoje, geriau mato, koks socialinis modelis dabar tinka ir geriau, negu mes, prisitaiko prie realybės. Svajonės, kad, liberalizavę darbo santykius, mes daugiau uždirbsime, nepasitvirtino Amerikoje nuo Reigano laikų. Mums, emigruojančiai tautai, kartoti tokį pražūtingą eksperimentą yra neleistina. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių