Maitinimą verta patikėti profesionalams Pereiti į pagrindinį turinį

Maitinimą verta patikėti profesionalams

2012-12-06 19:13
Maitinimą verta patikėti profesionalams
Maitinimą verta patikėti profesionalams / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Sveikas maistas – neskanus maistas. Nieko panašaus! Sveikas maistas gali būti skanus ir netgi labai skanus“, – kalbėjo vienos didžiausių didmeninės prekybos maisto produktais įmonių ir maitinimo paslaugų verslo lyderių šalyje bendrovės „Smulkus urmas“ direktorė Audronė Tendzegolskienė.

Perka ir nešasi namo

„Smulkus urmas“ Kėdainių Mikalojaus Daukšos pagrindinėje mokykloje darbuojasi jau daugiau nei ketverius metus. Mokyklos direktorius Linas Butkus sakė, kad mokyklos valgykloje valgantys darbuotojai čia net perkasi maisto ir nešasi jį namo vakarienei.

„Nežinau, ką virėjai deda į tą maistą, bet pas mus labai skanu. Esam labai patenkinti ir patiekalų pasirinkimu, ir kokybe“, – kalbėjo L.Butkus, kasdien valgykloje valgantis ir pats.

Direktorius džiaugėsi, kad mokykla įtraukta ir į pieno bei vaisių programas, kai mokiniai juos gauna nemokamai. Vaikai, pasak jo, mėgsta ir duoną. Jis pastebėjo, kad nemokamai padėta duona nuo stalų dingsta gana greitai.

Mokymo įstaigose „Smulkus urmas“ visiems be išimties taiko ES finansuojamas „Pienas vaikams“ ir „Aprūpinimo vaisiais“ programas, kai darželinio ir mokyklinio amžiaus vaikai nemokamai gauna sveikų pieno produktų ir vaisių. Daugelio sunkiai gyvenančių šeimų vaikams – tai bene vienintelė galimybė suvalgyti egzotinį vaisių.

Ėmė daugiau valgyti

Antanavos pagrindinės mokyklos mokinius ir mokytojus „Smulkus urmas“ maitina nuo šio rugsėjo. Mokykloje pradėta apklausa apie pasikeitimus valgykloje, tačiau direktorė Lina Bulotienė teigė, kad net ir be šios apklausos galutinių rezultatų aišku viena: pokyčiai – tik į gera.

„Maistas – daug skanesnis. Pastebėjau, kad dabar vaikai suvalgo visą nusipirktą patiekalą“, – kalbėjo L.Bulotienė.

Šiluvos vidurinės mokyklos direktorius Rimantas Puidokas pagyrimo žodžių irgi negailėjo. „Pas mus dabar labai neblogai. Pakankamas ir asortimento pasirinkimas“, – sakė vadovas.

Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės, esančios Vilniuje, direktoriaus pavaduotoja slaugai Aušra Bilotienė-Motiejūnienė pastebėjo, kad ne vienas ligonis atsidūsta: maistas daug geresnis, nei tikėjosi.

„Mūsų ligoniams būtinos specialios dietos, pavyzdžiui, į maistą dedant mažai prieskonių. O žmonės šiais laikais pripratę jų naudoti daug. Vis dėlto maistas gana skanus ir kokybiškas“, – kalbėjo A.Bilotienė-Motiejūnienė.

Ji pridūrė, kad maisto kokybė ir sudėtis labai svarbi sveikstant. Todėl ligoninė atlieka ligoniams tiekiamo maisto tyrimus. „Svėrėme porcijas, žiūrėjome atvežamas prekes, tyrėme kokybę. Jokių priekaištų neturime“, – teigė direktoriaus pavaduotoja slaugai.

Sveikas maistas – skanus maistas

Įmonės „Smulkus urmas“ paruoštą maistą valgo apie 18 tūkst. mokinių iš 57 mokymo įstaigų. Įmonė šiuo metu turi apie 900 klientų. Tarp jų – per 100 darželių, daug ligoninių. Bendrovė aptarnauja didžiąsias šalies įmones, besirūpinančias savo darbuotojų maitinimu, orlaivių klientus, rengia pobūvius ir protokolinius priėmimus įvairiose valstybinėse institucijose.

Įmonės vadovė A.Tendzegolskienė teigė, kad mokykla, gydymo ar kita įstaiga, kuri maisto ruoša rūpinasi pati, kažin ar galėtų sukaupti tiek maisto rengimo patirties ir žinių, kiek jų turi „Smulkus urmas“.

„Turime didžiulę patirtį, šiame versle esame ne vienus metus, todėl žinome, ko reikia vaikams, suaugusiesiems, vyresniems žmonėms, sveikiems ir ligoniams. Nuolat konsultuojamės su dietologais, mitybos specialistais – ne vienas tyrimas parodė, kad maisto kokybė gali turėti įtakos mokinių mokymosi rezultatams, pagreitina ligonių gijimą ligoninėse“, – sakė A.Tendzegolskienė.

Pašnekovė pabrėžė, kad gaminama beveik nenaudojant riebalų. Be to, jeigu košės, mėsos porcijoje turi būti tiek, vadinasi, jos negali būti mažiau. „Mūsų kontrolė yra labai griežta, tam įkurtas atskiras padalinys, kuris tikrina patiekalų kokybę jau perkant produktus, transportuojant, užtikrina, kad gaminant patiekalą būtų laikomasi visų technologinių ir kokybės reikalavimų. Esame labai griežti patys sau“, – kalbėjo direktorė.

Bendrovė turi VšĮ „Ekoagros“ išduotą dokumentą, patvirtinantį ekologiškų produktų naudojimą teikiant viešojo maitinimo paslaugas.

Atnaujina patalpas ir įrangą

Vis dėlto, pasak A.Tendzegolskienės, nemažai įstaigų vis dar linkusios pačios organizuoti maitinimus įstaigoje. „Vis dėlto praktika parodė, kad maitinimą atidavus mums, jis įstaigai atsieina gerokai pigiau“, – teigė vadovė.

„Mes esame ir didmeniniai maisto produktų tiekėjai, vadinasi, žinome, kur įsigyti šviežių, kokybiškų produktų už labai gerą kainą, todėl galime savo klientams pasiūlyti itin gerą kainos ir kokybės santykį. Ten, kur pradedame teikti maitinimo paslaugas, nemažai investuojame. Pavyzdžiui, atnaujiname patalpas, perkame naujausią maisto gaminimo įrangą, šiuolaikiškas, energiją tausojančias sistemas. Tad patiekalai išsaugo daugiau vertingųjų savybių, tampa ir skanesni, ir sveikesni“, – kalbėjo A.Tendzegolskienė.

Ateidama į naują įstaigą įmonė naujų darbuotojų neieško. „Stengiamės perimti darbuotojus: juos apmokome dirbti su nauja įranga, perduodame savo patirtį, kad atitiktų mūsų įmonės darbuotojams keliamus reikalavimus“, – teigė direktorė.

Pasak jos, įmonė jau ne vienus metus kuria ir skleidžia sveikos mitybos kultūrą, įvairiais projektais prisideda prie vaikų švietimo apie sveiką mitybą, jos naudą – organizuoja paskaitas, išleido edukacinę knygelę, kurioje žaismingai pasakojama, kodėl reikia maitintis sveikai, kokią naudą duoda vienas ar kitas vaisius, daržovė.

Tad patikėjus maitinimo paslaugą profesionalams, pasak A.Tendzegolskienės, su sveiku maistu ir sveikos mitybos populiarinimo iniciatyvomis gaunama keleriopa nauda: nebereikia rūpintis maisto ruoša ir jo kokybe, patalpomis, įranga, personalo atranka, taip pat ir sutaupoma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų