M. Majauskas: kitų metų biudžete – 1 mlrd. eurų krizės suvaldymui

Kitų metų valstybės biudžeto projekte, kurį tikslina nauja Vyriausybė, bus numatyta papildomai vienas milijardas eurų pandemijos krizės suvaldymui – darbo vietų išsaugojimui, pagalbai verslui ir žmonėms, sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Anot jo, dėl to kitų metų biudžeto deficitas gali siekti 7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ar daugiau, pavasarį valstybei vėl teks skolintis.

„Papildomai šalia to, kas buvo suplanuota ateinančių metų biudžete, maždaug vienas milijardas eurų bus skirtas darbo vietų išsaugojimui. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos administruojamoms priemonėms bus skirta maždaug apie 600 mln. eurų, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos priemonėms – apie 200 mln. eurų ir Finansų ministerijos atidėtų mokesčių priemonėms – dar apie 200 mln. eurų“, – LRT radijui pirmadienį sakė M. Majauskas.

Dar 200 mln. eurų, anot parlamentaro, bus skirta sveikatos apsaugos sričiai.

„Taip pat, kas susiję su COVID-19, bus skirta apie 200 mln. eurų Sveikatos apsaugos ministerijai per Privalomąjį sveikatos draudimo fondą ir valstybės biudžeto asignavimus. Tai vakcinai, priedams su kovidiniais pacientais dirbantiems medikams, taip pat testavimui, laboratorijoms ir Vyriausybės spręs, jei liks resursų, – ir darbo užmokesčio padidinimui“, – kalbėjo M. Majauskas.

Anot jo, koronaviruso vakcinai pirkti biudžete numatyta skirti 65 mln. eurų, šiuo metu būtent tokiai sumai buvusi Vyriausybė yra pasirašiusi sutarčių. Anot M. Majausko, jei reikės, suma vakcinoms gali būti numatyta ir didesnė. 

„Viešųjų finansų deficitas didesnis nei buvo planuota, bet mažesnis, nei jis yra šiuo metu, tai yra 2020 metais, koks jis yra suplanuotas. Tikrai nenustebsiu, jei deficitas sieks 7 proc. ir daugiau. Čia nieko nepadarysim, reikės papildomai skolintis pavasarį, tačiau tą nesudėtingai padarysime“, – sakė M. Majauskas.

Jo teigimu, kitų metų pavasarį biudžetą gali tekti tikslinti. 

Anot jo, premjerės Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė patikslintą 2021-ųjų biudžetą turėtų apsvarstyti ir jam pritarti jau šį trečiadienį, tikimasi, kad gruodžio 22 dieną jį patvirtins ir Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių