Ne pelno siekiančios organizacijos galės gauti valstybės paramą

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį nutarė, kad ne pelno organizacijos, užsiimančios ūkine komercine veikla, galėtų gauti valstybės paramą.

Anot Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, šiuo metu ekonominė veikla suprantama kaip pelno siekimas, todėl ne pelno organizacijos nėra laikomos smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėmis ir negali pasinaudoti valstybės parama. Norėdama investuoti, pavyzdžiui, į infrastruktūrą, tokia organizacija negali pasinaudoti nei valstybės garantija, nei paskolų palūkanų kompensacija.

Ministro Virginijaus Sinkevičiaus teigimu, tai leis viešosioms įstaigoms leis lygiomis teisėmis su kitomis įmonėmis konkuruoti dėl paramos.

Siekiant, kad viešosios įstaigos ir asociacijos galėtų naudotis parama, siūloma įstatyme patikslinti „ekonominės veiklos“ sąvoką.

„Nors pagal darbuotojų skaičių ir finansinius duomenis ji galėtų būti smulkaus ir vidutinio verslo subjektas, ji nebus priskirta dėl savo teisinės formos. Kai tuo tarpu uždaroji akcinė bendrovė gali naudotis valstybės parama kaip smulkaus ir vidutinio verslo subjektas, jei pagal darbuotojų skaičių ir finansinius duomenis atitinka reikalavimus“, – teigia ministerija.

2018 metų pradžioje Lietuvoje buvo registruota 226 tūkst. ūkio subjektų, iš jų apie 10 proc. – ne pelno siekiančios organizacijos.

Pritarta apibrėžti startuolio sąvoką

Siekiant skatinti startuolių plėtrą, ministerija taip pat siūlo įstatymu apibrėžti „startuolio“ sąvoką – tai būtų didelį ir inovacijomis grįstą verslo plėtros potencialą turinti labai maža ar maža įmonė, veikianti ne ilgiau kaip 5 metus.

„Atsiradus startuolio apibrėžimui šiemet bus teikiama daugiau verslo aplinkos gerinimo sprendimų“, – pranešime sakė V. Sinkevičius.

Ministerija jau pateikė siūlymus dėl lankstesnio opcionų apmokestinimo, kurs užsienio talentų pritraukimą ir integraciją Lietuvoje skatinančios „Startup Employee Visa“ procedūras bei supaprastins užsienio startuolių atvykimo į šalį „Startup Visa“ tvarką. Taip pat numatoma didinti „Verslios Lietuvos“ pagalbą startuolių kūrėjams ir užsienio startuoliams persikeliant į Lietuvą.

Eksporto skatinimo agentūros „Versli Lietuva“ duomenimis, praėjusių metų pabaigoje buvo 520 startuolių, pernai jie pritraukė 183 mln. eurų investicijų iš užsienio ir Lietuvos fondų. Ministerija siekia iki 2020 metų startuolių skaičių Lietuvoje išauginti iki 1 tūkst.

Be to, šiemet numatoma pradėti taikyti beveik 2 mln. eurų vertės ES investicijų priemonę „FinTech Lt“ – iki 2020 metų ji padėtų įsisteigti 20 naujų fintech srityje veikiančių startuolių.

Seimas įstatymo projektą svarstys birželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių