Nauja tvarka verčia stvertis už galvų: statybų pažyma pabrango 17 kartų

  • Teksto dydis:

Paskutiniai gręžimai iki kol daugiabutyje neįsikėlė naujakuriai. Kiekviena detalė svarbi, mat tik kelios savaitės, kai įsigaliojo nauja tvarka – nuo gegužės 1-osios pažymą, kad statinys atitinka projektą, išduoda nebe valdininkai, o privačios bendrovės.

„Iniciatyvos perdavimas į kitas rankas yra sveikintinas, jei tai bus tinkamai sukontroliuota ir sukoordinuota“, – pastebi įmonės „Bonava“ vadovas Remigijus Pleteras.

Anksčiau namą, daugiabutį ar bet kokį kitą statinį pastatęs statytojas susirinkdavo dokumentus ir kreipdavosi dėl pažymos į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Tokia procedūra dažną vargindavo, nes popierėlio, įrodančio, kad namas atitinka brėžinį, tekdavo laukti kelis mėnesius.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

 

 

„Visus kartus be išimties būdavo atliekama itin lėtai ir vangiai. Dažnai tekdavo prašyti ir belstis į Statybos inspekcijos duris, kad paspartintų procesą. Nuo to kentėdavo tiek namo pridavimas, tiek būsimi gyventojai“, – sako R.Pleteras.

Statybos užbaigimą įrodančias deklaracijas ir pažymas perleisti privatininkams buvo Aplinkos ministerijos mintis. Ši siekia numesti dalį naštos nuo Statybos inspekcijos, kad valdininkai galėtų susikoncentruoti į sudėtingiausius ir sunkiausius statinius, pvz., poliklinikų ar darželių statybų užbaigimą.

„Jeigu Statybos inspekcijoje buvo vos keturiolika valstybės tarnautojų per visą Lietuvą ir jie atlikdavo šią funkcija, dabar yra iki 45 įmonių ir atestuotų specialistų, kurie šia veikla užsiima“, – akcentuoja aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Nauja tvarka nebūtų sukėlusi šaršalo, iki kol žmonės nepradėjo domėtis kainomis. Pasirodo, gauti tą pačią pažymą ne iš Statybos inspekcijos, o privačios bendrovės – septyniolika kartų brangiau.

„Kaina, kai atlikdavo Statybos inspekcija, būdavo 35 eurai, šiuo metu, kadangi nesukurta konkurencinga aplinka, kaina šoktelėjo nuo 600 iki 1,5 tūkst. eurų“, – stebisi UAB „Milstata“ vadovas Darius Skaisgirys.

Dėl tokio kainų šuolio žmonės reikalauja atšaukti naujoves. Internete paskelbta peticija, renkami parašai Aplinkos ministerijai.

„Peticija galioja septynias dienas. Didžioji dalis parašų buvo surinkta per pirmas tris. Vėliau parašų aktyvumas sumažėjo ir per septynias dienas surinkta beveik 6 tūkst.“, – sako peticijos autorė Laura Masalskienė.

Pati opozicija Seime sutrikusi, už kokį projektą balsavo. Nesitikėjo, kad, pažymas perleidus privatininkams, kainos taps neadekvačios.

„Pažyma išrašoma atsisėdus prie kompiuterio ekrano, užtrunka apie 2–3 val. Už ką mokėti 500 ar 700, tikrai nesuprantu“, – stebisi Aplinkos apsaugos komiteto narys Linas Jonauskas.

Kai kas Aplinkos ministerijos siūlymams nepritarė iškart.

„Rinka sureguliuos taip, bet kada ir kiek tai kainuos žmonėms. Visus tokius klausimus, manyčiau, turėtume priimti gerai apgalvoję“, – pastebi Aplinkos apsaugos komiteto narys Aidas Gedvilas.

Ministras sako, kad valstybinė kaina – 35 eurai už pažymą buvo nepagrįstai maža. Privatininkų – gerokai per didelė.

Nauja paslauga. Kažkas bando laimę paprašyti daugiau. Neturėtų kaina viršyti 200–250 eurų.

„Nauja paslauga. Kažkas bando laimę paprašyti daugiau. Neturėtų kaina viršyti 200–250 eurų“, – mano S.Gentvilas.

Statybininkų asociacija sako, kad statybos ekspertų paslaugos negali kainuoti pigiai. Tai profesionaliausi žmonės statybos sektoriuje.

„Visuomenė padarys didelę klaidą, jeigu šią paslaugą nuvertinsime“, – teigia Statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas.

Anot D.Gedvilo, klausimas ne apie kainą, o ar sąžiningai atliekama statybos ekspertizė. Nors privatininkai neprivalo vykti į vietą ir vertinti statinio kokybės, asociacijos vadovas siūlo elgtis kitaip.

„Ekspertas turėtų važiuoti į vietą, pažiūrėti, ar tikrai atitinka statinio konstrukcijos ir visi statybos įrengti elementai“, – mano D.Gedvilas.

Ministras jau susitiko su statybos ekspertais ir bandė paaiškinti, kad procedūra nesudėtinga ir pažymos neturi kainuoti tiek daug.

„Aiškus išaiškinimas statybos ekspertams leis sumažinti kainą“,– mano aplinkos ministras.

Reguliuoti kainos nesiruošiama, bet jei ir toliau ji bus tokia didelė, Seimo nariai neatmeta sugrąžinti seną tvarką.

„Turėtų sustabdyti ministerija šio įstatymo galiojimą“, – sako A.Gedvilas.

„Neatmesčiau varianto, kad Seimas grįžtu prie ankstesnės tvarkos, kai Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija vėl imsis tos funkcijos“, – teigia L.Jonauskas.

Peticijos autoriai pastebi ir daugiau spragų, esą privačios bendrovės dabar išduoda pažymas kur kas lėčiau nei Statybos inspekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GGG

GGG portretas
Čia taip pat liberealizavimo procesai kaip ir su elektra...

Vatnykas

Vatnykas  portretas
Džiaukitės, Kauno avinai. Juk jums kiekvienas naujas mokestis- tikra palaima. Reikėtų dar kokį nusišikimo mokestį jums įvesti iki pilnos laimes ...

Jonas

Jonas portretas
Visos statybos ,visi darbai surišti su statybomis, renovaciją turi būti sustabdyti ,kol nepasikeis padėtis Rusijoje ,Baltarusijoje ir Ukrainoje.Nes kainos yra per didelės.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių